Skip to main content

ΗΠΑ: Η Κάθριν Τάι δεσμεύεται να επιβάλει την εμπορική συμφωνία «φάσης 1» με την Κίνα

Η Ουάσινγκτον πρέπει να επιβάλει την πρώτη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και επίσης θα εγείρει ευρύτερες ανησυχίες πολιτικής με το Πεκίνο, θα πει τη Δευτέρα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της.

«Σήμερα, θα εκθέσω την αφετηρία του στρατηγικού οράματος της κυβέρνησής μας για αναδιάταξη των εμπορικών μας πολιτικών προς την Κίνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Αμερικανών εργαζομένων, επιχειρήσεων, αγροτών και παραγωγών και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης μας», αναφέροιυν παρατηρήσεις που ετοιμάστηκαν για παράδοση στις το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Η Κίνα ανέλαβε δεσμεύσεις με σκοπό να ωφελήσει ορισμένες αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας που πρέπει να εφαρμόσουμε», αναμένεται να πει η κ. Τάι.

Ο Τάι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία τη Δευτέρα, περιγράφοντας την εμπορική στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Κίνα. Θα μιλήσει στο think-tank της Ουάσινγκτον, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις, ο Τάι θα πει ότι οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις «κρατικοκεντρικές και μη εμπορικές πρακτικές της Κίνας» που δεν αντιμετωπίστηκαν στην πρώτη φάση της συμφωνίας.

«Καθώς εργαζόμαστε για την επιβολή των όρων της πρώτης φάσης, θα θέσουμε αυτές τις ευρύτερες πολιτικές ανησυχίες στο Πεκίνο».

Συμφωνία πρώτης φάσης

Στην εμπορική συμφωνία, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2020, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες το 2020 και το 2021, σε σύγκριση με το 2017. Η συμφωνία διεκόπη από έναν εμπορικό αγώνα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που κράτησε για περίπου δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο, ωστόσο, η Κίνα είχε φτάσει μόνο το 62% αυτού του στόχου, με βάση τα στοιχεία των εξαγωγών των ΗΠΑ που συνέταξε το think tank Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας «δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τις θεμελιώδεις ανησυχίες  για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας».

«Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ζητήσει από την Κίνα να λογοδοτήσει σε περίπτωση που εκείνη υπολείπεται των δεσμεύσεών της», δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια προηγούμενης κλήσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC