Skip to main content

H μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

H χώρα που χρειάστηκε τρία σχέδια διάσωσης σε μία δεκαετία, δανείζεται σήμερα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%. Κάπως έτσι υποδέχθηκαν διεθνή πρακτορεία και ξένα μέσα την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου έως και το 0,985%, κάνοντας λόγο για ένα ορόσημο και μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Το ελληνικό δεκαετές είναι μεταξύ των ομολόγων με την καλύτερη επίδοση φέτος στη ζώνη του ευρώ. Η απόδοσή του έχει μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Στους πρωταγωνιστές και το ιταλικό δεκαετές, του οποίου η απόδοση σήμερα υποχωρεί στο 0,94%. 

Κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας και διαρκών ανατροπών η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με πιο δυναμικούς ρυθμούς και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πιάσει φέτος αν όχι τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,8%, μία επίδοση κοντά στο 2,5%. Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που θα δοθούν αύριο, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, αναμένεται να αντανακλούν αυτήν ακριβώς την εκτίμηση.

Οι οίκοι- επενδυτικοί και αξιολόγησης- έχοντας επιβραβεύσει κινήσεις όπως η πλήρης άρση των capital controls, παρακολουθούν στενά όχι μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και άλλες μεταρρυθμίσεις, που περιορίζουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως και τις προσπάθειες για μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων. Αυτά αποτελούν και το μεγάλο αγκάθι όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για την πραγματική οικονομία, αφού όσο δεν περιορίζονται δεν μπορούν να ανοίξουν και οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν πως οι προσπάθειες πείθουν. Τουλάχιστον για τώρα, αφού οι αγορές μας έχουν μάθει σε απότομες εναλλαγές διαθέσεων. Εάν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ανακοπεί, εάν η υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και των άλλων κινήσεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν κυλήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Εξάλλου προ ημερών μόλις η Goldman Sachs ήρθε να χτυπήσει το καμπανάκι για υψηλό ρίσκο εκτέλεσης. 

Ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις της Goldman, όμως, μέσα σε 2,5 εβδομάδες είχαμε μία σειρά από θετικά μηνύματα, που δείχνουν ότι οι αγορές «αγκαλιάζουν» το ελληνικό χρέος- κρατικό και τραπεζικό. Όλα άρχισαν με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch στις 24 Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ δεν έχασε την ευκαιρία. Βγήκε στις αγορές με ένα 15ετές κρατικό ομόλογο και εξασφάλισε ισχυρή ζήτηση και επιτόκιο χαμηλότερο και από τις προσδοκίες στο 1,9%. 

Με φόρα από την έκδοση του δημοσίου βγήκε στις αγορές η Alpha Bank με 10ετες ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Η ζήτηση θεαματική και το επιτόκιο στο 4,25%. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Tράπεζα Πειραιώς με ανάλογα θετικά μηνύματα στις προσφορές των επενδυτών. Δεν αποκλείεται την άκρως ευνοϊκή συγκυρία να θελήσουν να αξιοποιήσουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της στις αγορές. Αρκεί να θυμάται ότι οι τελευταίες δεν χαρίζονται σε κανέναν.