Skip to main content

Μοσκοβισί για Ελλάδα: Προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής

Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η «γνώμη» της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «η συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό συνεχίζεται», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, αναμένεται να υπερκαλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για “ορισμένα” μέτρα».

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει επί τούτου, αρκούμενος στο να δηλώσει ότι «εργαζόμαστε στη βάση ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Εφόσον δεν προκύψουν αλλαγές, μάλιστα, η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους και το 2019 και το 2020, χάρη στις προοπτικές αύξησης της παραγωγικότητας, τις θετικές επιπτώσεις από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τη μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Δεν παραλείπει πάντως, να προειδοποιήσει ότι αναδύονται σημαντικοί κίνδυνοι από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν εν μέρει να ανατρέψουν υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις.

naftemporiki.gr