Skip to main content

Kέρδη στο Χ.Α. με το βλέμμα σε Eurogroup και ΗΠΑ

Την ανάκτηση των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας θέτει ως άμεσο στόχο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις τόσο από το σημερινό Eurogroup, όσο και από τις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,18% στις 580,69 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,33% στις 1.530,54 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,60 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,71% στις 485,65 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 3,93%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,60%, η Eurobank κατά 1,76% και η Alpha Bank κατά 2,74%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ και Ελλάκτορα ενισχύονται σημαντικά κατά 2,80% ενώ στο 2% διαμορφώνεται η άνοδο για ΕΥΔΑΠ και Τιτάνα. Η μετοχή της Jumbo παράλληλα, αυξάνεται κατά 1,70%, της Folli-Follie κατά 1,63% και του ΟΤΕ κατά 1,60%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκκίνησαν σε θετικό έδαφος σήμερα, εμφανίζοντας κέρδη άνω του 1% εν μέσω των προσδοκιών νίκης της Χίλαρι Κλίντον στις αυριανές εκλογές των ΗΠΑ. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές. Χθες άλλωστε, το FBI ανακοίνωσε ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον της Κλίντον» και έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση των emails του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτιμάται θετικά από τις αγορές, οι οποίες προεξοφλούν άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 4 έως 6 μονάδων στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όσον αφορά την εγχώρια ειδησεογραφία, η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η έκθεση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), η οποία συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 ώρα Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, στη σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να κριθεί η έκβαση της διοικητικής κρίσης που επικρέμαται στην Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες φέρουν το ΤΧΣ να εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής. Το μήνυμα, πάντως, της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σαφές και υποδεικνύει την εξομάλυνση της κατάστασης για το καλό της τράπεζας και της ευστάθειας του συστήματος.

naftemporiki.gr