Skip to main content

Scope Ratings για Κύπρο: Εύσημα για τα δημοσιονομικά, καμπανάκι για προκλήσεις

Η δημοσιονομική πειθαρχία και η ισχυρή ανάπτυξη έχουν θέσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε σταθερά πτωτική τροχιά. Η Νήσος αναμένεται και το 2019 να ξεπεράσει τους στόχους για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όμως οι προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον και οι παθογένειες στην Υγεία και στο δημόσιο τομέα θέτουν σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές προοπτικές της Νήσου, όπως διαπιστώνει η Scope Ratings σε έκθεσή της. «Αγκάθι» και τα επισφαλή δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών.

Η Κύπρος αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 6,9% του ΑΕΠ στο 11μηνο έως τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας το στόχο 6,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019. Μετά και τα στοιχεία του 2019, η Κύπρος εμφανίζει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% στο διάστημα 2015-2019, μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, σημειώνει η Scope Ratings στην έκθεσή της.

«Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας είναι εντυπωσιακές και αντικατοπτρίζουν τις ουσιαστικές πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά την κρίση», σημειώνει ο Αλβις Λενχ, αναλυτής της Scope για την Κύπρο. «Θεωρούμε θετική τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της δυναμικής δημοσιονομικής πορείας, καθώς τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν τροχοπέδη για τη χώρα», προσθέτει. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανερχόταν στο 98% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του  2019, το οποίο σε συνδυασμό με το ιδιωτικό χρέος στο 261% του ΑΕΠ, αφήνει τη χώρα ευάλωτη απέναντι σε σοκ. Η Scope προβλέπει ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εμφανίζει πλεονάσματα, που θα συμβάλουν σε περαιτέρω μείωση του χρέους περίπου στο 65% του ΑΕΠ το 2014, στη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Νήσου υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς δημοσιονομικής σύγκλισης: Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα με κυριότερο το ύψος των επισφαλών δανείων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Δεύτερον, απροσδόκητες αυξήσεις στις δαπάνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. H Scope παραπέμπει στις εκκρεμείς αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις περικοπές επί κρίσης σε μισθούς και συντάξεις, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από τα κατώτερης βαθμίδας δικαστήρια. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 4% του ΑΕΠ», αναφέρει ο Τιμπόλτ Βας, αναλυτής της Scope.

Tέλος, η πολύ ανοικτή οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει λιγότερο υποστηρικτικό εξωτερικό περιβάλλον, με επιβράδυνση της ανάπτυξης των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων και αβεβαιότητα στις εμπορικές προοπτικές σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα λόγω Brexit.

naftemporiki.gr