Την ενεργοποίηση Μικτής Επιτροπής Τουρισμού, η οποία έχει στόχο την κοινή χρήση δεδομένων και πληροφοριών, την εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας εργαστηρίων ανταλλαγής γνώσεων και διαμοιρασμού βέλτιστων πρακτικών και κοινά προϊόντα και κοινή προώθηση για αγορές μεγάλων αποστάσεων, συμφώνησαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον Σαουδάραβα ομόλογό του κ. Αχμέντ Μπιν Ακίλ Αλ-Κατίμπ, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Οι δύο υπουργοί, προχώρησαν σε μία επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID-19 στις δύο χώρες, ενώ συζήτησαν θέματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε τομείς, όπως ο τουρισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σαουδική Αραβία.
Επίσης συμφώνησαν και για τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, έναν πολύ σημαντικό τομέα και για τις δύο χώρες, μέσω του διορισμού ατόμων επαφής, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο στο εν λόγω πεδίο ενώ συζήτησαν για την ελληνική πρωτοβουλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλα θέματα που άπτονται του Οργανισμού.
Αναφέρθηκαν ακόμη και στα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Τουρισμού της G20 που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, όπως «η ενθάρρυνση της εφαρμογής ασφαλών και απρόσκοπτων αρχών των ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης συνδεσιμότητας και της δημιουργικής χρήσης νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ασφάλειας, της προστασίας και της εμπειρίας των ταξιδιωτών, η προώθηση της αειφορίας και η καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών».
Επιπλέον συζήτησαν και την πρόταση που είχε θέσει στο τραπέζι της Συνόδου της G20 τον περασμένο Οκτώβρη ο κ. Θεοχάρης για την επιτακτική ανάγκη χρήσης τεστ αντιγόνου (rapid test) στις διεθνείς αερομεταφορές, πρόταση που συμπεριελήφθη στα γενικά συμπεράσματα: «Η διεθνής, συντονισμένη δράση, η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς σε συμφωνημένα ‘standards’ και η διαλειτουργικότητα συστημάτων και τεχνολογίας μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ασφάλεια και την προστασία, τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία του COVID-19».
Ο κ. Θεοχάρης στην τηλεφωνική συνομιλία ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα στον τουρισμό στη φετινή χρονιά, καθώς και για το πρωτοπόρο σύστημα ελέγχου εισερχόμενων ταξιδιωτών για τον κορωνοϊό «EVA», το πιο καινοτόμο σύστημα κατανομής των τεστ, το οποίο βελτίωσε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέχρι και 4 φορές.
Ο υπουργός Τουρισμού, μάλιστα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για να μοιραστεί η τεχνογνωσία του συστήματος «EVA» με τη Σαουδική Αραβία. «Συνιστώ στα υπουργεία μας να συντονίσουν τις πολιτικές για την κοινωνική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσω του τουρισμού. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των ποσοστών εισοδήματος και απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο και η επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Αλ-Κατίμπ, ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για τις προτάσεις που ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού του προώθησε προκειμένου να αξιοποιηθούν στη Σύνοδο της G20 και σημεία των οποίων συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ενώ, τέλος, διαβεβαίωσε πως «οι Σαουδάραβες θα συνεχίσουν να επισκέπτονται και την επόμενη χρονιά, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, τη χώρα μας.