Skip to main content

Με ώθηση από τις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,80% στις 586,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,90% στις 1.553,81 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,86 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 37 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,86% στις 508,30 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,70%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,67%, η Eurobank κατά 3,14% και η Alpha Bank κατά 3,25%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2,40% ενώ στο 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τις Folli-Follie και ΕΛΠΕ. Άλμα κατά 3,20% σημειώνει και η μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Lamda Development και ΟΠΑΠ υποχωρούν κατά 0,80%.

Η ελληνική αγορά λαμβάνει ώθηση από το ευνοϊκό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς μετά το αρχικό σοκ της εκλογής Τραμπ, οι αναλυτές επαναξιολόγησαν την κατάσταση και προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις κυρίως, στη φορολογία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκκίνησαν σήμερα με κέρδη της τάξης του 0,70%, ενώ το πρωί οι ασιατικές αγορές έκλεισαν καταγράφοντας ράλι έως 7%. Χθες το βράδυ, οι δείκτες στη Wall Street σημείωσαν κέρδη άνω του 1%.

Σχολιάζοντας το αρχικό σοκ των αγορών, ο Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει τα εξής: «Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον αποτελεί πιο “εκκωφαντικό” μήνυμα απ’ αυτό του Brexit κατά της παγκοσμιοποίησης και της σταδιακής υποχώρησης της μεσαίας τάξης, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να μεταβάλει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο, στη γεωπολιτική σκακιέρα και όχι μόνο.

»Είναι λογικό, λοιπόν, να παρατηρηθεί αύξηση της μεταβλητότητας βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως περιορισμός των πιθανοτήτων αύξησης των επιτοκίων της FOMC στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου. Βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών, οι εγχώριοι κλάδοι που μπορούν να εμφανιστούν περισσότερο ωφελημένοι είναι ο φαρμακευτικός, ο αμυντικός, ο μεταποιητικός, ο βιομηχανικός και ο πετρελαϊκός, ενώ αντίθετα στους χαμένους μπορεί να βρεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας».

Όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία, ο αναλυτής τονίζει τα εξής: «Ανάλογο με τις προσδοκίες ήταν το πόρισμα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς οι όποιες αποφάσεις για δέσμη μέτρων, για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους φαίνεται ότι μπορεί να ληφθούν στο καθοριστικό Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Κλειδί, όμως, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι το οποίο φαίνεται πως επιθυμεί και η κυβέρνηση μέσω των αλλαγών που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της».

Στο «μέτωπο» της ΕΤΕ, την ανάγκη  ομαλής συνεργασίας με το νέο δ.σ. επικαλέστηκε με ανακοίνωση του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, υπό την επισήμανση ότι ο εκπρόσωπός του καταψήφισε την εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της Τράπεζας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και η εκλογή του κ. Θωμόπουλου ως προέδρου του δ.σ. με ψήφους 12-1.  Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας» προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «με απόλυτη συνεργασία με τον βασικό μέτοχο, το ΤΧΣ».

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 7,2% εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 123,4 εκατ. ευρώ, έναντι 115,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ανήλθε σε 2,881 δισ. ευρώ, αυξημένος οριακά κατά 0,5%, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 930,8 εκατ. ευρώ, έναντι 890,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

naftemporiki.gr