Skip to main content

Συγκρότηση επιτροπής για τον συντονισμό κυβέρνησης – τραπεζών

Η συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην επιτροπή, που θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το εκάστοτε ζήτημα που θα προκύπτει.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κατά τη σύσκεψη κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.