Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο Σεντένο θα χρειαστεί υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος

«Υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος» θα χρειαστεί ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο Γερούν Ντέισελμπλουμ «σκληρό», ωστόσο, σημείωσε ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα.

Σε δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ερωτηθείς ποια είναι η βασική συνεισφορά του Ντέισελμπλουμ στην Ευρωζώνη, είπε: Το γεγονός ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα και σε αυτό της Ελλάδας. Το ότι δεν φοβήθηκε να ανοίξει την ατζέντα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές τόσο στο στυλ όσο και στην ουσία, μεταξύ των δύο. «Ειδικότερα, θα τόνιζα πολύ περισσότερο τις κοινωνικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμο» είπε και πρόσθεσε πως το κοινωνικό ζήτημα είναι η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τη συνοχή της ΕΕ ως συνόλου. «Το αν θα ήμουν καλύτερος πρόεδρος είναι, φυσικά, άλλο θέμα» τόνισε.

Σε σχέση με την κριτική που γινόταν προς τον Ντέισελμπλουμ ότι ελάμβανε υπερβολικά υπ’ όψιν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε «ίσως, αλλά ο Βολφγκανγκ υπήρξε κυρίαρχη παρουσία στο Eurogroup για πολλά χρόνια».

Είπε επίσης, ότι «είναι στην ουσία του Ολλανδός, αλλά είναι και πάρα πολύ Ευρωπαίος πολιτικός», ενώ ο κ. Τσακαλώτος περιγράφοντας τον απερχόμενο πρόεδρο είπε: «σκληρός, αλλά αναζητούσε πάντα έναν συμβιβασμό, εάν ένας τέτοιος συμβιβασμός ήταν πολιτικά εφικτός».

Τέλος ερωτηθείς ποια ιδιότητα, χαρακτηριστικό του Ντέισελμπλουμ χρειάζεται σίγουρα ο διάδοχός του, ο κ. Τσακαλώτος συνέστησε υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος, σχολιάζοντας ότι «η ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης μπορεί αληθινά να σε αποθαρρύνει».