Skip to main content

«Όχι» στην επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία, λέει ο Μ. Σέφκοβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τη βρετανική απαίτηση να επαναδιαπραγματευτεί η συμφωνία που διέπει την εμπορική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο σε αστάθεια και αβεβαιότητα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος επιβλέπει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit, δήλωσε σε μια ομιλία την Παρασκευή ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και δεν είναι η αιτία των προβλημάτων, αλλά η μόνη λύση.

«Μια επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου – όπως ζητά η βρετανική κυβέρνηση – θα σήμαινε αστάθεια, αβεβαιότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Βρετανία συμφώνησε να δχθεί ορισμένους κανόνες της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχτεί ελέγχους για τα αγαθά που φθάνουν από αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο από τότε είπε ότι η ρύθμιση δεν λειτουργεί και θέλει να αλλάξει.

Ο Σέφκοβιτς είπε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη Βρετανία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι όποιες λύσεις θα μπορούσαν μόνο να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του Brexit και όχι να τις εξαλείψουν εντελώς, δεδομένης της επιλογής του Λονδίνου να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.

Ο επίτροπος είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του πρωτοκόλλου στην καθημερινή ζωή στη Βόρεια Ιρλανδία, διατηρώντας παράλληλα την ειδική πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Αλλά το επίκεντρο αυτών των συζητήσεων θα πρέπει να είναι θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους Βορειοϊρλανδούς, είπε, όχι αιτήματα των Βρετανών όπως η άρση του εποπτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Κάνοντας αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά τον αποκλεισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ και τις σχετικές ευκαιρίες», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters