Skip to main content

Talk of the market: Αυλαία με εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

Αναζητά κατεύθυνση το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ μικτές τάσεις επικρατούν στις διεθνείς αγορέςΣτις ΗΠΑ αναμένονται σήμερα στοιχεία για την απασχόληση, που θα δώσουν και τον τόνο στη Wall Street. Σε αυτό το περιβάλλον στην εγχώρια αγορά συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας για να προσαρμόσει τη στρατηγική των επομένων μηνών. 

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την οικοδόμηση του “τοίχους ανοσίας”. Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος από τον Οκτώβριο λένε οι ειδικοί.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,11% στη χθεσινή συνεδρίαση ενώ κατά 0,07% υποχώρησε ο δείκτης FTSE Large Cap FTSE, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 45 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 45,7 εκατ. ευρώ και ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων διαμορφώθηκε σε 19,6 χιλ. συμβάσεις. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα τον Ιούλιο στο 0,05% και 3,66% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,18%. Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης στο 5,26%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,32%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 3,03%.

Το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) αυξήθηκε δυναμικά για το οκτάμηνο του 2021, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Σημείωσε αύξηση κατά 40% και με επιπλέον 608 νέες επιχειρήσεις, έναντι 434 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διαδικασία βελτιωμένων προσφορών για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων επενδυτών (EP Investment Advisors και Italgas SpA) για την από κοινού πώληση με τα ΕΛΠΕ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημειώνεται ότι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Italgas αποκτά προβάδισμα στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Στην τελική ευθεία και ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιο ενεργό ενδιαφέρον κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν CVC Capital Partners, Macquarie, KKR και First Sentier Investors.

Η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άναψε το πράσινο φως με προέγκριση δημοπράτησης σε 4 σημαντικά σιδηροδρομικά έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 374 εκατ. ευρώ. Πρόκειται συνοπτικά για το σύστημα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, εργασίες στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών και σύνδεσή του με Μετρό, ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα.

Η Sunlight προχωρά σε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς και για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής-συναρμολόγησης προϊόντων μολύβδου-οξέος και προϊόντων ιόντων λιθίου. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, 30 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενου εξοπλισμού στο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος της Sunlight στην Ξάνθη και στην επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr