Skip to main content

Ρώμη: Ετοιμάζει νέα πρόταση για το έλλειμμα έως την Τετάρτη

Νέο, αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να αποστείλει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Ιταλίας, σε μία ακόμη προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών για το φλέγον ζήτημα του ελλείμματος του 2019.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή από το περιβάλλον της ιταλικής κυβέρνησης, η αποστολή του νέου προϋπολογισμού θα γίνει έως την προσεχή Τετάρτη, εν όψει και της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε.

Οι επενδυτές, όπως είναι φυσικό, χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί αισθητά κατά 6,3 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 3,134%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει το αρχικό προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, προλειαίνοντας μάλιστα, το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος».

Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για την επίτευξη μίας «μεσοβέζικης» λύσης, μέσω της μείωσης του ελλείμματος λίγο πάνω από το 2%. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες απέρριψαν αυτά τα σενάρια, αξιώνοντας μεγαλύτερες παραχωρήσεις εκ μέρους της Ρώμης.

Χθες, πάντως, πηγές από τη Λέγκα του Βορρά, το συγκυβερνών κόμμα, ξεκαθάριζαν ότι «αποδεχόμαστε μόνο μία μικρή μείωση του ελλείμματος του 2019», ενώ χαρακτήριζαν ως «άκαιρο» το αίτημα της Κομισιόν για «ουσιαστική αναθεώρηση» του προϋπολογισμού.

naftemporiki.gr