Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Τη μέρα κατά την οποία φαίνεται να συμφωνήθηκε το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση των 7 δισ. στο Ελληνικό επέλεξαν δύο ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα για να υλοποιήσουν συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, της εταιρείας που έχει τεθεί επικεφαλής των επενδυτών για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου. Το προαναφερόμενο ποσοστό της Lamda Development, στην οποία βασικός μέτοχος με 51% παραμένει ο όμιλος Λάτση, μεταβιβάστηκε χθες μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έναντι συνολικού τιμήματος 55,22 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone, το οποίο διατήρησε τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας real estate περί τα 4 χρόνια.
Αγοραστής είναι το επενδυτικό όχημα υπό την ονομασία Voxcove Holdings, στο οποίο συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστος, ο όμιλος Olympia με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και η VNK Capital, η οποία ανήκει στους επιχειρηματίες φαρμακοβιομήχανους Βασίλη και Νέλλη Κάτσου. Ο όμιλος Olympia όπως είναι γνωστό έχει σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανική παραγωγή, η διανομή προϊόντων τεχνολογίας και παραγωγή λογισμικού, ενώ οι Βασίλης και Νέλλη Κάτσου το 2015 είχαν προχωρήσει στην πώληση του 80% της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, στο βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners, έναντι σημαντικού τιμήματος, τμήμα του οποίου τοποθέτησαν στο VNK Capital που χθες εισήλθε στη Lamda.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη επένδυση της Voxcove Holdings στην εισηγμένη Lamda Development αφορά σε τοποθέτηση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Η Lamda έχει επιδείξει ένα επιτυχημένο ιστορικό επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Η είσοδος του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας την παρούσα χρονική συγκυρία, υπογραμμίζει την πίστη των δύο εταιρειών (VNK Capital και Olympia Group) στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Η εξαγορά των 10.227.206 μετοχών έγινε με τιμή ανά μετοχή τα 5,4 ευρώ (ένα πακέτο) και με discount της τάξεως του 17% σε σχέση με την τιμή της μετοχής της Lamda στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το προαναφερόμενο discount θεωρείται εντός λογικού πλαισίου για ανάλογου τύπου και μεγέθους συμφωνίες μεταβίβασης μετοχών.
Είναι προφανές πως η Lamda με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οδυσσέα Αθανασίου επιδιώκει συνεργασίες με ισχυρούς ομίλους εν όψει της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία είναι μεγάλη ακόμα και για τα δεδομένα μεγαλύτερων και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση χωρών. Εκτός από τους συνεταίρους της, στο ίδιο σχήμα για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου (στην Hellinikon Global συμμετέχουν εκτός από την εταιρεία, με βασικό μέτοχο την οικογένεια Λάτση, η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) πρόσφατα η Varde Partners, fund το οποίο διαχειρίζεται επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, επένδυσε στη θυγατρική της Lamda που έχει συγκεντρώσει τα εμπορικά κέντρα της, τα οποία παρά τη γενική πτώση των λιανικών πωλήσεων, παράγουν θετικά αποτελέσματα.
Ελληνικό: Συμφωνία για το ΠΔ
Αναφορικά με τη διαδικασία για το Ελληνικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες όσο αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και συμφωνήθηκε το τελικό σχέδιο για το Προεδρικό Διάταγμα. Ο στόχος ήταν σήμερα να ληφθούν οι υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών (Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Οικονομικών) ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί ακολούθως ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας των επενδυτών με το υπουργείο Πολιτισμού. Το να ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό της διαδικασίας, δηλαδή να πάει στο ΣτΕ το Π.Δ. για το Ελληνικό μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί προαπαιτούμενο στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας βάσει του μνημονίου.
Όπως εκτιμάται, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία, ειδικά εφόσον, όπως λέγεται από την κυβέρνηση, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να δούμε άμεσα μπουλντόζες στο πρώην αεροδρόμιο και ήδη στο μεταξύ έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕ, η μία κατά της απόφασης για τα δασικά και η άλλη για τα νεότερα μνημεία.