Skip to main content

Αγορές: Στο κόκκινο, περιμένοντας τον… Μακρόν

Με νευρικότητα παρακολουθούν οι επενδυτές στη Γαλλία την εξέλιξη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων και τους τριγμούς, που αυτό προκαλεί στην κυβέρνηση Μακρόν. Τα γαλλικά ομόλογα, όπως επίσης οι μετοχές, που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και το εμπόριο της χώρας, δέχονται πιέσεις. Αυτές είναι, ωστόσο, προς το παρόν περιορισμένες, καθώς όλοι βρίσκονται εν αναμονή του διαγγέλματος του Γάλλου προέδρου και των συναντήσεών του με τα κορυφαία της συνδικάτας της χώρας. 

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα έως και το 0,71%- 7 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με μία εβδομάα νωρίτερα- με αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (που λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο) να ανοίξει στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. 

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC 40 στις 11:00 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση μολις 0,5%, με τις πιέσεις να είναι εντονότερες σε ξενοδοχειακές υπηρεσίες, εταιρείες μεταφορών και ομίλους λιανικής. Η Accor βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 0,7%, η διαχειρίστρια αεροδρομίων ADP καταγράφει πτώση 0,9%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έχουν παγιδευθεί οι όμιλοι λιανικής Carrefour, Casino και FNAC Darty. 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται η αεροπορική Air France KLM, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 1%, χάρη στα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Νοεμβρίου. Οι μετοχές της εταιρείας εξακολουθούν πάντως να βρίσκονται περίπου 30% χαμηλότερα από τα οποία, στα οποία βρίσκονταν στις αρχές του 2018. 

Στο κόκκινο βρίσκονται και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές βλέπουν και πάλι τη γηραιά ήπειρο να αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων. Δεν είναι μόνο ο γαλλικός «χειμώνας της οργής» που προβληματίζει. Οι κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς και η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών δημιουργούν όλα μαζί ένα εκρηκτικό σκηνικό. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρει 0,9%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι στο -0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,8%. 

naftemporiki.gr