Skip to main content

Market Beat: Η εβδομάδα απαντά στην πρόκληση της εξαφάνισης των απωλειών λόγω capital control

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η εβδομάδα που ξεκινά πιθανά να κλείσει τα ανοικτά θέματα του νέου πλαισίου που θα κρίνουν την αυθόρμητη και την υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών στις επικείμενες ΑΜΚ των Τραπεζών. Πάντως, με βάση την εικόνα της πορείας της τιμής των τραπεζικών blue chip, η ΕΤΕ φαίνεται να μπορεί (στα μάτια των επενδυτών) με μεγαλύτερη ευκολία, έναντι των υπολοίπων, να αντιμετωπίσει την ανάγκη να αντλήσει κεφάλαια από Ιδιώτες επενδυτές. 

Τι είδαμε στο ταμπλό την Παρασκευή

Αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο σταμάτησε η άνοδος του τραπεζικού κλάδου. Αυτός εισέπραξε τα τελευταία γερά χτυπήματά του στο διάστημα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου. Όταν έκλεισε με ελαφρά κέρδη, αφού σημείωσε την κατώτερη για τον τρέχοντα μήνα τιμή στις 155,68 μονάδες. Από τότε, μέσα σε 15 συνεδριάσεις, χτύπησε την Παρασκευή τις 300,98 μονάδες και έκλεισε με πτώση -2,61%. Για να επιτευχθεί αυτό το άλμα μεσολάβησαν το +22,15% στις 5 Οκτωβρίου και το +13,91% στις 15/10 και εκτός από δυο συνεδριάσεις (12 και 14 Οκτώβρη) που ο δείκτης εμφάνισε απώλειες, στις υπόλοιπες είχε κέρδη. Τα σταθερότερα και ικανού μεγέθους έγιναν την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, της περασμένης βδομάδας, με βήμα +6%.

Αλλά από τον πυθμένα για τον Οκτώβριο και το δεύτερο εξάμηνο γενικά, στο μέγιστο της Παρασκευής, ο δείκτης έγραψε άνοδο 93%. Συνεπώς, με μερικές ομοβροντίες από ισχυρούς διαχειριστές, λόγω ρευστοποίησης μέρους της θέσης τους σε τραπεζικά blue chip, όλοι κατάλαβαν ότι μπορεί και να το είχαν παρατραβήξει. Ξαφνικά όλοι μαζί αποφάσισαν να μην μείνουν με τον μουτζούρι στο χέρι και έτσι, η ΑΛΦΑ από το +6,1% κατέληξε στο -7,4%, η ΕΥΡΩΒ από το +8,82% στο -8,82% η ΠΕΙΡ από +6,9% στο -7,92%. Η δε ΕΤΕ κράτησε χαρακτήρα με μέγιστη άνοδο +4,7% και κλείσιμο στο +2,15%. Πάντως ο τραπεζικός δείκτης στην αγορά υπό το καθεστώς των capital control, εμφανίζεται με διπλό πυθμένα, που σημειώθηκε αφενός στις 24/8 και αφετέρου στις 2/10 και τις δύο φορές με τιμή λίγο κάτω από τις 160 μονάδες.

Τιμές πάνω από τις 300 μονάδες, μετά τη πρώτη καθοδική εβδομάδα της επαναλειτουργίας του, εμφάνισε στις 11, 12 και 13 Αυγούστου με καλύτερη το μέγιστο στις 11/8 στις 330,82 μονάδες. Τα κλεισίματα τότε ήταν στις 307,89 στις 310,46 και στις 313,36 αντίστοιχα. Η διαγραμματική μελέτη του τραπεζικού δείκτη δεν γεννά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Δύσκολα θα σταματήσει η άνοδος από το γύρισμα της Παρασκευής, πιθανά να αρχίσει μια περίοδος συσσώρευσης. Ο δείκτης φλερτάρει με την υπέρβαση των 330 μονάδων, χωρίς όμως οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, δύσκολα θα σημειωθεί. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι καλύτερη του 25άρη και του τραπεζικού.

Η τέταρτη βδομάδα του Οκτωβρίου μπορεί να έφερε άνοδο στηριγμένη κύρια στον τραπεζικό κλάδο, αλλά ήταν επίσης αυτή στην οποία τα περισσότερα blue chip βελτίωσαν την στατιστική τους εικόνα σοβαρά. Οι εγχώριοι αναλυτές σημείωναν πως ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, σχεδόν αθόρυβα, καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις όπου η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να διαταράξει την ανοδική δυναμική της εγχώριας Αγοράς.

Η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου σχετίζεται με τις εκτιμήσεις των αναγκών του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο φαίνεται ότι είναι πιο «βολικό» από όσο αρχικά είχαν εκτιμήσει οι ξένοι θεσμικοί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Ήταν άλλη μια ανοδική για τις αγορές εβδομάδα στην οποία, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, τα κίνητρα για την άνοδο της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, προήλθαν από τη σφαίρα της πολιτικής.  

Συγκεκριμένα τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, μετά την απόφαση στην Κίνα μειώσουν τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος και μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα. Τα κέρδη αυτά για τις μετοχές σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική ήρθαν, αφού είχαν ήδη ενισχυθεί λόγω του μηνύματος από τον επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ο Mario Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει «το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συνδυασμός ΕΚΤ και Κίνας

Η Κίνα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μείωσε το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35% και μείωσε την αναλογία των ελάχιστων αποθεματικών των μεγάλων τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης στο 17,5%.

Οι αποδόσεις του μακροπρόθεσμου κρατικού χρέους αυξήθηκαν, καθώς τα κέρδη από τις μετοχές μείωσαν την ελκυστικότητα των ομολόγων ως ασφαλές καταφύγιο. Η μείωση των επιτοκίων της Κίνας δεν παρακίνησε τους επενδυτές να ανεβάσουν τις τιμές στα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου επίπεδες και με τάση να χαμηλώσουν μάλλον. Στις αγορές συναλλάγματος, το γιουάν στο εξωτερικό σταμάτησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε ένα μήνα, ενώ το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,10 δολάρια. Προκαλώντας  στο δολάριο τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του έναντι των κυριότερων νομισμάτων, βάσει της μεταβολής του δείκτη δολαρίου DXY από τα τέλη Μαΐου. Παγκόσμια, οι επενδυτές ομολόγων απέσυραν κεφάλαια από το ασφαλές καταφύγιο του χρέους των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2075,15 μονάδες είχε επίδοση +2,07% και στο 2015 -0,33%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 20 Αυγούστου, τη μέρα που σηματοδότησε την αρχή ρευστοποιήσεων, που τις ξεκίνησαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Ενώ ο Dow, κέρδισε +2,50% και πλέον αποδίδει -1,90% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,33% με επίδοση -2,05% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή +0,25%, με επίδοση έτους -3,27%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +2,97%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +5,04%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -1,10% στα 1164,30 δολάρια η ουγκιά.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +2,92% και η ετήσια επίδοσή του είναι +7,88%. Ο γερμανικός δείκτης DAX εκτινάχθηκε +6,83%, σημειώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011, περνώντας σε απόδοση το 2015 +10,09% και ο CAC ακολούθησε με +4,70% και απόδοση φέτος +15,97%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,39% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +1,91%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +1,79% και στο 2015 κερδίζει 19,59%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε κατά +0,76%, με απώλειες το τρέχον έτος -4,82%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με +1,46%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +4,32%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +0,50% με επίδοση για φέτος +6,52%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε +0,94%, και στο 2015 αποδίδει -0,10%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πρόσθεσε +0,37% και το 2015 υποχωρεί -4,82%.

Τα εταιρικά κέρδη

Θα αδικούσαμε την πραγματική οικονομία αν δεν αναφέραμε πως τα εταιρικά κέρδη έπαιξαν ρόλο και μάλιστα θετικό στην υποδοχή των αποφάσεων επί της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με στοιχεία από την Thomson Reuters StarMine, το 64% των εταιρειών που ανήκουν στον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών STOXX 600 μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει ή έπεσαν πάνω στις προβλέψεις της αγοράς για το τρίτο τρίμηνο.

Βέβαια τα χρηματιστήρια προεξοφλούν και για αυτό, «όλοι οι τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό, που τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, όπως αυτός των πολυτελών αγαθών και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ασφαλώς θα επωφεληθούν από την μείωση των επιτοκίων στην Κίνα», δήλωσε ο Ενρίκο Βακάρι διαχειριστής μετοχικών Αμοιβαίων της Consultinvest. Παράλληλα ο δείκτης του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στον Stoxx Europe 600 ανέβηκε 3,2% σε μια μέρα και εμφανίζει τις πιο υψηλές επιδόσεις έναντι άλλων κλάδων, που περιλαμβάνονται στο δείκτη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν από την πτώση του ευρώ, εξαιτίας της προοπτικής της ΕΚΤ για διεύρυνση των νομισματικών μέτρων τόνωσης, δεδομένου ότι η εξασθένηση του ευρώ καθιστά τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα πιο προσιτά για τους ξένους αγοραστές.

Η διάθεση των αναλυτών απέναντι στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου συνολικά έχει βελτιωθεί μετά από σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων από τα blue chips. Για αυτό αναμένουν πλέον τα κέρδη που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο να έχουν μειωθεί κατά ένα μετριοπαθέστερο ποσοστό του 2,8% σε σύγκριση με την μείωση κατά 4,9% κατά την έναρξη της περιόδου δημοσίευσής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Η παγκόσμια αγορά μετοχών με βάση όσα έχουν συμβεί το τρέχον έτος αντιδρά συντονισμένα στις εκάστοτε αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής. Υπογραμμίζοντας, πως αν η μισή της καρδιά χτυπά με βάση την πραγματική οικονομία και τα εταιρικά αποτελέσματα, η άλλη μισή εστιάζει ολοκληρωτικά στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών των ισχυρών οικονομιών.

Κεντρικές Τράπεζες «απέναντι»

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης εξετάζει επέκταση των προσπαθειών τόνωσης της οικονομίας της, που το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να επιστρέψει σε ύφεση ξανά. Έξι από δεκατρείς οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέφεραν ότι η BoJ θα προσθέσει στην πολιτική της μέτρα χαλάρωσης, στην συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της την Παρασκευή, με πρόβλεψη για τον πληθωρισμό να είναι μόλις 0,1% κατά το φορολογικό έτος μέχρι τον Μάρτιο το 2016. Ωστόσο, στελέχη της BoJ είναι επιφυλακτικοί διατηρώντας την ελπίδα ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει την επιβράδυνση που ήρθε από το εξωτερικό.

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περισσότερη χαλάρωση προς ενίσχυση της οικονομίας της Ευρώπης, θα μπορούσε να περιπλέξει το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα, για το πότε θα μπορούσε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Mario Draghi έκανε το δολάριο να εκτιναχθεί έναντι του ευρώ την Πέμπτη, όταν άφησε να εννοηθεί πως μπορεί μια αλλαγή να ανακοινωθεί το συντομότερο Δεκέμβριο. Η Fed έχει βαδίσει προσεκτικά σχετικά με το αν θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Και ο ο Marco Valli της UniCredit παρατηρούσε: «Η κίνηση της ΕΚΤ, αυξάνει την πιθανότητα η Fed να σκεφθεί δύο φορές πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο. Θα ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι είναι σε πορεία για να αυξήσουν τα επιτόκια στο τέλος του έτους. Αλλά, προφανώς, αφού η ΕΚΤ έπαιξε σκληρά, θα επιδιώξει να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι το έχει προαποφασίσει».

Δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη ο Ethan Harris, παγκόσμια γνωστός οικονομολόγος της BofA – Merrill Lynch, γιατί εκτιμά ότι η Fed θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τη δήλωση Draghi. «Η προοπτική της παρουσίασης περισσότερων κινήτρων από πλευράς ΕΚΤ θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία, μέσα από την ενίσχυση στην αξία του δολαρίου. Αλλά το αποτέλεσμα αυτό πιθανά να αντισταθμίζεται από άλλες οικονομικές παραμέτρους, όπως τα χαμηλότερα επιτόκια και η αύξηση των τιμών των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ. Όλοι υποθέτουν πως οι επιλογές και οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσουν τη Fed. Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει τη Fed να βαδίσει στο δρόμο της νομισματικής σύσφιξης», είπε.

ΧΑ

Η στατιστική μελέτη αποκαλύπτει πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον. Αφού η έξοδος από την συσσώρευση που εμφάνισε από τις 7/10 ως τις 14/10 είχε χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα. Η πρόσφατη κίνηση συντελείται  με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση κατά 30% των συναλλαγών από τα συνήθη επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος πλησίασε πάλι τα 40 εκατ. ευρώ μετά την κατά 10% πτώση του τη βδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου καθώς στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έφθασε και την Πέμπτη ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συντέλεσε η γρήγορη αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των Τραπεζικών blue chip που έφθασε 5,6 δις ευρώ, έναντι 3,2 δις ευρώ, με 10 συνεδριάσεις.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με δειλή συμμετοχή στις συναλλαγές τζίρος κάτω από 25 εκατ. ευρώ και πολύ μικρή πτώση για τον ΓΔ -0,12% και οριακή άνοδο του 25άρη +0,07%. Μάλιστα απέναντι στα κέρδη του Τραπεζικού δείκτη +2,70% (κύρια με την άνοδο της ΕΤΕ) είχαμε τη συνέχεια στην πτώση του ΟΤΕ και των κλάδων Εμπορίου -1,75% και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Την Τρίτη ο ΓΔ κέρδισε 1,17% με τον 25άρη στο +1,03% αφού πάλι απέναντι στην άνοδο των Τραπεζών κατά 5,52% βρέθηκε πάλι η πτώση του ΟΤΕ και των κλάδων Εμπορίου -1,75% και Πρώτων Υλών -0,58% με τζίρο που πέρασε λίγο πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη ήταν η πρώτη μέρα που ο μέσος όρος πέρασε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 700 μονάδες έκλεισε χαμηλότερα με άνοδο 0,84% όταν ο 25άρης ανέβηκε +0,93% με τις τράπεζες στο +6,04% και το ΟΤΕ να τερματίζει το πτωτικό σερί του. Ήταν η μέρα που ο τζίρος πλησίασε πάλι στα 40 εκατ. ευρώ που μοιάζουν με οροφή για τον φετινό Οκτώβρη. Την Πέμπτη με τζίρο 52,3 εκατ. ευρώ η αγορά είχε την καλύτερη συνεδρία της εβδομάδας και σε επίπεδο επιδόσεων με τον ΓΔ στο +1,62% τον 25άρη στο +1,81% και κλείσιμο για πρώτη φορά στο μήνα πάνω από τις 210 μονάδες με τις τράπεζες να εμφανίζουν άνοδο +5,99% και τις Τηλεπικοινωνίες με σοβαρά κέρδη +1,99%. Η Παρασκευή 23/10 ήταν η μέρα που αφού ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε, στα πρώτα λεπτά, την άνοδο με την ορμή που τον διέκρινε από τη συνεδρίαση της 15/10, κύματα ρευστοποιήσεων στις ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ έκλεισε με πτώση -2,61%. Αλλά απέναντί του οι Τηλεπικοινωνίες ανέβηκαν +3,55%  οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,61%, τα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,92% και τα Ταξίδια Αναψυχή +1,83%. Έτσι ο ΓΔ έκλεισε στις 712,5 μονάδες με κέρδη 0,32% ο 25άρης +1,15% και σε εβδομαδιαία βάση ο πρώτος κέρδισε 3,87% και η υψηλή κεφαλαιοποίηση +5,09% όταν ο FTSEM ανέβηκε μόλις 0,60%.

Η εικόνα των blue chip περιέχει μόνο ένα με πτώση στη βδομάδα την ΑΛΦΑ -4,86%. Στον αντίποδα με επίδοση καλύτερη του 25άρη βρίσκονται λίγες μετοχές. Ήτοι η ΕΥΡΩΒ +47,62%, η ΕΤΕ +29,03%, η ΠΕΙΡ +10,71% και η ΜΟΗ +6,31%. Αρκετές εμφάνισαν μεταβολές κοντά σε αυτή του δείκτη των  blue chip ‘όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,7%, ΔΕΗ +5,9% και ΜΕΤΚ +5,5%. Οι υπόλοιπες χωρίζονται σε τρεις ομάδες η πρώτη περιλαμβάνει τους τίτλους που κέρδισαν κάτω από τον 25άρη αλλά πάνω από +4%  και ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,52%, ΕΕΕ +4,40% και ΜΠΕΛΑ +4,05%. Μετά ακολουθεί η ομάδα με άνοδο από +2,9% ως 3,99% δηλαδή αλφαβητικά οι ΑΡΑΙΓ +3,8%, ΕΥΔΑΠ +3,99%, ΛΑΜΔΑ +2,93%, ΜΥΤΙΛ +3,07%, ΟΤΕ +3,31%, ΦΦΓΚΡΠ +3,03% με τις ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ να ενισχύονται από +0,8% ως 2,87%.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από μια περίοδο αναταράξεων, οι Αγορές μετοχών παγκόσμια φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν ανοδικό βηματισμό, με βάση τις διαθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η στατιστική μελέτη αποκαλύπτει πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον. Αφού η έξοδος από την συσσώρευση που εμφάνισε από τις 7/10 ως τις 14/10 είχε χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε σε σχόλιό του: «Επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή των 780 – 790 μονάδων, όπου η Αγορά θα έχει σβήσει τις απώλειες από την Τραπεζική αργία και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πέρας της υφιστάμενης ανόδου. Στα επίπεδα αυτά κινείται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και παραδοσιακά η διάσπαση του γίνεται σε δύο χρόνους.

ν και είναι ακόμα νωρίς για να προδικαστεί μια τέτοια εξέλιξη, η ταχύτητα ανόδου (γωνία κλίσης) και η διάθεση μικρών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, θα κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από τις 780 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Και η επόμενη εβδομάδα δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές, καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ σταδιακά χτίζεται δυναμική (momentum) σε τάση και όγκο στην πλειοψηφία των μετοχών του FTSE25, επιμερίζοντας το φορτίο της ανόδου σε περισσότερους οδηγούς της Αγοράς».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές τη Δευτέρα ήταν κοντά στο να εξαφανίσουν όλες τις απώλειές τους από το σοκ της υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας τον Αύγουστο, καθώς οι μετοχές παγκόσμια κινήθηκαν ανοδικά μετά το κούρεμα στα κινεζικά επιτόκια με απόφαση της κεντρικής τράπεζας και αφού οι γίγαντες των ΗΠΑ στον κλάδο της τεχνολογίας προκάλεσαν με τα κέρδη τους στροφή των επενδυτών προς την αισιοδοξία.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5% για να χτυπήσει  τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Αυγούστου, με επικεφαλής τον δείκτη μετοχών HSI στο Χονγκ Κονγκ με αύξηση 1,2% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,1% σε υψηλό δύο μηνών.

Η αιφνιδιαστική κίνηση από την Κίνα ανέτρεψε τον κίνδυνο για τις μετοχές που είχαν ήδη ενισχυθεί από το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει την ποσοτική χαλάρωση και να προβεί σε μείωση των επιτοκίων σε ακόμη βαθύτερα αρνητικά επίπεδα.

Αυτές οι κινήσεις από την ΕΚΤ και την Κίνα συνδυάζονται με την αύξηση της φήμης ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενεργήσει ανάλογα αργότερα αυτή την εβδομάδα, στην σύνοδό της την Παρασκευή.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επίσης αναμένεται ευρέως να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση επί της πολιτικής στη διήμερη σύνοδο της FOMC την Τρίτη και την Τετάρτη. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, ο δείκτης MSCI των αγορών μετοχών του κόσμου εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 10% από το χαμηλό διετίας που χτύπησε πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Οι μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα επειδή η Κίνα για έκτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο έκοψε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35% και μείωσε την αναλογία των υποχρεωτικών αποθεματικών στις μεγάλες τράπεζες. Τα κέρδη ήταν αρκετά περιορισμένη, ωστόσο, με το Shanghai Composite Index ψηλότερα μόλις 0,5% στο πρώτο μέρος των συναλλαγών.

Ένα μεγάλο ζήτημα για τις αγορές είναι η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, από Δευτέρα έως Πέμπτη για να καθορίσει ένα νέο πενταετές σχέδιο, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κατά τα προσεχή έτη η μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας.

Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου υποστηρίζεται από το μήνυμα της Πέμπτης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου ο Πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να ενισχύσει την ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό έκανε τις αποδόσεις στα ιταλικά και ισπανικά διετή κρατικά ομόλογα λόγων να είναι αρνητικές για πρώτη φορά, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να τους κρατήσουν τα κεφάλαιά τους.

Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων αναφοράς με ωρίμανση δύο ετών υποχώρησε περαιτέρω στο μείον 0,345%. Αλλά οι αρνητικές αποδόσεις υπονομεύουν την ελκυστικότητα του κοινού νομίσματος κρατώντας το ευρώ, σε χαμηλό 2 1/2 μηνών στα 1,0989 δολάρια στην αρχή των συναλλαγών της Ασίας. Τελευταία ανέβηκε στα 1,1031.

Το γιεν έπεσε έναντι του δολαρίου που αγόραζε 121,60 γιεν τη χαμηλότερη τιμή από τα τέλη Αυγούστου, καθώς οι traders πιθανολογούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να εξαπολύσει επιπλέον χαλάρωση, την Παρασκευή.

Παρά την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών παγκοσμίως, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πιο ήπια, πιέζονται από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Τα futures Brent ήταν στα 44,68 δολάρια, αναρρώνουν μετά από μια πτώση της τάξης του 5,6% την περασμένη εβδομάδα, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό τριών εβδομάδων των 44,20 δολαρίων που άγγιξε την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών.

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Ελληνική Αγορά αναμένει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την ΕΚΤ, αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Η φετινή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παρουσιάζει ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς διεξάγεται εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών για τους Έλληνες επενδυτές.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων τόσο των Κυβερνητικών όσο και των εταιρικών ομολόγων, προδιαθέτει για ανοδική αναθεώρηση των τιμών – στόχων των Ελληνικών εταιρειών, καθώς το ρίσκο Χώρας και το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Στις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσουν οι εισηγμένες να ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου (ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝΑΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ) με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον αντίκτυπο των κεφαλαιακών ελέγχων στους ισολογισμούς τους.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η αναθεώρηση του δείκτη MSCI Greece θα φέρει μεταβλητότητα, όχι τόσο στις 12/11 που είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση, αλλά μέχρι το τέλος Νοέμβρη οπότε και αναμένεται να κορυφωθούν οι ροές που θα προκύψουν από τις όποιες αλλαγές. Τεχνικά, η Αγορά παρουσιάζει στηρίξεις στις 680 και στις 650 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις εμφανίζονται στις 730 και 750 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, σχεδόν αθόρυβα, καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις όπου η συμμετοχή κινήθηκε μεν σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να διαταράξει την ανοδική εικόνα της εγχώριας Αγοράς. Η ώθηση που δίνεται στην Ελληνική Αγορά έχει να κάνει περισσότερο με τις εκτιμήσεις των αναγκών του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο φαίνεται πιο “βατό” από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς κάλυψης των αυξήσεων από Ιδιώτες επενδυτές.

Σε αυτό φαίνεται να συνδράμει και το διεθνές κλίμα, όπου μετά από μια περίοδο αναταράξεων, οι Αγορές φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν βηματισμό ανόδου, πατώντας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τις διαθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών, ως προς το ενδεχόμενο νέων ποσοτικών χαλαρώσεων, ή αναβολής αύξησης των επιτοκίων. Κατά τα άλλα η στασιμότητα που παρατηρείται σε πολλά εκκρεμή ζητήματα διατηρεί πολλά ανοικτά μέτωπα, καθυστερώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Ο αρχικός προβληματισμός της εκπλήρωσης πληθώρας ενεργειών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνεται, με κίνδυνο οι προσδοκίες να βρεθούν και πάλι εκτεθειμένες και να πάνε χρονικά πιο μακριά την συζήτηση για το χρέος. Ως εκ τούτου το θετικό κλίμα μπορεί να έχει βρει αφορμές στην διεκπεραίωση των Τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου, εξακολουθεί ωστόσο να βαδίζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την άνεση χρόνου να λιγοστεύει καθημερινά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης “βλέπει”, πλέον, με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον, αφού η έξοδος από την συσσώρευση έχει χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα. Η διαφυγή συντελείται με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση των συναλλαγών κατά 30% από τα συνήθη επίπεδα συναλλαγών του τελευταίου διμήνου. Αν και το “ταβάνι” συναλλαγών, προς το παρόν, φαίνεται να διαμορφώνεται στην περιοχή των 40 εκατ. ευρώ, η γρήγορη αύξηση της αξίας των Τραπεζικών μετοχών (5,6 δισ ευρώ, έναντι 3,2 δισ ευρώ, σε 10 συνεδριάσεις) δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ σε χαρτοφυλάκια που ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα σε “αναγκαστική” αποχή από τις συναλλαγές.

Την ερχόμενη Παρασκευή η Alpha Trust Ανδρομέδα ανοίγει επίσημα τον κύκλο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Νωρίτερα την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια. Το ενδιαφέρον για τις Τράπεζες θα συνεχιστεί καθώς τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ, για το “τεστ αντοχής” των Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η χαλάρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέκτεινε το ράλι των μετοχών

Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν από την πολιτική διευκόλυνσης που αποφάσισε η PBOC επεκτείνοντας το παγκόσμιο ράλι της περασμένης Παρασκευής. Περιμένουμε δύο μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς κατά 25bp στο 1ο εξάμηνο του 2016. Ως αποτέλεσμα, το  AUD έναντι του USD ενισχύθηκε 0,5% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας. Με την νομισματική πολιτική παγκόσμια να είναι πιθανόν να παραμείνει αποκλίνουσα, (μεταξύ Fed και των υπολοίπων) πιστεύουμε ότι η ώθηση στο παγκόσμιο συναίσθημα υπέρ ανάληψης κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει AUD και NZD σε υπεραπόδοση έναντι του ευρώ και γιεν στο εγγύς μέλλον (Full Story).

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει δώσει στην Κίνα ισχυρά μηνύματα ότι το νόμισμά της είναι πιθανό να ενταχθεί στην τρέχουσα επανεξέταση των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (Bloomberg).

Το κλίμα υποστηρίχθηκε επίσης από τις προσδοκίες πως η BoJ θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω την ρευστότητα στη συνάντηση στις 30 Οκτωβρίου, γεγονός που ώθησε τις ιαπωνικές μετοχές υψηλότερα σήμερα. Το γεν κέρδισε +0,3%, πιθανότατα για την ανάληψη των κερδών από τους traders στην αγορά νομισμάτων, μετά την εξασθένιση κατά 2,8% από τις 15 Οκτωβρίου.

Στις ΗΠΑ ο flash PMI της Markit για τη βιομηχανία ανέβηκε τον Οκτώβριο. Ο PMI της μεταποίησης αυξήθηκε στο 54,0 τον Οκτώβριο, ψηλότερα από το αναμενόμενο. Τα περισσότερα από τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκαν ήταν καλύτερα τον Οκτώβριο και ψηλότερα από την πρόσφατη τάση.

Η 5η ολομέλεια της Κίνας (26 με 29 Οκτώβριος), συνεδρίαση της FOMC (Τετάρτη), και η συνάντηση της BoJ (Παρασκευή) θα είναι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης. Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα σημαντικότερα ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο είναι αυτό των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αλλά και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς οι θεσμοί φέρονται να ζητούν ή ενιαίο ΦΠΑ 23% ή τίποτα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και την απελευθέρωση ρευστότητας. Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τη στιγμή που οι αποδόσεις και τα spreads διαπέρασαν πτωτικά κάποια σημαντικά ορόσημα, σε μία πορεία αποκλιμάκωσης που έχει αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά έφτασε στο απόγειό της αυτή την εβδομάδα. 

Έντονο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-7,92% διαπιστώνει η διοίκησή της. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είπε ότι η τράπεζα, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό  διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της.

Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι σημαντικές διαφορές παραμένουν, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος,  αναφερόμενος στις διαπραγματεύσει για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατόπιν της ολοκλήρωσης των επαφών με τους θεσμούς, ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στα κριτήρια ένταξης των δανειοληπτών στον «νόμο Κατσέλη», τόσο στα οικονομικά, όσο και στην αξία του σπιτιού.  

Αντίθετος με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, δηλώνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-7,92% Μιχάλης Σάλλας. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, ο κ. Σάλας επεσήμανε πως οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων.

Νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα που έμειναν ανοικτά μετά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότατα τη Δευτέρα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε αργά χθες το απόγευμα στη «Ν» ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «διορθωτικές» διατάξεις για σειρά θεμάτων που είχαν ανακύψει τόσο από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, όσο και του νόμου που πέρασε προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να κλείσει η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα.

Ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση των δανείων της Νηρεύς Α.Ε., σύμφωνα με το περιεχόμενο της από 24/3/2015 Συνοπτικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Κατανόησης που είχε καταρτισθεί με τις πιστώτριες τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, εκταμιεύθηκαν τα εγκεκριμένα από την Α’ Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ανάλογα ποσά εκ των ομολογιακών δανείων 58,2 εκατ. ευρώ, 31,4 εκατ. ευρώ, 29,4 εκατ. ευρώ και 4,8 εκατ. ευρώ.

Την επιστροφή μετρητών στους μετόχους, ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, χθες η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Φίλιππος Νάκας Α.Β.Ε.Ε.Τ.Ε. Ειδικότερα, οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού της διαφοράς υπέρ το άρτιο ποσού 443.800 ευρώ με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,07 ευρώ και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους ίσου ποσού, ήτοι 443.800 ευρώ και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,07 ευρώ.

Νέες προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει για την παγκόσμια αγορά παρουσίασε η Kleemann στην Έκθεση Interlift, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ανελκυστήρων στον κόσμο, που πραγματοποιείται στο Augsburg της Γερμανίας κάθε δύο χρόνια.

Συνδύασε έτσι τη συμμετοχή της στην Έκθεση με την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης της θυγατρικής Kleemann Aufzuge GmbH στη Γερμανία, εμπορικής εταιρείας που σκοπό έχει να διευρύνει περαιτέρω τις πωλήσεις των συστημάτων Kleemann σε μία από τις σημαντικότερες αγορές του εξωτερικού, για τον Όμιλο.

Τη συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ και της εκ του νόμου προβλεπόμενης πλειοψηφίας των πιστωτών της επικύρωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν  779/2015 απόφασή του, που εκδόθηκε χθες.

Βελτίωση των οικονομικών εκτιμήσεων για το 2015 αναμένει η Eurobank, επισημαίνοντας ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα, κάτω του αναμενόμενου. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», η ελληνική τράπεζα εξηγεί ότι η βελτίωση των εκτιμήσεων για το 2015 εδράζεται σε δύο παράγοντες: Την υποεκτίμηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας το 2014. Την υπερεκτίμηση των βραχυχρόνιων επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών στην οικονομία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφασίζει από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κινεζική οικονομία από το 2016 μέχρι το 2020. Και το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται μέσα σε μια εποχή που η κινεζική οικονομία ταλανίζεται. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν τόσο αργοί όσο ποτέ πριν τα τελευταία έξι χρόνια.

Βασικό στοιχείο του νέου προγράμματος είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Ζινπίνγκ εξήγησε σε μια ομιλία του τον περασμένο Μάιο, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα και η παραγωγικότητα. Η οικονομία στο μέλλον θα πρέπει να εξαρτάται περισσότερο από την κατανάλωση και όχι από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Το πενταετές σχέδιο προβλέπει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά αντ’ αυτού μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «Nέα Kανονικότητα» (New Normal).

Η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερες χαμηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου Airbus. Η Γερμανία αναμένει πως τουλάχιστον 800.000 μετανάστες θα φθάσουν μόνο φέτος, σχεδόν 1% του πληθυσμού της. Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως η εισροή αυτή θα αυξήσει την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Εκπτώσεις για την αγορά νέου αυτοκινήτου θα προσφέρει η Volkswagen στους ιδιοκτήτες οχημάτων της στη Γερμανία,που θα παραδίδουν τα αυτοκίνητά τους, στα οποία είχε τοποθετηθεί το παράνομο λογισμικό. Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με την σοβαρότερη κρίση στην 78χρονη ιστορία της μετά την παραδοχή τον περασμένο μήνα ότι τοποθέτησε παράνομο λογισμικό στα ντιζελοκίνητα οχήματά της για να παραπλανήσει τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τα επίπεδα εκπομπής ρύπων

Τα σχέδιά της να μειώσει την τιμή της για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία περίπου δεκαετία ανακοίνωσε η Gazprom. Ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου καταρτίζει τον προϋπολογισμό του για το 2016 με αρχικές εκτιμήσεις για μία τιμή φυσικού αερίου εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης της τάξης των 200 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Την αξιολόγηση «ΒΒΒ+» της Ισπανίας και της Ιταλίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook και των δύο χωρών σε «σταθερό». Όσον αφορά στην Ισπανία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς για το 2015 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%. Το 2016 η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,5% και το 2017 στο 2,2%. Το έλλειμμα για φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι 5,8% το 2014, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1%.  Στο μέτωπο του χρέους τέλος, αυτό θα αγγίξει το 99% το 2015 από μόλις 36% το 2007. Ο Fitch εκτιμά ότι έως το 2024 θα έχει περιοριστεί στο 90%.

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τη Fitch χαιρέτισε η Λευκωσία δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό φέρνει αποτελέσματα. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

Το 20% των μετοχών της Telecom Italia διαθέτει πλέον η Vivendi, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας. Μάλιστα, η Vivendi δηλώνει ότι σκοπεύει να καταστεί ένας μακροπρόθεσμος μέτοχος της Telecom Italia, προαναγγέλλοντας την μακρά παραμονή της στην ιταλική αγορά τηλεπικοινωνιών. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της στην Telecom Italia έχει αυξηθεί από τον Ιούνιο, κατά 4,1%.