Skip to main content

Τουρκία: Ενισχύεται η λίρα, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Άνοδο σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου καταγράφει σήμερα Δευτέρα η τουρκική λίρα, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος επικαλέσθηκε λόγους υγείας, η δεύτερη αποχώρηση έκπληξη ενός κορυφαίου οικονομικού αξιωματούχου σε διάστημα 2 ημερών,  ημέρες μετά την αποπομπή του επικεφαλής της Τράπεζας της Τουρκίας.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διαμορφώνεται στο 8,2450, κινούμενη χαμηλότερα κατά 3,5% από το κλείσιμο του 8,5445 την Παρασκευή, με τους αναλυτές να λένε ότι η αποχώρηση των δύο κορυφαίων αξιωματούχων έχει θέσει το έδαφος για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Η υποχώρηση της λίρας έχει φθάσει στο 30% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει το διψήφιο ποσοστό του πληθωρισμού.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ, η οποία ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο Instagram και επιβεβαιώθηκε από Τούρκο αξιωματούχο, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πεθερός του, αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας με έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, του οποίου η πολιτική φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Αλμπαϊράκ.

«Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, καθήκοντα τα οποία ασκώ για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας», ανέφερε η ανάρτηση. Ο Αλμπαϊράκ έγινε υπουργός Οικονομικών πριν από δύο χρόνια αφού υπηρέτησε πρώτα ως υπουργός Ενέργειας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νασί Αγκμπάλ νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο, θα χρειαστεί να εγκρίνει την παραίτηση.

Πηγή: Reuters