Skip to main content

Τα υψηλότερα κέρδη από το 2014 για όσους πόνταραν σε γερμανικά ομόλογα

Το 2019 ήταν μία  άκρως ευνοϊκή χρονιά για τα κρατικά ομόλογα, με τις τιμές να επιδίδονται σε ράλι και το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις να μειώνεται αισθητά. Όσοι πόνταραν δε στο χρέος της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας ετοιμάζονται να εισπράξουν τα υψηλότερα κέρδη εδώ και μία πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv το κέρδος για όσους αγόρασαν 10ετές γερμανικό ομόλογο είναι περίπου 6% και θεωρείται αρκετά υψηλό για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργητικού, στην οποία οι επενδυτές προστρέχουν περισσότερο για ασφάλεια παρά για κέρδος. 

Η επίδοση του 10ετους Bund αντανακλά μία χρονιά που στιγματίστηκε από έναν πικρό εμπορικό πόλεμο, φόβους ύφεσης και μία στροφή 180 μοιρών από τις κεντρικές τράπεζες, που ενώ ετοιμάζονταν στα τέλη του 2018 για ομαλοποίηση της πολιτικής τους ή και αυξήσεις επιτοκίων, τελικά επέλεξαν εκ νέου τη χαλάρωση. 

Δεν είναι ωστόσο βέβαια εάν το ράλι των ομολόγων θα έχει συνέχεια και την επόμενη χρονιά. Η BlackRock μόλις την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε σε «υποαπόδοση» (underweight) τη σύστασή της για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. 

naftemporiki.gr