Skip to main content

Γιατί οι επενδυτές τιμωρούν τις ισπανικές τράπεζες

Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν τρομάξει από την έκθεση των ισπανικών τραπεζών στην Τουρκία και να τις τιμωρούν για αυτήν. Ωστόσο η αντίδρασή τους είναι ίσως υπερβολική, σχολιάζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη την ανθεκτικότητα που επέδειξε το τραπεζικό σύστημα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στην κρίση μίας άλλης μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας, της Βραζιλίας. 

Η BBVA είδε την μετοχή της να κάνει βουτιά στον απόηχο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τριμήνου, εξαιτίας της έκθεσής της στην Τουρκία όπως διαθέτει μερίδιο 50% στην Garanti Bank. H εκτίναξη του πληθωρισμού και η υποτίμηση της λίρας είχε ως αποτέλεσμα οι προβλέψεις της τράπεζας για κόκκινα δάνεια να είναι το τρίτο τρίμηνο διπλάσιες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο σε όρους ευρώ και σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο οι επενδυτές αγνόησαν κάτι άλλο. Η BBVA είδε τα καθαρά έσοδά της στην Τουρκία, σε όρους τοπικού νομίσματος- να κάνουν άλμα άνω του 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η μεγάλη αύξηση των τουρκικών επιτοκίων συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να βοηθά.

Η Santander είχε ζήσει κάτι αντίστοιχο με την έκθεσή της στη Βραζιλία το 2015, με τους επενδυτές να πωλούν τις μετοχές της εξαιτίας της αύξησης των κόκκινων δανείων. Η έκθεσ ή της ήταν όση σήμερα της BBVA στην Τουρκία- περίπου 15,5% του σταθμισμένου σε ρίσκο ενεργητικού. Τα κόκκινα δάνεια της Santander στην Βραζιλία αυξήθηκαν στο 6,1% του συνόλου στα μέσα του 2016 από λιγότερο από 5% στις αρχές του 2015. Τα κόκκινα δάνεια της BBVA στην Τουρκία ανήλθαν στο 5,2% το τρίτο τρίμηνο από 3,9% στις αρχές του έτους. 

Όπως σχολιάζει η WSJ αυτό που καλείται να κάνει η BBVA είναι να ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική με εκείνη που επέλεξε η Santander στη Βραζιλία. Η περίπτωση της Santander αποκαλύπτει ότι ο εκρητκικός πληθωρισμός και η υποτίμηση ενός νομίσματος δεν χρειάζεται να σημάνουν την καταστροφή για μία τράπεζα. 

naftemporiki.gr