Skip to main content

Αγορές: Επιστροφή των ταύρων μετά την σινο-αμερικανική ανακωχή

Mπορεί η πολυπόθητη «συνθήκη ειρήνης» ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τους άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους να μην ήρθε στο Μπουένος Άιρες, αλλά και μόνο η απόφαση για «παύση πυρός» ήταν αρκετή για να ακουστεί μία μεγάλη ανάσα ανακούφισης στις ασιατικές αγορές. Όταν δε έγινε γνωστό ότι το Πεκίνο σε μία ένδειξη καλής θέλησης αποφάσισε να άρει τους δασμούς σε όλα τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος, η ανακούφιση έγινε ενθουσιασμός. 

Λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γερμανικές και γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες (που εξάγουν στην Κίνα και μέσω των αμερικανικών εργοστασίων τους) έχουν πατήσει γκάζι. Από κοντά οι οίκοι πολυτελών αγαθών και οι μεταλλευτικές βιομηχανίες, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι η σινο-αμερικανική ανακωχή θα ανοίξει και πάλι την όρεξη των Κινέζων πλουσίων για ακριβά ρολόγια, ρούχα, κοσμήματα, αλλά και πρώτες ύλες. 

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης οι μετοχές των Volkswagen και Daimler καταγράφουν κέρδη 4,5% και 5% αντίστοιχα, ενώ της BMW ενισχύεται σχεδόν 7%. Στη Ζυρίχη η ωρολογοποιΐα Swatch βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 5,6% και στο Παρίσι η μετοχή του ομίλου Kering, που ελέγχει τον οίκο Gucci, κάνει άλμα 7,5%. Ακολουθούν με ελαφρώς μικρότερες ταχύτητες (+2%) οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot Citroen. 

Yπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 2%, με τους κλάδους αυτοκινήτου και πρώτων υλών να εξασφαλίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax ξεχωρίζει με κέρδη της τάξης του 2,5%. Kέρδη της τάξης του 2% παρουσιάζουν επίσης Παρίσι, Μιλάνο και Λονδίνο. 

Νωρίτερα στην Ασία ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη σημείωσε άνοδο 2,6% και ο δείκτης των κινεζικών blue chips  CSI 300 ενισχύθηκε 2,8%. Κέρδη 2,6% και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Το γιουάν βρίσκεται επίσης σε τροχιά ανατίμησης, ενισχυόμενο κατά 0,8%, στα 6,89 γιουάν ανά δολάριο. 
 

naftemporiki.gr