Skip to main content

Δίμηνη παράταση του προγράμματος

Δεκτό έγινε από το Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε, τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ακόμη πως τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί. 

Όπως δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, οι υπηρεσίες της τρόικας απόψε θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο Τρίτη, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών.

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, κάτι που είχε ήδη γίνει γνωστό από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

«Από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε επί της αρχής, έως ότου επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, η τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση που θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας.

Ο ίδιος ήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στις πλέον αντίξοες συνθήκες, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τη χώρα.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από το 15% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2015 θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία.

«Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας … όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για τη δίμηνη παράσταση υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

O Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ