Δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και ενδεικτικούς για την ενεργειακή απόδοση ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση στην Ε.Ε. πρέπει να έχει βελτιωθεί κατά 32,5%, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να βρίσκεται το λιγότερο στο 32% της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης στην Ε.Ε.
Και οι δύο αυτοί στόχοι πρόκειται να επανεξεταστούν μέχρι το 2023 και μπορούν μόνο να αυξηθούν και όχι να μειωθούν.
Βάσει των αποφάσεων του Ε.Κ., για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης προς όφελος εκείνων που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση, ηλεκτρισμό κτλ.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δικαιούνται να παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για προσωπική τους κατανάλωση, να την αποθηκεύουν και να πωλούν το πλεόνασμα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσης υπέρ της χρήσης βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές.
Σύμφωνα με το Ε.Κ., κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να παρουσιάσει δεκαετές «ολοκληρωμένο εθνικό ενεργειακό και κλιματικό σχέδιο» με εθνικούς στόχους, ποσοστά συμβολής, πολιτικές και μέτρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και κάθε δέκα χρόνια από εκεί κι έπειτα.
Από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία, οι νέοι κανόνες θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθούν σε ισχύ 20 μέρες μετά τη δημοσίευση τους.