Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Μειώνεται ο χρόνος διαπραγμάτευσης των μετοχών μετά την ΙΡΟ

Το Χονγκ Κονγκ σκοπεύει να μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της διατίμησης μιας Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (ΙΡΟ) και της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας σε μόλις μία μέρα από τον τρέχοντα μέσο όρο άνω των 5 εργάσιμων ημερών.

Η προτεινόμενη αλλαγή, η οποία ανακοινώθηκε από την εταιρεία διαχείρισης Χρηματιστήρια και Εκκαθάριση του Χονγκ Κονγκ μέσω ενός εγγράφου διαβούλευσης σήμερα Δευτέρα, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό στη λίστα επιθυμιών των τραπεζιτών και των επενδυτών.

Θα καταστήσει επίσης το Χονγκ Κονγκ, ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συγκέντρωσης χρημάτων παγκοσμίως, με ανταγωνίστριες χρηματιστηριακές αγορές όπως της Νέας Υόρκης και θα κάνει τις ΙΡΟ πιο ελκυστικές για τις εταιρείες και τους συμβούλους τους.

Η χρονική καθυστέρηση είναι ιδιαίτερα προβληματική όταν οι αγορές είναι ασταθείς, καθώς οι μετέχοντες λένε ότι τους αφήνει εκτεθειμένους στις πτώσεις της αγοράς μεταξύ των τιμών των μετοχών και των συναλλαγών.

Το έγγραφο διαβούλευσης προτείνει επίσης αλλαγές που στοχεύουν στη μείωση του αντίκτυπου στις IPO από τα προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις, οι χρηματιστές που εστιάζουν στη μαζική αγορά, πρέπει να πληρώσουν εκ των προτέρων για όλες τις προσφορές μετοχών από τους πελάτες τους.

Δεδομένου ότι η ζήτηση των επενδυτών λιανικής για μετοχές στις IPO του Χονγκ Κονγκ μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά κατά 100 φορές ή περισσότερο, κάτι τέτοιο μπορεί να δεσμεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πηγή: Reuters