Skip to main content

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των αυξημένων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και των αβεβαιοτήτων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,75% στις 636,94 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,66% στις 1.729,69 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 22,90 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 75 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 3,49% στις 654,69 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 4,33%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,82%, η Eurobank κατά 2,76% και η Alpha Bank κατά 3,00%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα εμφανίζουν απώλειες άνω του 3,50% ενώ στο 2,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Aegean, Ελλάκτορα, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίου. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκoνται και οι μετοχές των Grivalia Properties (-2,18%), ΔΕΗ (-1,91%), ΟΤΕ (-1,78%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,12%).

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, καθώς το 10ετές καταγράφει αύξηση στο 6,713%, παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 37 μονάδες βάσης στο 7,844%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 22 μονάδες βάσης, στο 6,400%.

Με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα – και ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ – ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες την καταβολή, εντός του 2016, εφάπαξ 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το «βάρος» του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Η απόφαση του Μαξίμου τυγχάνει διττής ερμηνείας για τους επενδυτές, καθώς από τη μία πλευρά, αποδίδεται στην προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος, ενώ από την άλλη πλευρά, ενέχει τον κίνδυνο προαναγγελίας πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θα θέσουν σε δοκιμασία την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παροχές της Αθήνας έπιασαν εξαπίνης Βρυξέλλες και Βερολίνο, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να τονίζει πως «γνωρίζαμε για τις προθέσεις Τσίπρα, αλλά χωρίς λεπτομέρειες, ενώ την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει πλήρη άγνοια.  

Από την πλευρά του, την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος ωστόσο, έστειλε «σήμα» συνέχισης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες, την επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017, μειώνοντας ωστόσο, το μηνιαίο ύψος των αγορών κατά 20 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ. Η μείωση θα επέλθει από τον Απρίλιο του νέου έτους, καθώς οι αγορές θα διατηρηθούν στα 80 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2017.

Το δ.σ. της ΕΚΤ προχώρησε και στην περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 0,2 δισ. ευρώ, στα 50,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις, βήμα προς την πορεία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων κατέληξε στην υποψηφιότητα του Άνθιμου Θωμόπουλου και του Χρήστου Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε κατάσταση αποπληθωρισμού για 45ο συνεχόμενο μήνα διατηρήθηκε τον Νοέμβριο η ελληνική οικονομία, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,9% έναντι πτώσης 0,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σε μηνιαίο επίπεδο παράλληλα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε μείωση 1,2% έναντι μείωσης 0,8% τον Οκτώβριο του 2016.

naftemporiki.gr