Skip to main content

Μάριο Ντράγκι: Τι φοβάται, τι ζητάει

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε τα σχέδια για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη του έτους, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προοπτικές της ανάπτυξης και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα είναι μάλλον βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν. Τι φοβίζει τον Μάριο Ντράγκι και κάνει την κεντρική τράπεζα να αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της; Η αβεβαιότητα. 

«Εάν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να είναι πιο αβέβαιες για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, τότε οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες» τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στη Φραγκφούρτη. Αυτό με τη σειρά του, όπως εξήγησε, «θα μπορούσε να ανακόψει την ταχύτητα, με την οποία ο πληθωρισμός ανακάμπτει τα επόμενα τρίμηνο». 

«Οι αβεβαιότητες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν ενταθεί» υπογράμμισε, ενώ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη χάνει ήδη εδώ και μήνες την ορμή της. Αν και όπως είπε αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα σχέδια για το QE, «εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν ή οι πιστωτικές συνθήκες γίνουν αδικαιολόγητα σφιχτές, αυτό θα έχει αντίκτυπο στις προσδοκίες για το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων». 

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. Οι αγορές εκτιμούν ότι οι εντεινόμενες αβεβαιότητες, από την Ιταλία και το Brexit έως άλλες γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικές αντιπαραθέσεις, μπορούν να μεταθέσουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων ακόμη και στα τέλη της επόμενης χρονιάς. 

Ποια η απάντηση στις προκλήσεις

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έμεινε όμως μόνο στα όσα έχει να κάνει η ΕΚΤ. Πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με «περισσότερη Ευρώπη».  

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, είναι επιτακτική η ανάγκη για ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. «Το χρειαζόμαστε όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε. 

«Αυτή είναι η τελευταία ομιλία μου στο συνέδριο αυτό από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ και καθώς την προετοίμαζα, κοίταξα την ομιλία που έδωσα εδώ τον Νοέμβριο του 2011. Τότε είχα αναφέρει ότι η οικονομική κρίση θα απαιτούσε ταχύτερη ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης, ιδίως για τις αποφάσεις που είχαν ήδη υιοθετηθεί. Αυτό ηχεί γνώριμο και σήμερα. Έχουν γίνει πολλά, αλλά απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το πρώτο και μάλλον πιο εύκολο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters