Skip to main content

Επιστολή Ρώμης προς Βρυξέλλες – Ζητεί ευελιξία για έκτακτες ανάγκες

Ευελιξία για «γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα», όπως μεταξύ άλλων η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα και οι συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων, ζητεί η Ρώμη από τις Βρυξέλλες, διατηρώντας αμετάβλητο το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και την πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τονίζει ότι αυτό το 2,4% αποτελεί «απαραβίαστο όριο».

Υπογραμμίζει, δε, ότι τους προϋπολογισμούς των τριών προσεχών ετών βαρύνουν «εξαιρετικού χαρακτήρα δαπάνες» που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας των συνεπειών των εξαιρετικά ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα στο τέλος του Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, αλλά και των συνεπειών από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα.

Όπως τονίζει ο κ. Τρία, ο ιταλικός προϋπολογισμός αφιερώνει ένα δισ. ευρώ το 2019, για τη διασφάλιση και τη συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου, ανάμεσά τους των γεφυρών, των αυτοκινητοδρόμων και των τούνελ.

Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, που κατέθεσε εκ νέου χθες Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρώμη επιμένει στις προβλέψεις της για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% και στον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Το νέο προσχέδιο περιλαμβάνει πάντως μία σημαντική αλλαγή και μένει να φανεί εάν αυτή θα είναι ικανή να μαλακώσει τη θέση της Κομισιόν ή θα θεωρηθεί λίγη για να αποτρέψει την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Αναθεωρεί προς τα επάνω το στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1% του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. 

Έτσι αναμένει μείωση του δημοσίου χρέους στο 129,2% του ΑΕΠ το 2019 (έναντι 130,9% στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού) και περαιτέρω υποχώρηση στο 127,3% το 2020. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP