Skip to main content

Στους Αυστραλούς της Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ

Από την έντυπη έκδοση

Τα 2,9 δισ. ευρώ προσεγγίζουν τα έσοδα από τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις του τελευταίου διημέρου, που θα αξιοποιηθούν εν πολλοίς για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δυο υποδομές-κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Έτσι, μετά την Italgas που απέκτησε τη ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ, πλειοδότης για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναδείχθηκε το fund Macquarie από την Αυστραλία (μέσω της Spear WTE Investments), που προσέφερε 2,1 δισ. ευρώ, επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων τριών «μνηστήρων», δηλαδή του CVC Capital, του KKR και του First Sentier Investments. Προσφορά που, σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της διαδικασίας, είναι κατά 20% υψηλότερη από τις προσδοκίες του μητρικού ομίλου ΔΕΗ.

Η κατανομή του ποσού

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης, το τίμημα για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώθηκε σε 2,116 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 804 εκατ. αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος και το υπόλοιπο 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν 50-50 για επενδύσεις και για μείωση του χρέους της επιχείρησης, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Το προσφερόμενο τίμημα παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Το προσφερόμενο τίμημα», προσθέτει, «καταδεικνύει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη ΑΠΕ και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης (κατά τη θητεία του οποίου ξεκίνησε η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ), έκανε λόγο για «σπουδαίο νέο», καθώς ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς το management.

Επενδυτικές προοπτικές

Βασικός λόγος για το ισχυρό ενδιαφέρον των διεκδικητών, που «έφερε» την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης, είναι οι επενδυτικές προοπτικές που διανοίγουν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι τα δίκτυα διανομής είναι απαραίτητο να αποκτήσουν «ευφυΐα» και ευελιξία, ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο η αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ όσο και η απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την αντικατάσταση με «έξυπνους» μετρητές και των 7,5 εκατ. υφιστάμενων «ρολογιών» ρεύματος στη χαμηλή τάση. Επίσης, ένα μέρος των κονδυλίων προορίζεται για να καλύψει το επενδυτικό κενό των ετών της οικονομικής κρίσης, κατά τα οποία υστέρησε σημαντικά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Την ίδια στιγμή, για τις επενδύσεις αυτές έχουν «κλειδώσει» σημαντικές αποδόσεις, καθώς το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. Για την ίδια περίοδο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει «ανάψει» πράσινο φως για επιτρεπόμενο έσοδο 776 εκατ. ευρώ για το 2021, 782 εκατ. για το 2022, 780 εκατ. για το 2023 και 804 εκατ. για το 2024.

Πού θα διατεθεί το τίμημα

Η θετική έκβαση του διαγωνισμού και τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δίνουν ώθηση όχι μόνο στο εν εξελίξει εγχείρημα της ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής θέσης της επιχείρησης, αλλά και στον νέο κύκλο ανάπτυξης -εντός και εκτός συνόρων-, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση, πρόκειται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος.

Περίπου το 50% των εσόδων θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» για την απομόχλευση του ισολογισμού, που έχει καταρτίσει η διοίκηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, στόχος είναι η σταδιακή μείωση του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA, στην επίτευξη του οποίου αναμένεται πλέον να συμβάλει σημαντικά η ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει δηλώσει ο κ. Στάσσης, η μερική ιδιωτικοποίηση θα δώσει στην εταιρεία τα απαραίτητα κεφάλαια να αναπτυχθεί εκτός Ελλάδας, με έμφαση στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Έτσι, μέρος του προσφερόμενου τιμήματος προορίζεται για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στις όμορες αγορές ενέργειας, μέσω συνεργασιών. Με στόχο η ΔΕΗ να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για το «πρασίνισμα» της ΔΕΗ, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνου Μαύρου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη για επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗΑΝ προχωρά εντός του επόμενων 6 μηνών στην προκήρυξη ενός ενιαίου μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου περίπου 500MW στην Πτολεμαΐδα. Θα έχει τρεις υποσταθμούς, ενώ είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά μέχρι τέλος του 2022 η ΔΕΗΑΝ θα προκηρύξει έργα πάνω από 1GW και ο βηματισμός της αναμένεται να επιταχυνθεί έτι περαιτέρω με την ενεργοποίηση της συμφωνίας με την RWE που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.