Skip to main content

Ιταλία: Βουτιά 24 μ.β. για την απόδοση του 10ετους

Οι πληροφορίες που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019, παρά τις έως τώρα επίσημες διακηρήξεις ότι δεν κάνει πίσω, οδηγεί σε ραγδαία αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού της χώρας. 

Η απόδοση του ιταλικού κρατικού ομολόγου διετούς διάρκειας παρουσιάζει πτώση 22 μονάδων βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 0,74%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Boυτιά 24 μονάδων βάσης ή 6,8% στο 3,17% παρουσιάζει και η απόδοση του 10ετους. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχωρεί έτσι κοντά στις 285 μονάδες, την ώρα  που κατά την κορύφωση της σύγκρουσης Ρώμης- Βρυξελλών ορισμένοι προέβλεπαν εκτίναξή του στις 400 μονάδες. 

Αν και η ιταλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δρα με βάση τις υποσχέσεις της στους πολίτες και όχι βάσει των αντιδράσεων των αγορών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων. Το κόστος δανεισμού επηρεάζει εξάλλου άμεσα την προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. 

Μένει να φανεί εάν οι πληροφορίες για στροφή 180 μοιρών στη στάση της Ρώμης για το έλλειμμα θα επιβεβαιωθούν και σε  ποιο βαθμό θα επικροτήσει τη αγορά. 

Προς το παρόν το ιταλικό ράλι καλά κρατεί και στηρίζει και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 4,41%. 

naftemporiki.gr