Skip to main content

Επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναμένει το 50% των Ελλήνων

Επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναμένει τα επόμενα δύο χρόνια, ένας στους δύο επιχειρηματίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Entrepreneurs’ Organization. Αντίθετα, μόλις το 22,81% εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ την ίδια ώρα, το 28% θεωρεί ότι θα παραμείνει ως έχει.

Από τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες ιεραρχούν ως εξής τις σημαντικότερες προκλήσεις:

  • το νέο προφίλ των εργαζομένων (66.04%)
  • οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές ανάγκες (66%)
  • η ασταθής και υψηλή φορολογία (65.69%)
  • ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό (45.75%)
  • οι νέες τεχνολογίες (45.56%)

Σύμφωνα με την έρευνα, τους τελευταίους έξι μήνες, μόλις το 38,6% έχει προχωρήσει σε κάποια σημαντική επένδυση, ενώ παράλληλα, μόλις ένας στους τρεις δηλώνει έτοιμος να επενδύσει εντός των επόμενων έξι μηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται διστακτικοί και όσον αφορά την έναρξη μία νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς μόλις το 19,3% απάντησε «ναι» με σιγουριά, ενώ το 38,6% έδωσε αρνητική απάντηση.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, το 60% των επιχειρήσεων δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας το τελευταίο εξάμηνο, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (94,12%) αφορούσε σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.