Skip to main content

Η Νάνσι Πελόζι προειδοποιεί τη Βρετανία για την ειρηνευτική συμφωνία της Β. Ιρλανδίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προειδοποίησε τη Βρετανία την Παρασκευή ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δεν τηρηθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία ότι μια διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης Brexit του 2020 θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία ουσιαστικά έθεσε τέλος στη βία τριών δεκαετιών.

«Εάν καταλυθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, είναι πολ] απίθανο να έχουν διμερή συμφωνία Βρετανία και ΗΠΑ», είπε σε μια εκδήλωση στο Chatham House.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου, ο κ.Τζόνσον καθυστέρησε μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και ο κορυφαίος διαπραγματευτής του, Ντέιβιντ Φροστ, είπε ότι το πρωτόκολλο δεν είναι βιώσιμο.

Η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έβαλε σε μεγάλο βαθμό ένα τέλος στις Ταραχές (Troubles) – τρεις δεκαετίες σύγκρουσης μεταξύ Ιρλανδών καθολικών εθνικιστών αγωνιστών και φιλοβρετανών προτεσταντών «πιστών» παραστρατιωτικών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 3.600 άνθρωποι.

Η βρετανική περιφέρεια παραμένει βαθιά διχασμένη 23 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία που μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί καθολικοί εθνικιστές φιλοδοξούν να ενωθούν με την Ιρλανδία ενώ οι προτεστάντες ενωτικοί θέλουν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στοχεύει να διατηρήσει την επαρχία, που συνορεύει με την Ιρλανδία μέλος της ΕΕ, τόσο στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η ΕΕ θέλει να προστατεύσει την ενιαία της αγορά, αλλά τα αποτελεσματικά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα που δημιουργήθηκαν με το πρωτόκολλο αποκόπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ορισμένοι ενωτικοί λένε ότι το πρωτόκολλο παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters