Skip to main content

Αναμένουν να «ανοίξει» η παραγωγή μηλίτη

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Αισιοδοξία για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας, αλλά σκεπτικισμό στο κατά πόσο η επερχόμενη ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη εξέφρασε ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη Σλοβενία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας, ωστόσο το ζήτημα είναι εάν αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη». Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από το πώς θα το διαχειριστεί ο πολιτικός κόσμος και αν θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα ή θα φέρει εμπόδια,  επισημαίνοντας ότι «σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις και είναι σε διάλογο με τις επιχειρήσεις». 

Ενδεικτικά ο απερχόμενος επικεφαλής της Αθηναϊκής ανέφερε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζουν «πάγο» στην παραγωγή μηλίτη. Όπως εξήγησε, μετά την προσπάθεια τεσσάρων ετών για αλλαγή του Βασιλικού Διατάγματος του 1922 (που απαγόρευε την παραγωγή προϊόντων ζύμωσης με φρούτα στις εταιρείες του κλάδου), τα προβλεπόμενα στον σχετικό οδηγό που ορίζει τη διαδικασία παραγωγής (στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε πριν από περίπου έξι μήνες) έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς τούτο και η Ένωση Ζυθοποιιών έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες εγχώριες και κοινοτικές υπηρεσίες προκειμένου να αρθεί και αυτός ο σκόπελος και να «ανοίξει» η παραγωγή μηλίτη και στην Ελλάδα. 

«Τέσσερα χρόνια πήρε να αλλάξει ο νόμος. Έχουμε επενδύσει 1 εκατ. ευρώ και ακόμα αντιμετωπίζουμε ένα σωρό δυσκολίες με τις αδειοδοτήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνά, ενώ -αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας που έχει επιβληθεί στην μπίρα- σημείωσε ότι υπονομεύει την ανάπτυξη της αγοράς και την κατά κεφαλήν κατανάλωση. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, η αγορά της μπίρας υποχωρούσε μέχρι και τον Ιούνιο κατά 11%, απώλειες οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν στο 4% στο εννεάμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού. 

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο κ. Μηνά εκτίμησε πως φέτος οι πωλήσεις της θα κινηθούν στα επίπεδα του 2016, με λίγο καλύτερη κερδοφορία. Για τις εξαγωγές, σημείωσε πως αγγίζουν φέτος τα 300.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων τα 60.000 κατευθύνονται στην Ιταλία. 

Εν τω μεταξύ τον ερχόμενο Μάρτιο εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταβάλει όλο το πρόστιμο, το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, μειώθηκε στα 26,7 εκατ. ευρώ, από 31,45 εκατ. ευρώ που της είχε αρχικώς επιβάλει η ανεξάρτητη αρχή.