Skip to main content

Δ. Παπαδημητρίου: Η αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα

Την εκτίμηση πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας δεν καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική έναντι χωρών αντίστοιχου ρυθμού ανάπτυξης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το βήμα εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι ανάλογα με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος στη συνέχεια, εξήρε τις προσπάθειες διευκόλυνσης του πεδίου άσκησης επιχειρηματικότητας και προανήγγειλε μία σειρά παρεμβάσεων, όπως:

  • Η θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ μέσω της τεχνικής βοήθειας με προοπτική την αναγκαία αναθεώρηση του Νόμου για τις ΣΔΙΤ.
  • Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το «Enterprise Greece», ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.
  • Η διαμόρφωση ενός νέου Κανονιστικού Πλαισίου για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων.
  • Η υπογραφή της συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του.
  • Η ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του 2016 δύο νέων εργαλείων, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» .

«Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δυναμικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα εκείνων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, παραδέχθηκε πως οι συνθήκες χρηματοδότησης και λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι «δύσκολες έως και κακές», κάτι το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι αποτέλεσμα ενός νοσηρού κρατικοδίαιτου παραγωγικού προτύπου.

naftemporiki.gr