Skip to main content

Ο Γ.Δ. σε πορεία άμυνας στην παγκόσμια τάση για ξεφόρτωμα μετοχικών αξιών

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια προσπάθεια να στηθούν αναχώματα ανατροπής της πτωτικής δυναμικής που ισχύει διεθνώς και έχει φέρει υπολογίσιμες απώλειες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι, στο πρώτο μέρος έχουμε την εικόνα που είχε το ταμπλό και χθες.

Οι  θεσμικοί επέβαλλαν πιέσεις μέτριας έντασης μετά την έναρξη και ακολούθησε  εκτίναξη. Αυτή έφερε την εγγραφή του πρώτου ελάχιστου μέρας. Αυτό το rebound που εκδηλώθηκε πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών, όρισαν το μέγιστο για τους ΓΔ και 25άρη στις 10:59 που ήταν οι 578,63 από 583,74 μονάδες χθες.

Το κατώτερο εμφανίστηκε στις 12:00 και ήταν κάτω από τις  576 μονάδες από 579,98 την Πέμπτη. Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το -0,50% ως το +0,07% και κατόπιν του έδωσαν πορεία πλάγια πάλι μόνιμα ωστόσο κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε απόλυτη ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη αλλά με μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε θετικό πεδίο για τον τραπεζικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του περισσότερες φορές από τον Γ.Δ..

Στην προσπάθεια ανόδου εν μέσω πτώσης μεγαλύτερης από της Πέμπτης στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος αρκετοί κλαδικοί δείκτες.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλουν οι θεσμικοί ξανά το ανοδικό κλίμα με φρένο στην πτώση, μετά το ελάχιστο στις 12:00 που εμφανίστηκε ωστόσο σαν επίπεδο τιμών ξανά στις 14:29 .

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης, αλλά χαμηλότερα, με τζίρο αδύναμο για την εποχή. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 14:55 ξεπερνούσε τα 14,8 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περίπου τα 1,185 από 8,357, χθες, αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πλάγια πορεία από τις 11: 40 με κίνηση σε αρνητικό πεδίο Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με τις αγορές του ευρώ στο αρνητικό πεδίο σταθερά και χωρίς ανοδική προοπτική για τη συνέχεια.

Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για συγκρατημένο ξεφόρτωμα  στις τραπεζικές μετοχές καθορίζει τάση με πολλούς κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Οι αντιδράσεις των ταύρων στις πιέσεις που εμφανίστηκαν και προκάλεσαν την εγγραφή του ελάχιστου, ήταν έντονες μετά τις 12:00 με αποτέλεσμα να περάσει ο μέσος όρος σε μεταβολές από -0,20% ως -0,47%, με τα ενδοσυνεδριακά κέρδη να εξατμίζονται στη συνέχεια δύο φορές.  

Η διαπραγμάτευση γίνεται με μηδενικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. με μικρή μεταβολή, κάτι δηλαδή διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με πτώση χαμηλής ορμής  για αρκετά blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί ελαφρά χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από νευρικό ανοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,71%, ο CAC -0,81% και για τον FTSE100 πτώση -1,30%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,16% για τον S&P500 και +0,06% για τον Dow.

Στις 15:01 ο τζίρος ήταν 15,005 από 22,453 εκατ. ευρώ κατώτερος έναντι του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας και κατώτερος του χθεσινού που μετρήθηκε 20 λεπτά αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,39% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 576,00 από 581,07 μονάδες χθες, και -0,70% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,25%. 

Η αξία των πακέτων είναι 1,185 από 8,357 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 36 από 31 και των πτωτικών 52 από 52 με αμετάβλητες τις 21 από 16.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 15:00  της είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα.