Skip to main content

ΣΕΒ: Θετικό, αλλά μισό βήμα το νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Ωστόσο δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη σωρεία των διαρθρωτικών αδυναμιών, που είτε προϋπήρχαν της κρίσης είτε δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκειά της. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ειδική έκθεσή του.   

Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος η δυναμική των εταιρικών μετασχηματισμών (συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές) συνδέεται ευθέως με την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, καθώς αποτελεί ένδειξη των επενδυτικών τάσεων και του ενδιαφέροντος, της κινητικότητας και της έντασης του ανταγωνισμού επιμέρους κλάδων και αγορών, καθώς και της ετοιμότητας και θέλησης των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ευκαιρίες και να αναπτύξουν στρατηγικές επέκτασης και μεγέθυνσης του κύκλου εργασιών τους.

Στην Ελλάδα οι μετασχηματισμοί  – ιδιαιτέρως οι στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων – παραμένουν παραδοσιακά σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και κινήτρων που να διευκολύνει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τόσο ως εργαλείο εξυγίανσης και μεγέθυνσης των επιχειρήσεων καθώς η χώρα εξέρχεται της κρίσης, όσο και ως μέσο του συνεχούς μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου τους. Αυτός ο συνεχής μετασχηματισμός αφορά, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τις ιδιαίτερα σημαντικές για τον δυναμισμό μιας οικονομίας, συμφωνίες με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και με επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής.

Ειδικότερα, με το νέο σχέδιο επιλύεται οριστικά το ζήτημα της καταχρηστικότητας (δηλαδή μετασχηματισμοί που δεν προβλέπονται στο εταιρικό δίκαιο), εισάγονται σημαντικές απλουστεύσεις και δίνεται ευελιξία στις διαδικασίες μετατροπών, συγχωνεύσεων και διασπάσεων. Εντούτοις, παραμένουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση, με επίκεντρο την εναρμόνισή του με τις φορολογικές διατάξεις. Δίχως σχετική μέριμνα και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η παροχή κινήτρων που θα επιτρέπουν στις ΜμΕ να μετασχηματιστούν σε μεγαλύτερα μεγέθη, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, τα οφέλη του νέου νόμου κινδυνεύουν να μείνουν μόνο στα χαρτιά. Τη σχετική ανάγκη και τις εναλλακτικές διαδρομές μεγέθυνσης αναδεικνύει άλλωστε και η πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ και της EY.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και των ίδιων των επιχειρηματιών προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το μικρό μέγεθος παγιδεύει την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επενδύσεων. Ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα, ένα πλαίσιο κανόνων εταιρικής λειτουργίας και φορολογικών κινήτρων που θα διευκολύνει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, παράλληλα με την ουσιαστική μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο εξυγίανσης και μεγέθυνσης των επιχειρήσεων.

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει μεν σε τροχιά ανάπτυξης, ωστόσο αν υπάρξει μια παρατεταμένη αδυναμία εισροής νέων επενδυτικών κεφαλαίων, αυτή θα εξακολουθεί να την καθιστά εύθραυστη και αναιμική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή της πραγματικότητας αυτής είναι ο συνεκτικός σχεδιασμός δράσεων για τη σταθεροποίηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο τη δημιουργία ισχυρών παραγωγικών μονάδων και υγιών βιώσιμων επενδύσεων στους κλάδους των διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Ένα κρίσιμο βήμα που θα υποστηρίξει μια τέτοια ανατροπή θα πρέπει να αποτελέσει η παροχή εργαλείων για επιχειρηματική μεγέθυνση και αναδιάρθρωση, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να κατοχυρώσουν τη θέση τους απέναντι στον εθνικό και διεθνή ανταγωνισμό.

Mπορείτε να δείτε αναλυτικά το special report του ΣΕΒ εδώ:

naftemporiki.gr