Skip to main content

Market beat: Σε ζυγαριά η αγοραστική διάθεση με την «προεκλογική» ανησυχία διεθνώς

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών στην αγορά της Αθήνας έναντι όσων συμβαίνουν στο διεθνές πεδίο μπορεί να δικαιολογηθεί με διάφορες προσεγγίσεις και επιχειρήματα. Η στήλη θεωρεί και για σήμερα πιθανή τη συνέχεια στην άνοδο με βήμα σχετικά καλύτερο αλλά πιο κοντά στην κίνηση της χελώνας παρά του λαγού. Πιθανά γιατί οι ξένοι θεσμικοί δεν δέχονται να παίξουν με το ρόλο του «λαγού» στις συναλλαγές αλλά με βάση τη στατιστική και τις συγκρίσεις με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν, γιατί μετά τα ισχυρά αστροπελέκια που δέχθηκαν από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως τώρα (πολλά και από διάφορες αιτίες) δεν μπορούν να πάνε χαμηλότερα. Μάλλον θεωρούν πως ήρθε η ώρα να συνέλθει ο ΓΔ, από το αστροπελέκι που δέχθηκε ακριβώς μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία. Δεν υπάρχει άλλο χρηματιστήριο στην Ευρώπη που να μην έχει αναπληρώσει τη ζημιά του Brexit και αυτό μπορεί να είναι μια βάση για όσα συμβαίνουν στο ταμπλό.

Ωστόσο δεν είναι συνετό να ξεχνάμε ότι οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ όντας ξένοι κύρια, επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Απλά βάζουν καθημερινά στη ζυγαριά τα κίνητρα από την εγχώρια στατιστική προϊστορία και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στην άλλη δε πλευρά τις ανησυχίες για το εκλογικό αποτέλεσμα της πλέον εντυπωσιακής προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Οι αγορές θεωρούν την Κλίντον ως υποψήφιο που σε μεγάλο βαθμό θα διατηρήσει το status quo, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει μια νίκη Trump για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και το μέλλον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και της εγχώριας οικονομίας.

Επίσης η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις αποφάσεις επί της νομισματικής τους πολιτικής. Η απόφαση της Fed αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 14:00 EDT (1800 GMT) την Τετάρτη.  Η κ. Yellen δεν έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη τύπου. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει εμφανιστεί όλο και πιο σίγουρη για την αύξηση των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος Janet Yellen είπε ότι μια κίνηση πριν από το τέλος του έτους ήταν πιθανή στην περίπτωση που η  απασχόληση και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να ενισχύονται.

Οι επενδυτές έχουν αποκλείσει μια κίνηση κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα μόνο μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μια δημοσκόπηση από τις ABC News / Washington Post που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε εθνική προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου Donald Trump, δηλαδή εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα οι τιμές σκαρφάλωναν, στην Ευρώπη ο φόβος της αστάθειας από το απροσδόκητο που θα προκαλούσε η εκλογή του Τράμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ, οι επενδυτές ισορροπούσαν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο αν και τα futures της Wall Street προειδοποιούσαν για ανοδικό άνοιγμα. Παράλληλα πλήγμα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες αποτέλεσε και η συνέχεια στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αποτυπώθηκε άμεσα στις μετοχές των εταιριών ενέργειας,  και η εμφάνιση πιέσεων στις Τράπεζες επίσης. Αυτές αφορούσαν στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη που αγγίζει το 1,2 τρις  ευρώ και προκαλεί προβλήματα στους ισολογισμούς που θα διαρκέσουν δεκαετίες. Νομίζουμε πως αυτό κάνει καλό στις ελληνικές Τράπεζες, για τις οποίες οι ξένοι θεσμικοί έχουν ενσωματώσει στις τιμές τους τέτοιου είδους θέματα καιρό τώρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω τόσο των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, όσο και των ανησυχιών για την έκβαση των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 18.142 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,01% στις 2.126 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,02% στις 5.189 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Electric αυξήθηκε κατά 0,51% χάρη στο deal με τη Baker Hughes, ενώ αντίθετα, η Lumper Liquidators Holdings διολίσθησε κατά 15,85% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες του Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 0,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο είχαν ενισχυθεί κατά 0,4%. Το διαθέσιμο εισόδημα παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,3% ενώ το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε οριακά στο 5,7%.

Βαρίδι ωστόσο, στο αγοραστικό κλίμα αποτέλεσαν οι εξελίξεις γύρω από τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, ενόσω διατελούσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η υπόθεση έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του προβαδίσματος της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, αμφίβολη παραμένει η συμφωνία των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να καταγράφει ισχυρές απώλειες, οι οποίες υπερβαίνουν το 3%.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 3,77% στα 46,86 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,80% στα 48,32 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,06% στα 1.276,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, κοντά στην εξαγορά της Level 3 Communications, έναντι 19,43 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η CenturyLink, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών προσφέρει το ποσό των 66,50 δολαρίων ανά μετοχή της Level 3, ποσό αυξημένο κατά 42% από την τιμή – κλεισίματος της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγχρόνως, σε συμφωνία για τη συγχώνευση των πετρελαϊκών τους δραστηριοτήτων κατέληξαν Baker Hughes και General Electric. Στο νέο κοινό σχήμα, το πλειοψηφικό πακέτο (62,5%) θα βρίσκεται στα «χέρια» των μετόχων της General Electric, ενώ ως αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Baker Hughes θα λάβουν εφάπαξ το ποσό των 17,50 δολαρίων ανά μετοχή.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών τόσο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσο και για τις χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση κατά 0,54% στις 338,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,60% στις 6.954 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,29% στις 10.665 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,86% στις 4.509 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,63% στις 9.143 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 1,15% στις 17.125 μονάδες.

Στο ταμπλό, η διαπραγμάτευση της μετοχή της Monte dei Paschi di Siena ανεστάλη λόγω των έντονων απωλειών, οι οποίες άγγιξαν και το -5%, ενώ αντίθετα, η μετοχή της WPP εκτινάχθηκε κατά 4,1% χάρη στην αύξηση των εσόδων κατά 3,2% στο γ’ τρίμηνο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς υποχώρησαν κατά 1,4% έναντι του Αυγούστου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο ετών.

Την ίδια ώρα, πρόθυμος να παραμείνει ως επικεφαλής της Bank of England έως το τέλος της θητείας του, δηλαδή έως το 2021, εμφανίζεται ο Μαρκ Κάρνεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να προχωρήσει σύντομα, σε επίσημες δηλώσεις, προκειμένου να βάλει ένα «τέλος» στα σενάρια περί παραίτησης του.

Στα μακροοικονομικά μεγέθη, ανοδικά κινήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο του 2016, καθώς η αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι του β’ τριμήνου του 2016 και στο 1,6% έναντι του γ’ τριμήνου του 2015. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο στο 0,5% έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας αλλά τελευταία του Οκτώβρη, οι θεσμικοί με υψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, μετά από επενδυτικό δισταγμό μικρής διαρκείας, να εγκαταστήσουν σήμερα από την πρώτη ώρα, τη δυναμική της ήπιας ανόδου. Μόνη ομοιότητα με την περασμένη εβδομάδα ήταν πως η άνοδος στο ΧΑ ήταν σε αντίθεση με όσα συνεβαίνανε στα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με πτωτικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια και κάτω από τα επίπεδα από το κλείσιμο της προηγούμενης  με αποτέλεσμα την εμφάνιση του ελάχιστου μέρας στις 10:51 και στις 12:54 που αντιστοιχούσε σε πτώση -1,50%. Μετά τις 13:55 ακολούθησαν κύματα εντολών αγοράς που τον έφεραν πάλι πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου και ξεκίνησε μια διαρκής αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σε αυτή την πορεία εμφανίστηκε το μέγιστο  μέρας στις 676 περίπου μονάδες (+2,30%) στις 16:57 και μετά από ανοδική κίνηση που προκλήθηκε από την επιστροφή των «ταύρων» ο τραπεζικός δείκτης πέρασε πάλι στη δίνη των εντολών πώλησης από τις  «αρκούδες» που κατάφεραν και τον οδήγησαν στις 665 μονάδες με κέρδη μόνο 0,67%. Οι  πιέσεις και η άνοδος στις τράπεζες σήμερα στο δεύτερο μέρος ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε οριακές μεταβολές με επί πλέον πίεση στις δημοπρασίες για το δείκτη τους.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ σημαντικό φρένο σήμερα αποτέλεσε η ΕΕΕ, που πιέστηκε σταθερά από την αρχή ως το τέλος, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με υψηλή μεταβλητότητα σε ανοδική ισορροπία. Οι δείκτες εμφάνισαν ισχυρή τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες σημείωσαν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών στο ξεκίνημα και μετά το μέγιστο μέρας (592,33 από 591,84 μονάδες) που ήρθε στις 16:56 και το «εξαφάνισαν» οι πιέσεις αμέσως μετά ως και  τις δημοπρασίες.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 591, μονάδων πιθανά γιτί είναι το τέλος ενός ανοδικού μήνα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 12) με τέσσερα αμετάβλητα την ΔΕΗ, ΒΙΟ ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 18 από 10 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 24 την Πέμπτη 27/10, ήταν πτωτικές. Στα 39,706 από 324,960 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 18,44 από 12,61 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 46,44 από 52% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για την εγκατάσταση μέτριων απωλειών από τις εταιρίες ενεργείας και τις Τράπεζες κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,44%, ο CAC είχε μεταβολή -0,88%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,56%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, και εμφάνισαν απώλειες για τον Dow Jones αλλά μετά μισή ώρα  κατέληξε σε κέρδη +0,12% όταν ο S&P500 κέρδιζε +0,29%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 591,13 από 588,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1563,39 από 1560,90 με μεταβολή +0,16%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή παρά κατά 0,1 μονάδες στον ΓΔ και κατά 1,6 μονάδες στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο  της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,92% από -0,34%, Εμπορίου +3,81% από -0,14%, Κατασκευές Υλικά +2,66% από -0,60%, Ακίνητης Περιουσίας +2,57% από -1,44%, Χημικών +1,70% από -1,12%, Τραπεζών +0,67% από +0,93%, ο ΓΔ +0,42% από -0,13%, Κοινής Ωφέλειας +0,40% από -0,76%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,30% από -0,55%, ο 25άρης +0,16% από -0,06%, Τεχνολογίας +0,07% από +0,21% και ο FTSEM +0,05% από +0,31%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τροφίμων Ποτών -2,60% από -0,44%, Ταξίδια Αναψυχή -1,55% από -1,07%, Μέσων Ενημέρωσης -1,10% από +9,64%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,07% από +0,32%, Πρώτων Υλών -0,57% από +0,38% και Πετρελαίου Αερίου -0,28% από -0,02%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,706 από 324,960 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,701 από 300,563 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,649 από 23,194 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,690 από 0,571 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,771 από 41,774 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 54,835 από 86,592 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 48 των καθοδικών σε 43 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη, σύνοδο της εβδομάδας ο 25άρης επέστρεψε σε κίνηση κάτω και πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Άνοιξε με πτωτικό χάσμα και κινήθηκε νευρικά πτωτικά ως το -0,98% μέχρι τις 10:51 και κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση για το μέγιστο μέρας, ως τις 16:56, στις 1569,65 (+0,56%). Το κατώτερο ήταν οι 1545,59 μονάδες. Το κλείσιμο  έγινε στις 1563,39 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,299 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1748 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1570,00 μονάδες και κατώτερο στις 1545,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 252 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1570,75 μονάδες και κατώτερο στις 1556,50. Ο δείκτης έκλεισε στις 1563,39 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1569,00 και της επόμενης στις 1567,75, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 6502 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 375.

Η προ-πορεία της εκκαθάρισης των ΣΜΕ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου έναντι του υποκείμενου δείκτη αποτυπώνει την ενίσχυση των αισιόδοξων προσδοκιών μετά την επιβεβαίωση των οριακά αισιόδοξων επιλογών στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Η χθεσινή σύνοδος ήταν αρκετά σκληρή καθώς έκαναν έντονα αισθητή την παρουσίας τους οι «αρκούδες» στην αρχή και το τέλος μιας συνόδου ανοδικής με σταθερή κλίση από τις 11:00 ως τις 16:56. Παράλληλα εξελίχθηκε με αντίθετη τάση από εκείνη που επικράτησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά που τη στοίχειωσε η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο τζίρος συνεχίζει τις ‘χαμηλές πτήσεις’ με τον Τραπεζικό κλάδο να μην υπάρχει, ουσιαστικά, στο ταμπλώ, κινούμενος το τελευταίο διάστημα σε ένα πολύ μικρό εύρος συναλλαγών και περιμένοντας νέα που θα μπορούσαν να του δώσουν κίνηση.

Η Κυβέρνηση έκλεισε το θέμα δόση εκταμιεύοντας το 1,7 δισ. και παίρνοντας σημαντική ταμειακή ανάσα, ανοίγοντας παράλληλα τις συζητήσεις με τους Θεσμούς σε ότι αφορά τα εργασιακά που είναι κομμάτι της β’ αξιολόγησης.
Από την άλλη είχαμε την μεταβίβαση του Αστέρα αλλά και την κατάληξη του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ που πήγε στους Κινέζους μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό. Η Αγορά περιμένει την μεταβίβαση του πακέτου του ΟΤΕ στην DT με τον τίτλο να κινείται πλάγια ανοδικά.

Το Χ.Α. ψάχνει τα νέα εκείνα που μπορούν να του δώσουν ένα momentum τηρώντας στάση αναμονής. Πολιτικά, συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα, μιας και μετά το “φιάσκο” με τα κανάλια ο επικείμενος ανασχηματισμός φαίνεται επίσης να καθυστερεί αισθητά. Η εκλογολογία σίγουρα δεν βοηθάει την κατάσταση, παρόλα αυτά η Αγορά δεν φοβάται το αύριο, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση πάρει απόφαση να πάει σε αυτές, σε αντίθεση με το 2014 – 2015.

Τα ΕΣΠΑ αρχίζουν να προχωράνε, γεγονός που μπορεί να αρχίσει να βοηθάει την Οικονομία, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα είναι αυτή που θα μπορούσε να δώσει ώθηση, αλλά και να προσελκύσει κεφάλαια στην Αγορά.

Μπορεί να μένουν μόλις δύο μήνες μέχρι το τέλος του έτους παρόλα αυτά οι πιθανότητες στο να υπάρξουν εξελίξεις είναι σημαντικές. Η συμμετοχή, ή όχι, του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα κάνει την διαφορά, μιας και σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει δεν θα έχουμε άμεσα λύση στο θέμα χρέος, παρόλα αυτά, από την άλλη, θα δούμε πως η ΕΕ και η ΕΚΤ θα καλύψουν το κενό στο πρόγραμμα. Ο τρόπος και ο χρόνος για το γεγονός, είναι δεδομένο ότι θα δώσουν στην Αγορά μία κατεύθυνση, που της λείπει εδώ και καιρό.

Σήμερα

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα βοήθησε τις ασιατικές μετοχές να διαγράψουν τις αρχικές απώλειες σήμερα Τρίτη 1/11, αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, καθώς η έντονη προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ εισήλθε στην τελική εβδομάδα της.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3%, αφού νωρίτερα χτύπησε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Οκτώβριος σηματοδότησε την πρώτη μηνιαία απώλεια για το δείκτη από το Μάιο.

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ισχύ στις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται χάρη σε μια έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο HSI αυξήθηκε +1,19%, ενώ οι μετοχές στη Σαγκάη  έκαναν τον SSEC αμετάβλητο αλλά στο δεύτερο μέρος κέρδιζε +0,61%. Οι ανησυχίες για την εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ επισκίασαν σε μεγάλο βαθμό τα αισιόδοξα δεδομένα από την Κίνα αυτή την εβδομάδα. Ο ΝΙΚΚΕΙ είχε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει ως το 2018 το πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, και η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας θα εκδώσει αποφάσεις επί της πολιτικής της και ακολουθεί αύριο από τις ΗΠΑ η Federal Reserve. Και οι τρεις αναμένεται να διατηρήσουν σταθερή την πολιτική τους.

Οι μετοχές στην Ασία ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες μεταξύ των δύο μεγάλων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αργότερα μέσα στην ημέρα. Αλλά τελικά αρκετές αγορές γύρισαν σε άνοδο εκτός των χρηματιστηρίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Από την ευρεία αδυναμία που εμφάνισαν οι μετοχές διεθνώς, ενισχύθηκαν οι τιμές των ομολόγων με τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ από δύο έως 30 ετών σε ολίσθηση των αποδόσεών τους από δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης.

Οι αγορές συναλλάγματος ήταν ένα πιο ήσυχο πεδίο με τα κύρια νομίσματα να διαπραγματεύονται σε στενό εύρος διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης δολαρίου DXY, η οποία παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι παγκόσμιων αντιπάλων του, ήταν επίπεδος γύρω στο 98,41 μετά από μια σταθερή πορεία από το Σεπτέμβριο.

Η τιμή του αργού ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε γύρω στα 46,9 δολάρια το βαρέλι μετά την υποχώρησή σχεδόν 4%, ενώ το Brent ήταν επίπεδο στα 48,85 δολάρια το βαρέλι περίπου μετά την υποχώρησή σχεδόν 1,5% σε μία νύχτα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ επανέρχονται στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, πολιτικοί σε Βερολίνο και Αθήνα καλλιεργούν ήδη σενάρια ενός τέταρτου μνημονίου. Η Κ.Ο. του CDU καθιστά αναγκαία την εμπλοκή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων, θα πρέπει να έχει ήδη, διευθετηθεί η συμμετοχή του.

Μίαβελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εντός 18 – 24 μηνών, εκτιμά ο πρόεδρος της EurobankΝικόλαος Καραμούζης.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association – UK, και αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Καραμούζης είπε ότι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην ελληνική οικονομία, θα ξεκινήσουν να μειώνονται από το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Απαισιοδοξία για το ύψος της ανάπτυξης το 2017 εκφράζει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που πλέον προσεγγίζει το ύψος του δημοσίου χρέους. «Αναμφίβολα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Όμως, ουδείς εχέφρων θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (όπως αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο)», τονίζεται στην Έκθεση.

Τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ανακοίνωσε η PepsiCo – HBH, προχωρώντας παράλληλα, σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Pepsico για την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Christophe Guille, η απόφαση για το «λουκέτο» ελήφθη στο πλαίσιο διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας. «Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς» πρόσθεσε ο κ. Guille.

Στην αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στα έσοδα και στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο μηνιαίο του δελτίο το ερευνητικό ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, Sete Intelligence. Αν και τα στοιχεία αφίξεων στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ατα στοιχεία των εσόδων παρατηρείται σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση, +12,9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και +14,3% στην Αθήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +7,6% και +7,6%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +14,4% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση στο -1,3% μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Στασιμότητα στα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κατέγραψε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ τον Σεπτέμβριο.

Βελτίωση της εικόνας της αγοράς διαπιστώθηκε στις περιοχές υψηλού εισοδήματος και επιδείνωση σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος.  

Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μια οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας και επανέρχεται στα επίπεδα που κυμάνθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ανακόπτοντας έτσι την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.

Για ακόμη έναν μήνα ανανέωσε την εγγυητική της επιστολή για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ η κρατική εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. Η εγγυητική επιστολή έληγε στις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η Socar αναδείχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ, έναντι του αντιτίμου των 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έγειρε ενστάσεις, ζητώντας τη μείωση του ποσοστού της Socar.

Η κινεζική εταιρεία State Grid International Development Ltd αναδεικνύεται προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ΔΕΗ ενώ η οριστική απόφαση για την πώληση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσέφερε η κινέζικη εταιρεία είναι 320 εκατ. ευρώ. Στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. παρουσιάστηκε η έκθεση για το εύλογο του τιμήματος που εκπόνησε η διεθνής επενδυτική τράπεζα Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Για τον κίνδυνο της μεσοπρόθεσμης χρεοκοπίας της Deutsche Bank – εφόσον διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις – προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος τη δυσμενή κεφαλαιακή θέση της γερμανικής τράπεζας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο συστημικός κίνδυνος για την Deutsche Bank έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός το οποίο συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ένα «βελούδινο» Brexit ζήτησε από Βρετανία και Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατόπιν επαφών που είχε με εκπροσώπους τραπεζών, στο Λονδίνο. «Ο υπουργός επανέλαβε ότι μία διαφανή, ομαλή και συνεργατική διαδικασία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας» επισήμανε σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λιου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, με κεντρική επιδίωξη την επίτευξη του στόχου για την πορεία του προϋπολογισμού. Έτσι μετά τη διήμερη συνεδρίαση του συμβουλίου καθορισμού νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, δόθηκε χρονική επέκταση πλέον του οικονομικού έτους 2018 (1 Απριλίου 2018-31 Μαρτίου 2019), προκειμένου να επιτευχθεί πληθωρισμός στο 2%.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της TeamHealth Holdings, έναντι 6,1 δισ. δολαρίων, ήλθε η Blackstone Group LP. Η TeamHealth, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού, έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών επενδυτών funds, μεταξύ των οποίων και της Jana Partners. Η Blackstone, σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, θα καταβάλει το ποσό των 43,50 δολαρίων ανά μετοχή της Teamhealth, ποσό αυξημένο κατά 18% έναντι της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.  Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2017.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οικαταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σημείωσαν άνοδο κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης κατά 0,4%. Για το σύνολο του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,1% έναντι αύξησης 4,3% στο β’ τρίμηνο. Το διαθέσιμο εισόδημα παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,3% ενώ το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε οριακά στο 5,7%.

Κοντά στην εξαγορά της Level 3 Communications, έναντι 19,43 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η CenturyLink, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών προσφέρει το ποσό των 66,50 δολαρίων ανά μετοχή της Level 3, ποσό αυξημένο κατά 42% από την τιμή – κλεισίματος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρόθυμος να παραμείνει ως επικεφαλής της Bank of England έως το τέλος της θητείας του, δηλαδή έως το 2021, εμφανίζεται ο Μαρκ Κάρνεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να προχωρήσει σύντομα, σε επίσημες δηλώσεις, προκειμένου να βάλει ένα «τέλος» στα σενάρια περί παραίτησης του μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία αναμένεται για το 2018.

Σε συμφωνία για τη συγχώνευση των πετρελαϊκών τους δραστηριοτήτων κατέληξανBaker Hughes και General Electric. Στο νέο κοινό σχήμα, το πλειοψηφικό πακέτο (62,5%) θα βρίσκεται στα «χέρια» των μετόχων της General Electric, ενώ ως αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Baker Hughes θα λάβουν εφάπαξ το ποσό των 17,50 δολαρίων ανά μετοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της General Electric, το deal θα αυξήσει έως το 2018, κατά 0,04 δολάρια/μετοχή τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας.