Του Κώστα Ιωαννίδη
Με τη διαπραγμάτευση σε τρεμάμενο έδαφος, σύμφωνα με τα λόγια του Γιουνκέρ, η διάθεση των θεσμικών ταλαντώνεται, με την νευρικότητα στην κίνηση των τιμών εξασφαλισμένη σε περίοδο που οι ξένες αγορές ανθίζουν. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν σήμερα Δευτέρα 13/2 από την ανακούφιση που προκάλεσε η απόφαση του Πρόεδρου Donald Trump να αναιρέσει σκληρή ρητορική για την ασφάλεια και την απασχόληση σε μια ομαλή συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, χωρίς αναφορά στη νομισματική πολιτική.
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,3%, με επικεφαλής τις μετοχές των Πρώτων Υλών. Εκτός του χρηματιστηρίου της Ινδίας οι υπόλοιπες αγορές έχουν άνοδο. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4%, χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Σε αυτό βοήθησε η ανανεωμένη αισιοδοξία για τα σχέδια επί της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, αλλά και τα γενικά αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμια βάση και στην αλλαγή του Τραμπ που φαίνεται έτοιμος για να τιμήσει την πολιτική «μία Κίνα».
Οι ξένοι θεσμικοί που ως γνωστό υπολογίζουν κύρια τις ειδήσεις για την Ελλάδα που εμφανίζονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αφορούν δηλώσεις των αρμοδίων των Βρυξελλών, καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους βάσει των εξελίξεων για το κλείσιμο μιας ακόμα περιπετειώδους αξιολόγησης.
«Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που το “παρά πέντε” μιας επικείμενης συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος γίνει “και πέντε”. Στην παρούσα φάση ωστόσο υπεισέρχονται παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση, που είναι έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης της Ελληνικής Πλευράς, αν η χρονική επέκταση υπερβεί το τέλος Φεβρουαρίου». Σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec και ως κεντρικό άξονα της ανοδικής αντίδρασης αναγνώρισε τα ακόλουθα: «Η Αγορά προεξοφλεί την συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμένες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο Τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αν όλα κλείσουν στο χρόνο τους, τότε οι Τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο από όλες τις εισηγμένες μετοχές, καθώς θα είναι και οι περισσότερο ευνοημένες από την προσθήκη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου)».
Μικρή πτώση μετά από μεγάλη εβδομαδιαία διακύμανση εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες, τη βδομάδα που η διάθεσή των θεσμικών ήταν εξαρτημένη από την εξέλιξη στη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Βασικά γεγονότα, που καθόρισαν την στάση τους και την τάση της αγοράς, ήταν η ανακοίνωση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους της. Επίσης μέτρησαν αρκετά οι εντυπώσεις από το EuroWorking Group, σχετικά με την δυνατότητα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Μέσα σε ένα κλίμα έντασης στα γεωπολιτικά και καθώς αρχίζει η προεκλογική περίοδος για πολλά κράτη της ΕΕ, ξένοι κυρίως πολιτικοί αναλυτές, αλλά και επενδυτικοί Οίκοι έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια του Grexit. Το βασικότερο, από τη μεγάλη εικόνα για την Ελλάδα, ήταν πως και στη ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων, παρατηρήθηκε σημαντική, για τα δεδομένα της εποχής, άνοδος των αποδόσεων στα δεκαετή και ακόμα μεγαλύτερη στα διετή ελληνικά ομόλογα.
Από την περασμένη βδομάδα η στήλη ανέφερε ως σημαντικό πιθανό μήνυμα για την εξέλιξη στη σχέση με τους πιστωτές, τον ορισμό ημερομηνίας για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Αυτό ως σήμερα δεν έχει συμβεί και είναι άγνωστο αν οι θετικές προσδοκίες θα έχουν συνέχεια.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Τι κινεί τις αγορές η πολιτική, η ηθική ή οι προσδοκίες;
Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι οι πρώτες μέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι αγορές ανεβαίνουν. Όσοι έβλεπαν το τέλος της ανόδου από το 2009, στις πρώτες βδομάδες του 2017, εξαιτίας των αναταράξεων που θα προκαλέσει η ασυνήθιστα επιθετική ρητορική του νέου Προέδρου, διαψεύσθηκαν για πολλοστή φορά. Η πολιτική αυτή την εποχή «επισκιάζει» αρκετές φορές ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα. Αν και αυτά εξελίσσονται με τρόπο που ενισχύει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και συνηγορεί στο χτίσιμο μεγάλων προσδοκιών.
Η θετική οπτική
Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών «ομολογεί» ότι οι στόχοι της πολιτικής Trump είναι εκπληκτικά φιλόδοξοι, αλλά ήδη έχουν «αγοράσει» την ατζέντα του επί της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης. Έχουν ήδη αλλάξει τις προβλέψεις τους επί του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τους μετριοπαθείς να το ορίζουν στο 3,0% για το τρέχον έτος. Πιστεύουνε ότι θα πετύχει στην μείωση των φόρων και των κανονισμών. Επίσης θεωρούνε ότι η θέση του για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και η αντικατάστασή τους με διμερείς έχει νόημα, και μπορεί στην πραγματικότητα να σώσει, αντί να σκοτώσει, η παγκοσμιοποίηση. Το δίκαιο εμπόριο δεν είναι καθόλου ασυμβίβαστο με το ελεύθερο εμπόριο και θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την εισοδηματική ισότητα στον πλανήτη.
Είναι πολύ πιθανό οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει το νέο δόγμα «Η Αμερική Πρώτη», καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στις ΗΠΑ. Δεν είναι πιθανό να υποθέτουν ότι η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοιχτή για τις εξαγωγές τους. Οι ΗΠΑ έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο, το οποίο ισούται με το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο, ανερχόταν σε 731 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του πλεονάσματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν οι ακόλουθες χώρες και περιοχές: Κίνα (347 δις), η Ευρωπαϊκή Ένωση (148 δις), η Ιαπωνία (69 δις), το Μεξικό (63 δις), και ο Καναδάς (11 δις).
Η γραμμή του προστατευτισμού που φέρνει ο Τραμπ, αποτελεί τη βάση της άμεσης αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής, δηλαδή, όλες οι χώρες που έχουν απολαύσει, για τις εξαγωγές τους. μια μεγάλη ανοιχτή αγορά στις ΗΠΑ. Δεν θα έχουν πολλές επιλογές, παρά να επιχειρήσουν την καλύτερη διαπραγμάτευση που μπορούν να κερδίσουν από τη διοίκηση Trump, η οποία δεν είναι πιθανό να είναι τόσο καλή όσο αυτή που έχουν τώρα.
Επίσης, είναι πιθανό να ανταποκριθούν στην πρόκληση, επιδιώκοντας να κάνουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους και να αναπτύξουν περισσότερο την εγχώρια ζήτηση. Για να τονώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μπορεί, στο μέλλον, να είναι μια λιγότερο αξιόπιστη πηγή ανάπτυξης. Αν αυτές είναι οι απαντήσεις από άλλες χώρες στο «Η Αμερική Πρώτη», τότε αυτό το δόγμα θα μπορούσε να έχει πολύ θετικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο. Θα μπορούσε να σπάσει επιτέλους την εξάρτησή πολλών χωρών του τρίτου κόσμου, αλλά και αναπτυσσόμενες, από τις ΗΠΑ και να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2316,10 μονάδες, είχε επίδοση +0,81% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +3,45%. Ο Dow με κέρδη +0,99%, έκλεισε στις 20.269,37 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +2,56%. Ο S&P400 κέρδισε +0,83% με επίδοση στο 2017 +3,63% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,80%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +2,34%. Ο δε Nasdaq, αφού ανέβηκε +1,19%, αύξησε τα κέρδη στο 2017 στο +6,52%. Ο χρυσός γύρισε πάλι ανοδικά, κερδίζοντας +1,07%, με την απόδοσή του για το 2017 ήδη στο +7,18%. Αλλά, το πετρέλαιο έμεινε αμετάβλητο 0,00%. Στο 2017 χάνει οριακά -0,07%.
Ο Nikkei με μεταβολή +2,44%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +1,38%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,98% στη βδομάδα και κερδίζει +1,62% στο 2017. Ο DAX ανέβηκε οριακά +0,13%, με απόδοση στο 2017 +1,62% αλλά ο CAC με μεταβολή +0,06%, απόκτησε μεταβολή -0,70% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -0,89% και στο 2017 απέδωσε +0,28%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,33% και στο 2017 χάνει -1,94%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,80%, και στο 2017 κερδίζει +9,79%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,21%, με επίδοση στο 2017 +4,72%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,09%, και επίδοση για το 2017 +2,40%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,33%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +6,41%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,93% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +7,16%. Άνοδος +1,80% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,00%.
Είναι σαφής η θετική εικόνα που εμφανίζουν διάφορες αναδυόμενες αγορές, παρά το ισχυρό δολάριο. Καθώς οι αναλυτές αναγνωρίζουν την αύξηση της μεσαίας τάξης σε πολλές από αυτές. Κάτι που συνεπάγεται πάντα ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Οι παλαιές φιλίες και η Wall Street
Η δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Fed, ήταν εντυπωσιακά υπέρ της χαλαρότητας στη νομισματική πολιτική . Η λέξη “σταδιακή” εμφανίστηκε δύο φορές για να περιγράψει το πιθανό ρυθμό των αυξήσεων στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η επόμενη αύξηση είναι πιθανό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση. Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να ξοδεύουν το χρόνο τους μένοντας στο περιθώριο και παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ ο Πρόεδρος Trump ξετυλίγει με ταχύτητα την οικονομική του πολιτική. Ίσως δεν είναι τόσο σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσει σχετικά γρήγορα το πρόγραμμα των δημοσιονομικών κινήτρων. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό η αύξηση των επιτοκίων να είναι σταδιακή, δηλαδή, δύο ή τρεις αυξήσεις ρυθμό 25 μονάδων βάσης. Υπάρχουν επτά συνεδριάσεις της FOMC για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Μετά από τέσσερις από αυτές, η πρόεδρος της Fed θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου: Στις 15 Μαρτίου, στις 14 Ιουνίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, και στις 13 Δεκεμβρίου. Σε εκείνες που η κ. Yellen θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την απόφαση της Fed είναι πιο πιθανό να γίνουν οι αυξήσεις.
Αυτό που δεν θα εξηγηθεί, αλλά παρατήρησαν αρκετοί, ήταν ότι την Παρασκευή 3/2, οι Τράπεζες του S&P 500 είχαν μια πολύ καλή μέρα, χάρη στην ανακοίνωση του Gary Cohn. Είναι ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Προέδρου Τραμπ. Δήλωσε ότι η διοίκηση θα κινηθεί γρήγορα για να αλλάξει τους ονομαζόμενους Dodd-Frank κανονισμούς, σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης S&P 500 Financials έκλεισε με αύξηση 2,0%, από την άνοδο κατά 4,2% των εισηγμένων στον τομέα της Επενδυτικής Βιομηχανίας, ενώ οι μετοχές της Goldman Sachs πήδηξαν κατά +4,6% εκείνη τη μέρα. Ο Cohn υπηρέτησε ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Goldman. Κατά την αναχώρησή του, η Goldman του έδωσε την αποζημίωση απόλυσης ύψους 285 εκατομμυρίων και αυτός, πιθανά, έδειξε την εκτίμησή του. Αντέδρασαν στελέχη των Δημοκρατικών όπως οι Elizabeth Warren και η γερουσιαστής Tammy Baldwin που σε επιστολή τους αμφισβητούν την «εκπληκτικά απροσδόκητη», δήλωση Cohn και την ικανότητα του πρώην στελέχους της Goldman Sachs να μην λαμβάνει υπόψη τις «παλαιές φιλίες», όταν λαμβάνει αποφάσεις για την οικονομία.
Μιλώντας στη Σύνοδο επί των Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Warwick, το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ ανέφερε ότι κατά την γνώμη του ο κανονισμός με την ονομάσια Dodd-Frank δεν θα πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του, και ότι ήλπιζε να μην μειωθούν σημαντικά οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί, δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς. Είναι μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τόσο τη διοίκηση όσο και το Κογκρέσο για την απόφαση επί της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση. «Αυτή τη στιγμή θα πάμε αυστηρά σύμφωνα με όσα αναγνωρίζουμε ως ευθύνη μας σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος ζητά να διατηρούνται οι συνθήκες που ευνοούν την πλήρη απασχόληση και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2%».
Η ανθεκτικότητα της ανοδικής τάσης από την ημέρα των εκλογών, και ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ήταν εντυπωσιακή, παρά το μέγεθος του, σχεδόν εκκωφαντικού, πολιτικού θορύβου που παράγεται διαρκώς από την Ουάσιγκτον. Η αγορά εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο υποκείμενο ισχυρότερο σήμα από τα εταιρικά κέρδη και τα στοιχήματα ότι οι πολιτικές του Προέδρου Τραμπ, σε τελική ανάλυση, θα τα ενισχύσει. Οι αγοραίοι, θα θέλανε να δούνε λιγότερους ταύρους στις συναλλαγές και λιγότερο επιθετική ρητορική.
ΧΑ
Εβδομάδα μεγάλης διακύμανσης και μικρής πτώσης
Η διακύμανση των βασικών δεικτών εξαρτήθηκε, στις περισσότερες συνεδριάσεις, από τις Τράπεζες, με εξαίρεση τις συναλλαγές της Τρίτης. Τη Δευτέρα ωστόσο, που στο τέλος της μέρας το ΔΝΤ θα ανακοίνωνε τις επίσημες θέσεις του για την ελληνική περίπτωση, είχαμε την πρώτη πτωτική σύνοδο. Οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο να διακόψουν την ανοδική αλυσίδα που εμφάνισαν οι δείκτες την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,30% και έφθασε στις 620,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1655,61 με μεταβολή -1,46%. Με απώλειες που μέτρησαν για τους δείκτες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -3,66%, Ακίνητης Περιουσίας -2,05%, Ταξίδια Αναψυχή -1,99%, και Εμπορίου -1,45%. Με υπολογίσιμα κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +2,14%, Οικιακά Είδη +0,88%, και Τεχνολογίας +0,81%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,356 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,624.
Την Τρίτη, ενώ οι επενδυτές συνέχισαν να πιέζουν τις Τραπεζικές μετοχές, με τζίρο στα 41,547 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 623,37 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στο +0,32%. Γιατί ενώ εμφάνισαν κέρδη οι κλάδοι Βιομηχανικών Προϊόντων +4,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,93%, Πρώτων Υλών +1,80%, Ταξίδια Αναψυχή +1,45%, Τηλεπικοινωνιών +1,30%, Κοινής Ωφέλειας +1,21%, και μικρότερα οι περισσότεροι, οι Τράπεζες έπεσαν -1,36%.
Την Τετάρτη, ο ΓΔ εμφάνισε τη μεγαλύτερη βουτιά στη βδομάδα, αφού οδηγήθηκε στις 610,86 μονάδες με απώλειες πάνω από -2%. Μόνο τρία blue chip βρέθηκαν με ανοδικό κλείσιμο και οι τράπεζες αποτέλεσαν το 70,32% του συνολικού τζίρου, που έφθασε στα 64 εκατ. ευρώ και ήταν ο ανώτερος της εβδομάδας. Η επιμονή στις πιέσεις των τραπεζικών blue chip έφερε άνοδο στην ΕΕΕ (Τροφίμων Ποτών +1,77%) και απώλειες στους υπόλοιπους κλάδους πλην Μέσων Ενημέρωσης. Οι μεγαλύτερες ήταν των Τραπεζών -5,89%, Κοινής Ωφέλειας -2,63%, Πρώτων Υλών -2,50%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -2,21%.
Την Πέμπτη, η αγορά επιβεβαίωσε την αναγνώριση της ισχύος της στήριξης γύρω από τις 602 – 604 μονάδες, αφού το χαμηλό ημέρας και έτους ορίστηκε στις 602,43 και την προηγούμενη ήταν στις 603,86 μονάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,34% και έφθασε στις 608,79 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1627,04 με μεταβολή -0,42%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,005 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,365 δις ευρώ. Ανοδικά ώθησαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +1,53% Ακίνητης Περιουσίας +1,09% Τροφίμων Ποτών +0,66% στην αντίθετη κατεύθυνση συνέβαλλαν οι εταιρίες Εμπορίου -1,91% Τηλεπικοινωνιών -1,51% Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,41% Κοινής Ωφέλειας -1,34% Κατασκευές Υλικά -1,33% Ταξίδια Αναψυχή -1,12% ενώ ο δείκτης των Τραπεζών έχασε μόλις -0,40% έχοντας αλλάξει πρόσημο μεταβολής αρκετές φορές.
Αυτές οι τέσσερις σύνοδοι προετοίμασαν το έδαφος για τη δυναμική της Παρασκευής. Σε μία συνεδρίαση με ικανοποιητικό τζίρο, επιχειρήθηκε η ανάκτηση μεγάλου μέρους από τις απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω της ρευστοποίησης θέσεων στις Τράπεζες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,46% και έφθασε στις 623,79 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1668,40 με μεταβολή +2,54%. Οδήγησαν τα κέρδη οι κλάδοι των Τραπεζών +6,61%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,35%, και Κοινής Ωφέλειας +2,48% από -1,34% ενώ δεν υπήρξαν κλάδοι με πτώση. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,678 εκατ. ευρώ και ο μέσος για τη βδομάδα διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. Ο ΓΔ με διακύμανση βδομάδας 4,3% έπεσε -0,82% σχηματίζοντας την μακρύτερη πτωτική του αλυσίδα στη διετία, με τον 25άρη στο -0,70% και τον FTSEM -0,72%. Από την ισοδυναμία της μεταβολής υπογραμμίζεται το πόσο γενικευμένα αντιμετωπιστήκαν οι μετοχές του ΧΑ με βάση το country risk.
Οι μετοχές του 25άρη, σε εβδομαδιαία βάση, χωρίστηκαν σε δυο σχεδόν ισάριθμες ομάδες. Οι πτωτικές με απώλειες ανώτερες των βασικών δεικτών ήταν οι ΑΛΦΑ -8,24%, ΠΕΙΡ -5,38%, ΦΦΓΚΡΠ -3,86%, ΕΥΡΩΒ -2,73%, ΑΡΑΙΓ -1,19%, ΔΕΗ -1,14%, και ΓΡΙΒ -1,01% ενώ πτώση κοντά και κάτω από το -0,8% εμφάνισαν οι ΟΛΠ -0,87%, ΤΕΝΕΡΓ -0,71%, ΟΠΑΠ -0,48%, ΕΤΕ -0,44%, ΣΑΡ -0,38% και ΤΙΤΚ -0,13%. Στον αντίποδα με μεγάλα κέρδη έχουμε τις ΒΙΟ +14,19%, ΕΧΑΕ +6,31%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,70%, ΕΕΕ +3,22%, ΜΟΗ +2,76%, ΜΥΤΙΛ +1,68%, και ΜΕΤΚ +1,19%. Ακολουθούν με οριακά κέρδη ή μηδενική μεταβολή οι ΛΑΜΔΑ +0,46%, ΜΟΗ +0,08% και οι αμετάβλητες, την πέμπτη στη σειρά πτωτική εβδομάδα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, και ΟΤΕ.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο τζίρος στα παράγωγα προϊόντα του 25άρη ενισχύθηκε καθώς ανέβηκαν οι ρυθμοί συναλλαγών στα ΣΜΕ, λόγω μετακύλησης θέσεων. Ο FTSE25 για πέμπτη βδομάδα στη σειρά, υποχώρησε κατά -0,70%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχυθήκαν κατά +112%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 9.036 από 7.774, μια αύξηση κατά 16,23%.
Ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου έφτασε στα 2719 από 1899 ΣΜΕ ημερησίως και της σειράς Μαρτίου, εκτινάχθηκε στα 1596 από 136 τη μέρα. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς από 6.931 διαμορφώθηκαν σε 4.348. Οι προσδοκίες των traders είναι ευοίωνες. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1674,75 μονάδες, και της επόμενης στις 1674,25. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 6,25 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1668,40), με ενίσχυση της επιλογής τους από την περασμένη βδομάδα.
Οι τράπεζες καθορίζουν την πορεία του 25άρη ο οποίος στη σύνοδο της Πέμπτης φαίνεται να κάλυψε πτωτικά ο δείκτης αφήνοντας αρνητικά υπονοούμενα για την πραγματοποίηση μιας εξελισσόμενης καθοδική διάσπασης, που μπορεί να θέσει ως επόμενο σημείο στήριξης τις 1585 μονάδες.
Γεγονός, που θα επιβεβαιώσει την είσοδο του δείκτη σε ζώνη τιμών του περασμένου Αυγούστου, έχοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη κάτω πλευρά της στην περιοχή των 1500 μονάδων περίπου. Σημαντική αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την ανοδική ανακατάληψη των 1700 μονάδων.
Επίπεδα κίνησης του ΓΔ λόγω country risk
Για να δομήσουμε εκτίμηση για την μελλοντική τάση, είναι καλό να θυμίσουμε την πορεία του ΓΔ σε συνάρτηση με το λεγόμενο country risk. Είναι το μέτρο της πολιτικής αστάθειας σε μια χώρα, που επιδρά επιβραδυντικά στην οικονομική δραστηριότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνδέεται, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Το country risk διαμορφώνεται από την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και από τις αντιδράσεις που αυτή προκαλεί στην αντιπολίτευση και την κοινωνία. Όσο μεγαλύτερη η αστάθεια που «βλέπουν» οι θεσμικοί, τόσο αυξάνεται η διάθεσή τους για φυγή από το ρίσκο των τοποθετήσεων σε ελληνικές αξίες, μετοχές και ομόλογα. Ο ΓΔ, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, εμφάνισε το μέγιστο κλείσιμο (937,96) περίπου δυο χρόνια πριν, στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.
Ένα χρόνο μετά, στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, βούλιαξε στις 420,82 κλείνοντας στις 440,88. Γνωρίζοντας ότι σε ένα δωδεκάμηνο ο ΓΔ έχασε τις μισές μονάδες του, η εστίαση θα γίνει από τότε, δηλαδή ακριβώς πριν ένα χρόνο. Παρατηρούμε εύκολα από το διάγραμμα της πορείας του ΓΔ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ότι από τον Φλεβάρη και τις 440 μονάδες, ο δείκτης με τρία ανοδικά σκαλοπάτια έφθασε στις 7 Ιουνίου στις 653,6 μονάδες με μέγιστο την επόμενη στις 658,99. Τα σκαλοπάτια ήταν στη ζώνη 480-500, μετά στη ζώνη 540-580 και το τρίτο στη ζώνη μεταξύ 640 και 660. Μετά στις 23 Ιουνίου ήρθε ο πανικός του Brexit που συνδυάστηκε με τις υπάρχουσες, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανησυχίες για τις τράπεζες. Ο ΓΔ βούλιαξε, ως το μέσο του διαστήματος από το πρώτο στο δεύτερο σκαλοπάτι, ήτοι στις 520 μονάδες. Από τότε σκαρφαλώνει με σταθερή μικρή ανοδική κλίση.
Άρα το country risk, από τον Φεβρουάριο πέρυσι, διαρκώς μειωνότανε. Ενδιάμεσα, άλλα αίτια διέκοψαν την ανοδική πορεία του ΧΑ, που όταν εκμηδενίστηκαν, επέτρεψαν στη μείωση του country risk να τραβήξει τον ΓΔ ψηλότερα. Η κορύφωση της αντίδρασης του ΧΑ από τις 520 μονάδες ήρθε στις 12 Ιανουαρίου, με κλείσιμο στις 665,21 μονάδες, και μέγιστο στις 670. Τότε οι θεσμικοί περίμεναν ότι η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκαθάριζε. Ορίζοντας, μεταφορικά, την ημερομηνία ένταξης στο QE της ΕΚΤ. Αντί αυτού, διαπιστώθηκε το αδιέξοδο στην προσπάθεια για ένα συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, που έφερε το μέσο όρο τη βδομάδα που πέρασε, στις 603 μονάδες. Η πρόσκρουση του ΓΔ στη ζώνη των 600 ως 610 μονάδων, έχει προκαλέσει πάντα ανοδική αντίδραση, πέντε φορές από πέρυσι τον Νοέμβριο.
Τρεις πέρυσι στις 29/11 (ελάχιστο μέρας 600,61), 2/12 (ελάχιστο μέρας 605,11), 15/12 (ελάχιστο μέρας 603,2), και δυο φέτος στις 31/1 (ελάχιστο μέρας 610,49), 9/2 (ελάχιστο μέρας και έτους 602,43). Θεωρούμε πως τεχνικά, αν ορισθεί ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, ο ΓΔ θα κινηθεί ανοδικά κάτω από την επίδραση του διπλού πυθμένα για το τρέχον έτος, που μπορεί άνετα να τον επαναφέρει στα επίπεδα των 660 μονάδων. Καθώς το country risk θα βουλιάζει αν η χώρα μπει στην τροχιά που χαράχθηκε με το τρίτο μνημόνιο.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να αξιολογήσει ανοδικά στις αρχές του μήνα την περιοχή των 635 μονάδων, έφερε νέες ποιο έντονες ρευστοποιήσεις ωθώντας τον πάνω στα τριγωνικά όρια αντοχής των ‘Bulls’ μεταξύ των 609 με 597 μονάδων.
Διαγραμματική περιοχή, όπου διέρχονται δύο πλάγιες γραμμές στήριξης, που ενώνουν αρκετούς βραχυχρόνιους τοπικούς πυθμένες και το γνωστό οριζόντιο επίπεδο τάσης των 600 μονάδων. Όσο ο Γενικός Δείκτης κρατάει το εν λόγω τριγωνικό pattern, κάτι που είδαμε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις με το σχηματισμό των δύο καθοδικών “σκιών” στα “daily candlesticks”, τόσο θα μαζεύει δυνάμεις για μια γρήγορη επάνοδο προς την περιοχή αναμέτρησης των 635 μονάδων.
Αντιθέτως η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα “απλώσει τη σκάλα” για τη κατάβαση προς τη ζώνη στήριξης των 580 με 575 μονάδων, καταστρατηγώντας το υπάρχον στρατηγικό πλάνο των “Bulls” για το όριο ανοδικής “λύτρωσης” των 700 μονάδων.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τις αναδιαρθρώσεις στην εσωτερική δυναμική του Γενικού Δείκτη, καθώς η τελευταία σημαντική πτώση των Τραπεζικών μετοχών έχει επαναφέρει στη πρώτη πεντάδα βαρύτητας τις μετοχές των ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ “εκπαραθυρώνοντας” εκείνες των ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.
Το ανοδικό “χάσμα” του περασμένου Νοεμβρίου στις 1612,5 μονάδες φαίνεται να “γέμισε” καθοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο FTSE25 αφήνοντας να πλανώνται αρνητικές σκέψεις για την πραγματοποίηση μιας εξελισσόμενης καθοδική διάσπασης, όπου μπορεί να θέσει ως επόμενο σημείο στήριξης τις 1585 μονάδες.
Γεγονός, που θα επιβεβαιώσει την επανείσοδο του δείκτη στο “παλιό” κανάλι “W” του περασμένου Αυγούστου, έχοντας ως μεσοπρόθεσμο στόχο τη κάτω πλευρά του στην περιοχή των 1500 μονάδων περίπου.
Σημαντική αλλαγή στο υπάρχον βραχυχρόνιο σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την ανοδική “αρπαγή” των 1700 μονάδων.
Η αναμέτρηση του Τραπεζικού δείκτη με την περιοχή των 700 μονάδων φαίνεται μέχρι στιγμής να δημιουργεί βραχυχρόνια αγοραστική δύναμη, αποτυπώνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον “Morning Star” σχηματισμό στο ημερήσιο “candlestick chart”.
Η ανοδική φυγή με αυξημένο όγκο συναλλαγών από το επίπεδο των 690 με 700 μονάδων μπορεί να δώσει πατήματα για την επάνοδο του δείκτη προς το σημείο των 782 μονάδων. Η δε επιτυχής διακράτηση των εν λόγω επιπέδων στήριξης, θα δώσει παράταση στο πολύ αρνητικό σενάριο εισόδου του Τραπεζικού Δείκτη στη ζώνη που τον ταλάνιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των 705 και των 613 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Το θετικό κλίμα της Παρασκευής δεν στάθηκε αρκετό να ανακόψει το σερί των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων και έτσι η Αγορά συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, φαινόμενο το οποίο είχε να επαναληφθεί από το Σεπτέμβριο του 2014.
Η Αγορά προεξοφλεί την συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμένες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο Τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αν όλα κλείσουν στο χρόνο τους, τότε οι Τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο από όλες τις εισηγμένες μετοχές, καθώς θα είναι και οι περισσότερο ευνοημένες από την προσθήκη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου).
Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, ο οίκος Fitch στις 24 Φεβρουαρίου θα έχει λόγους να αναθεωρήσει θετικά την στάση έναντι της πιστωτικής ικανότητας της Ελλάδας, δίνοντας μια ακόμα ψυχολογική ώθηση στην Αγορά, γεγονός το οποίο θα έχει και θεμελιώδη ανάγνωση στο ασφάλιστρο κινδύνου.
Όπως και να έχει η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα “φορτωμένη” αφού σε ενδεχόμενη συμφωνία οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο.
Ενδεχομένως να χρειαστούν να περάσουν από το Κοινοβούλιο νομοθετήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν όσα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ή αποφάσεις (π.χ. διοικήσεις Τραπεζών) που καθυστερούν από πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των δύο Πλευρών πριν το Μάρτιο, καθώς εκεί οι Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών.
Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που το “παρά πέντε” μιας επικείμενης συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος γίνει “και πέντε”. Στην παρούσα φάση ωστόσο υπεισέρχονται παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση, που είναι έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης της Ελληνικής Πλευράς, αν η χρονική επέκταση υπερβεί το τέλος Φεβρουαρίου.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε εκ νέου τις 600 μονάδες καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 603,88 μονάδες, την περασμένη Τετάρτη. Ουσιαστικά την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης πήρε ότι έχασε μέσα στην εβδομάδα, φλερτάροντας επικίνδυνα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών (597 μονάδες). Παρά την ανοδική κίνηση οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι και η τάση πλέον έχει κομβικό σημείο αλλαγής τις 630 μονάδες.
Η γρήγορη υποχώρηση των ταλαντωτών επιμέρους, οδήγησε την άνοδο των Τραπεζικών μετοχών από υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ ο τζίρος την ημέρα της ανοδικής εκτόνωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ελπιδοφόρος” για την επέκταση της ανόδου. Συμπερασματικά, το τέλος της εβδομάδας μας βρίσκει θετικούς για την συνέχεια, αλλά και σε στενή επαφή με την οθόνη λόγω της ρευστής – ακόμα- κατάστασης που επικρατεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την προκαταρκτική της εκτίμηση στις 12 το μεσημέρι στις 14 Φεβρουαρίου. Η Coca Cola παίρνει την σκυτάλη των αποτελεσμάτων για τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο.
Σήμερα
Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν σήμερα Δευτέρα 13/2 από την ανακούφιση που προκάλεσε η απόφαση του Πρόεδρου Donald Trump να αναιρέσει σκληρή ρητορική για την ασφάλεια και την απασχόληση σε μια ομαλή συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, χωρίς αναφορά στη νομισματική πολιτική.
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν προς τα πάνω, σε αυτό βοήθησε η ανανεωμένη αισιοδοξία για τα σχέδια επί της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, αλλά και τα γενικά αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμια βάση και στην αλλαγή του Τραμπ που φαίνεται έτοιμος για να τιμήσει την πολιτική «μία Κίνα».
Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του γεν αγοράζοντας 114,17, επεκτείνοντας ανάκαμψη του από τα 111,59 που άγγιξε την περασμένη Τρίτη, η οποία ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σε 10 εβδομάδες.
Ανώτερος εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι Άμπε και Trump δεν συζητούν θέματα γύρω από το νόμισμα και ότι ο Trump δεν ζήτησε μια διμερή εμπορική συμφωνία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,3%, με επικεφαλής τις μετοχές των Πρώτων Υλών. Εκτός του χρηματιστηρίου της Ινδίας οι υπόλοιπες αγορές έχουν άνοδο. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4%, χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Τα σχόλια από τον Πρόεδρο Trump την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης από την εποχή Ρήγκαν στις επόμενες εβδομάδες, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μεγάλες φορολογικές περικοπές.
Το ευρώ είχε ολίσθηση 0,2% στα 1,0622 δολάρια, κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων της Παρασκευής στα 1,0608. Το κοινό νόμισμα έχει μαστίζεται από τους φόβους για μια ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς ηγέτιδας Marine Le Pen πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται ελαφρώς μετά από ισχυρά κέρδη την Παρασκευή Η τιμή των futures αργού αναφοράς Brent υποχώρησε 0,3% στα 56,54 δολάρια ανά βαρέλι.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την ανάγκη άμεσης σύγκλισης μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και τoυ ΔΝΤ από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης από την άλλη σε ένα περίγραμμα συμφωνίας με βάση τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όλους.
Έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τη στάση που τηρεί άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτησή του στην Κ.Ε., ανέφερε ότι το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό.
Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όπως είπε ο Γκάμπριελ μιλώντας σε εκδήλωση, η Γερμανίαθα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στην Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».
«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)» δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt». «Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή», αναφέρει ο κ. Φέρχοφστατ προσθέτοντας: «Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία».
Κερδίζει ελαφρώς έδαφος στις Βρυξέλες η θέση ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) είναι το καλύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των θεμάτων των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα. Εν όψει της επικείμενης κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα μιας διάταξης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, οι διεργασίες εντάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε σημαντικές συναντήσεις στην έδρα της Ε.Ε. για το θέμα αυτό.
Ελλάδα και δανειστές πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν με την αξιολόγηση, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο οικονομικής αστάθειας στην Ευρωζώνη, αν οι σχετικές συνομιλίες καθυστερούν. «Τώρα δεν είναι ώρα για επιστροφή στην οικονομική αστάθεια» αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο να δώσουν στους Έλληνες ελπίδα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον».
«Η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία» δηλώνει ο Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen) στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Όπως γράφει η Welt και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετά από σκληρή προσπάθεια επιτυχίες (της Ελλάδας). «Δεν είναι τώρα είναι ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας». Δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
H Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά έκανε παρά πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους.
Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας, με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ+4,00% Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου από την Πτολεμαίδα.
Όπως ανέφερε, οι τρίτοι παραγωγοί εφάρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη, χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση» σημείωσε.
H ελληνική οικονομία θα σταθεί στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά επενδύσεις, δηλώνει ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, στην εφημερίδα Bild. Αναγνωρίζει επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες».
Ο Αθ. Κορωνίδης αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη θέση του Μ. Κορωνιωτάκη ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ
Διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Γ. Καμπούρης -νέο μέλος στο δ.σ.- στη θέση του Γ. Μπλάνα. Στο δ.σ. τοποθετήθηκε και η Αικ. Βάσιου, ως νέο μέλος. Το νέο δ.δ. θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αφορμή για τις αντικαταστάσεις των δύο μελών του δ.σ. αποτέλεσαν οι αλλαγές στις αποδοχές τους.
Στην απόκτηση δύο ακινήτων επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, στην Καλλιθέα και της Λεωφόρου Κηφισίας 49 στο Μαρούσι έναντι συνολικού τιμήματος 18,48 εκατ. προχώρησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε: το 50% εξ αδιαιρέτου του κτηρίου επί της Λεωφ. Συγγρού 340. Πρόκειται για σύγχρονο πολυώροφο κτίριο εξαιρετικής προβολής, με χρήση γραφείων και καταστήματος. Τμήμα του κτηρίου επί της Λεωφ. Κηφισίας 49 και Ζηρίδη.
Στρατηγικό επενδυτή για την αγορά ενός μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ρουμανικής Bancpost, αναζητεί η Eurobank, σύμφωνα με ανώνυμη τραπεζική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στόχος της Eurobank, όπως υποστήριξε η ίδια πηγή, αποτελεί η μείωση του ποσοστού της τράπεζας στη ρουμανική θυγατρική, στο πλαίσιο της προσπάθειας συρρίκνωσης της έκθεσης στο εξωτερικό.
Η Global Blue και η Alipay εγκαινίασαν τον Ιανουάριο συνεργασία για τις επιστροφές ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, για τους πελάτες της Alipay. Οι κινέζοι ταξιδιώτες αποτελούν την πρώτη, σε κατάταξη, ομάδα παγκόσμιων αγοραστών στην Ευρώπη και επιδεικνύουν ισχυρή προτίμηση για τη διεκδίκηση επιστροφών ΦΠΑ στο αεροδρόμιο, με ποσοστό άνω του 70% να επιλέγει σήμερα μια πληρωμή σε μετρητά ή μέσω πιστωτικής κάρτας, στα σημεία επιστροφής ΦΠΑ στο αεροδρόμιο.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αισιόδοξη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας όμως για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία. «Από τα λίγα που γνωρίζουμε και επιμένω σ’ αυτό επειδή πρόκειται για μια εξελισσόμενη διαδικασία έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ», είπε η Λαγκάρντ από το Ντουμπάι όπου συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του World Government Summit.
Την παραμονή του Κλάους Ρέγκλινγκ στη θέση του του διευθύνοντα συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για μία δεύτερη πενταετή θητεία επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2012 ως ο πρώτος επικεφαλής του νεοσύστατου τότε ESM.
Αύξηση εμφάνισε τον Ιανουάριο το κόστος εισαγωγής αγαθών στις ΗΠΑ, κινούμενο ανοδικά για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% έναντι του Δεκεμβρίου του 2016 και κατά 3,7% έναντι του Ιανουαρίου του 2016.
Η αύξηση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.
Εναντίον των πολιτικών του εμπορικού προστατευτισμού τάχθηκε για ακόμη μία φορά, ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, εν μέσω της πρόσφατης διαμάχης ΗΠΑ – Ε.Ε. για το παγκόσμιο εμπόριο και το φθηνό ευρώ. «Ανησυχώ γιατί ορισμένοι βλέπουν μόνο τα μειονεκτήματα στην “ανοιχτή” αγορά» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο Αμβούργο.
«Οι συγκεκριμένοι νομίζω πως ξεχνούν τα πλεονεκτήματα, επειδή δεν είναι τόσο εμφανή όσο τα μειονεκτήματα» έσπευσε να προσθέσει.
Σε ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2016, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν και πάλι τις εισαγωγές, σε μία ένδειξη ότι η δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο ως προς τις εμπορικές τους σχέσεις. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημείωσε άλμα στα 252,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία της χώρας.
Συρρίκνωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών διαρκών αγαθών.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα, σε επίπεδο αγαθών, διαμορφώθηκε σε 10,9 δισ. στερλίνες, έναντι ελλείμματος 11,6 δισ. στερλινών τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Την ίδια ώρα, το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ παρέμεινε πλεονασματικό και το δ’ τρίμηνο του 2016, καθώς διευρύνθηκε σε 3,4 δισ. στερλίνες, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο.
Στο 90% έχει διαμορφωθεί το ποσοστό υλοποίησης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η παραγωγή των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ, υποχώρησε κατά 1 εκατ. βαρέλια σε 32,06 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην ιστορία του ΟΠΕΚ».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.