Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η περαιτέρω ενίσχυση της ένωσης κεφαλαιαγορών, η πανευρωπαϊκή ασφάλιση-εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και η προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις άνω του 1 τρισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου. Στις προτεραιότητες της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε την Παρασκευή σε ομιλία του στο Λονδίνο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την οικονομία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις τράπεζες και την ένωση κεφαλαιαγορών Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα έχει το γενικό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών, με τη δέσμη των πέντε νομοθετικών μέτρων που υιοθετήθηκαν οριστικά στην αρχή του μήνα, στην ουσία έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2017. Από τις 13 νομοθετικές δράσεις που πρότεινε η Κομισιόν έχουν ήδη υιοθετηθεί 11, ενώ μια ακόμη θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Ο χρονικός στόχος που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών ήταν το τέλος του 2019.
Ωστόσο, τα σχέδια της Κομισιόν στον συγκεκριμένο τομέα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς θέλει να διευκολύνει περαιτέρω την πρόσβαση των επιχειρήσεων, κυρίως των μμε, στις αγορές χρήματος, ώστε να αναπτύσσονται με υγιή τρόπο και ταχύτατα, όπως γίνεται για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να συγκροτήσει πολύ σύντομα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιαγορών.
Φορολογικά κίνητρα σε θεσμικούς επενδυτές
Στον κατάλογο των δράσεων που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες είναι και η πρόταση για παροχή φορολογικών κινήτρων για θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η έκδοση «πράσινων ομολόγων» για τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων. Αναφέρεται επίσης η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα συντονίζει τις εθνικές εποπτικές δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των μικροεπενδυτών.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η υποστήριξη της ανάπτυξης των τοπικών και περιφερειακών κεφαλαιαγορών θα είναι μια ακόμη προτεραιότητα. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη κινηθεί οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), οι οποίες επιδιώκουν περαιτέρω επέκταση με την υποστήριξη της Επιτροπής.
Η ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωσή της, που αποτελεί προτεραιότητα της νέας Κομισιόν, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και τη χώρα μας, που έχει ανάγκη επενδυτικά εκτός τραπεζικού συστήματος.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα, κατά τον Λετονό αντιπρόεδρο της Επιτροπής, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την προσθήκη του τρίτου πυλώνα που είναι η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Η εγγύηση των καταθέσεων συζητείται στο Eurogroup από το 2015, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία πρόοδος εξαιτίας της άρνησης των χωρών του Βορρά να δεχθούν την εισαγωγή του μέτρου με το επιχείρημα ότι πολλές τράπεζες των χωρών του Νότου είναι εκτεθειμένες σε «κόκκινα» δάνεια και η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Τελικά, στις αρχές του μήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τη μετακίνηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας του, η οποία πλέον συζητάει την υπό όρους εισαγωγή του μέτρου. Τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προώθηση της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.
Την εγγύηση των καταθέσεων ζητούσε συνεχώς τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ από την εποχή ακόμη που ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναγάγει την εγγύηση των καταθέσεων σε βασική προτεραιότητα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν συμφωνηθεί, τότε στην επόμενη οικονομική και τραπεζική κρίση η Ευρωζώνη θα απειληθεί με κατάρρευση. Φαίνεται ότι και για τη διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η επίτευξη συμφωνίας θα είναι προτεραιότητα της νέας Κομισιόν και η αναφορά του κ. Ντομπρόβσκις στο θέμα το επιβεβαιώνει. Από την εγγύηση των καταθέσεων θα επωφεληθεί σημαντικά και η χώρα μας γιατί θα αυξηθεί κατακόρυφα η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών. Όπως έχει πει πολλές φορές ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εάν το 2010 υπήρχε πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων δεν θα είχαμε την είσοδο χωρών σε μνημόνια ή θα ήταν πολύ λιγότερο επώδυνα.
Σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή
Η νέα μεγάλη προτεραιότητα της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι η «πράσινη» ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευθεί ενώπιον της Ευρωβουλής ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες της θητείας της θα υποβάλει σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ των μέτρων που είπε ότι θα προωθήσει είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030, καθώς και τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Ανέφερε επίσης ότι θα προτείνει την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, ενώ στα σχέδιά της είναι η μετατροπή μέρους της ΕΤΕπ σε «Τράπεζα Κλίματος» με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων ύψος 1 τρισ. ευρώ εντός δεκαετίας. Μάλιστα, μετά το 2025 το 50% των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ θα αφιερωθεί σε «πράσινες» επενδύσεις. Ο κ. Ντομπρόβσκι ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να υποστηρίξει εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον «πράσινο» μετασχηματισμό μέσω της σύστασης ενός νέου ταμείου μετάβασης.