Skip to main content

ΕΔΣ: Βέβαιη η υπέρβαση στο πλεόνασμα – Χαμηλότερο από πέρσι το «κοινωνικό μέρισμα»

Ως βέβαιη χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο την υπέρβαση του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμώντας ότι από το εύρος της υπέρβασης, θα κριθεί και το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» το οποίο είναι «εύλογο να αντιστοιχεί σε ποσό χαμηλότερο του περυσινού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει θετική την πορεία είσπραξης των έμμεσων φόρων λόγω των αυξημένων εισπράξεων ΦΠΑ.

Ωστόσο, ζητεί προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην άμεση φορολογία κυρίως λόγω της πορείας των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι δαπάνες εντοπίζονται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «θα παραμείνουν εντός του στόχου και δεν αναμένεται να τον υπερβούν σε ετήσια βάση».

Ως κίνδυνο επιδείνωσης του πρωτογενούς αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά την πιθανότητα να είναι τελικώς περισσότεροι οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τα ειδικά μισθολόγια.

Όσον αφορά στην πορεία του φετινού ΑΕΠ, η πρόβλεψη για αύξηση κατά 2,1% χαρακτηρίζεται ως εφικτή. 

Το ΕΔΣ κάνει πάντως λόγο για πέντε πηγές αβεβαιότητας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2019:

  1. Η πορεία εξομάλυνσης της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί και η διατήρηση ικανοποιητικής ροής καταθέσεων.
  2. Η πορεία βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου καθώς και των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές.
  3. Η εξέλιξη του δημογραφικού ζητήματος και οι επιπτώσεις των ροών μετανάστευσης Ελλήνων, νέων στην ηλικία και με αυξημένα προσόντα, στο εξωτερικό.
  4. Κίνδυνοι και αβεβαιότητες σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές περιβάλλον.
  5. Το αρνητικό ιστορικό προηγούμενο ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου με αποσταθεροποιητική δυναμική διαχρονικά.

naftemporiki.gr