Skip to main content

Eurogroup: «Ενεργειακή κρίση», πληθωρισμός και προϋπολογισμοί στο μενού των υπουργών οικονομικών

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας θέτουν υπό πίεση την αγοραστική δύναμη των πολιτών, την ώρα μάλιστα που πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο των επιπτώσεων της πανδημίας. Πυροδοτούν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, εντείνουν τις ανησυχίες για ανατιμήσεις με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών-μελών αλλά και στην τσέπη των ευάλωτων, κυρίως, κοινωνικών ομάδων. Ζητήματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Το συγκεκριμένο θέμα όμως θα τεθεί και στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Οκτωβρίου.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω ζητημάτων όπως οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας. Πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που μετατρέπουν τη βελτίωση της οικονομίας σε μια μακροχρόνια ανάκαμψη. Στο Eurogroup θα συζητήσουμε τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας & εκπαίδευσης και έχει διαφορές σε σχέση με το Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών και διαμορφώθηκε στο 3,4%. Βασική αιτία εκτόξευσης του πληθωρισμού η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές της ενέργειας. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας στο 2,1% από 1,2% τον Αύγουστο και -2,3% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Μετά την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και η Γαλλία με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος ζητούν να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος από τους καταναλωτές.

Πέρα όμως από τους κλυδωνισμούς που προκαλούν οι τιμές της ενέργειας, υπάρχουν και τα καλά νέα από το μέτωπο της ανεργίας. «Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 7,5% τον Αύγουστο – κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα -και η 4η συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Τους τελευταίους 3 μήνες, είδαμε +/- 1,1 εκατομμύρια λιγότερα άτομα σε ανεργία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020» σχολιάζει ο πρόεδρος του Eurogroup. Στην Ελλάδα, αν και τα επίσημα στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ θα τα ανακοινώσει στις 13 του μηνός, η πρώτη εκτίμηση δείχνει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη χώρα μας στο 13,2% από 16,7% τον Αύγουστο του 2020 και 14,2% τον Ιούλιο του 2021.

11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρα θα περιλαμβάνει και λίγο από Ελλάδα καθώς θα συζητηθεί η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, η χώρα μας έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της χωρίς ωστόσο η Ευρωπαϊκή πλευρά να προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία του ΑΕΠ φέτος. «Η ανάκαμψη φαίνεται να είναι δυνατή, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού μπορεί να φτάσει. Δεν υπάρχει μεγάλο δράμα εδώ. Κάποια πράγματα ξεπερνούν τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή των ταξιδιωτών» σχολίασε πρόσφατα ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή την συζήτηση της έκθεσης στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν συνδέεται με την εκταμίευση κερδών από τη διακράτιση ελληνικών ομολόγων και γι’ αυτό  δεν αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό που αναμένουν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είναι να ακούσουν πώς η Αθήνα θα προχωρήσει με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με τα κόκκινα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις.  Η αναλυτική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση της 12η έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Ραλλού Αλεξοπούλου