Skip to main content

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα

Η Κίνα συμφώνησε να «μειώσει και να άρει» τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει, κάτω από το επίπεδο των δασμών τους οποίους αυτή τη στιγμή επιβάλλει το Πεκίνο σε οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου της G20 ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε προαναγγείλει.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος -βάσει της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου- δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα -η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται- αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.λπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP