Skip to main content

Το μήνυμα του Σι στον Τραμπ από την Σύνοδο APEC

Ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος κυριαρχεί στη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών Ασίας- Ειρηνικού (APEC), που λαμβάνει χώρα στην Παπούα Νέα Γουινέα. Στο βήμα της Συνόδου ανέβηκε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος απέφυγε για ακόμη μία φορά να κάνει ευθεία αναφορά στις ΗΠΑ και την αντιπαράθεση του «δράκου» με την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά δεν δίστασε να αφήσει αιχμές και να στείλει το μήνυμά του στην Ουάσιγκτον. 

«Χώρες, που ασπάζονται τον προστατευτισμό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν» διεμήνυσε, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς να είναι στο ακροατήριο. «Η ιστορία έχει δείξει ότι η αντιπαράθεση είτε στη μορφή ψυχρού πολέμου, είτε κανονικού πολέμου ή εμπορικού πολέμου, δεν μπορεί να έχει νικητές» συνέχισε ο Κινέζος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες για επιβολή εμποδίων και αποκοπή οικονομικών δσεμών «κινούνται ενάντια στους νόμους των οικονομικών και στις τάσεις της ιστορίας». 

Πρόκειται όπως είπε για μία κοντόφθαλμη προσέγγιση, η οποία δεν μπορεί να αποτύχει και προειδοποιήσε όσους κλείνουν τις πόρτες ότι απλώς θα πετύχουν να αποκλείσουν τον εαυτό τους από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η Κίνα είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο, υπογράφοντας μία συμφωνία με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είπε ότι ίσως να μην χρειαστούν επιπλέον τελωνειακοί δασμοί σε βάρος κινεζικών προϊόντων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC