Skip to main content

Το Άμπου Ντάμπι σχεδιάζει να «ρίξει» 1,5 δισ. δολ. στην IPO της Aramco

Η Σαουδική Αραβία είχε εδώ και καιρό προσεγγίσει τους φίλους και γείτονες για στήριξη στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco και όπως φαίνεται το Άμπου Ντάμπι είναι από τους πρώτους, που ανταποκρίνονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με καλή γνώση των σχεδίων του εμιράτου, σχεδιάζει να συμμετάσχει αγοράζοντας μετοχές έως και 1,5 δισ. δολαρίων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η επένδυση θα γίνει μέσω μίας ή περισσότερων κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών.

Οι αξιωματούχοι της Aramco, που επέλεξε το σαουδαραβικό χρηματιστήριο και όχι τη Νέα Υόρκη ή άλλο μεγάλο ξένο χρηματοοικονομικό κέντρο για την αρχική δημόσια εγγραφή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους του Άμπου Ντάμπι και εκπροσώπους εταιρειών του.

Η Aramco είχε αρχικά υψηλές προσδοκίες για προσέλκυση μεγάλων θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αλλά προς το παρόν δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση. 

Η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την απόφασή της σχετικά με το ύψος της επένδυσης και μέσω ποιων φορέων θα γίνει. Ωστόσο η συμμετοχή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ θέλει να αντλήσει 25 δισ. δολάρια με την διάθεση μεριδίου 1,5%, προσδίδοντας στην Aramco αποτίμηση 1,6 έως 1,7 τρισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr