Skip to main content

Market Beat: Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου διεθνώς ίσως βελτιώσει το κλίμα στην Αθήνα

Η δυναμική της τελευταίας συνεδρίασης είναι βέβαιο πως απογοήτευσε τους επενδυτές που έχουν τον αγοραστικό ενθουσιασμό ως πρώτη αντίδραση σε κάθε εξέλιξη που τη θεωρούν θετική. Άλλωστε στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου, οι αγοραστές των πρώτων λεπτών ή ωρών βρέθηκαν με τιμές κτήσης πολύ ψηλότερες από το κλείσιμο της αγοράς εκείνη τη μέρα.

Η βουτιά σε εβδομαδιαία βάση είναι -7,6% για τον ΓΔ και -7,8% για τον 25άρη μια εβδομάδα που όλες σχεδόν οι αγορές μετοχών στον πλανήτη εμφάνισαν άνοδο και σε κάθε περίπτωση ο μήνας αυτός ροκάνισε τον μέσο όρο κατά -13,7% τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά -13,2% και τον FTSEM κατά -12,7%. Με αυτές τις επιδόσεις τον 10ο μήνα είναι «δικαιολογημένη» η αρνητική επίδοση των βασικών δεικτών στο τρέχον έτος (ΓΔ -21,23%, 25άρης -22,24% και FTSEM -29,17% που κατατάσσει το ΧΑ στις πρώτες θέσεις των αγορών με ζημιές τη χρονιά και την εποχή που η μητρόπολη των χρηματιστηρίων Wall Street, έχει τους δείκτες της σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά βίου.

Όμως αυτή η καθοδική «ανεξαρτησία» του ΧΑ δεν είναι άσχετη από την πρόσφατα εμφανισθείσα άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που υποδηλώνει την έντονη ανησυχία των ξένων θεσμικών για το μέλλον της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η ακίδα στην μεγάλη διόρθωση των βασικών δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ήταν αποτέλεσμα του φόβου που προκλήθηκε όταν φάνηκε πως η Ελλάδα ήθελε να τερματίσει πρόωρα την προστασία που της παρείχε το πρόγραμμα στήριξης. Τότε ήταν που από το 5,6% η απόδοση των νέων δεκαετών ομολόγων με γρήγορα βήματα έφθασε και πέρασε το 9%. Αυτή τη βδομάδα οι  αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, εκτινάχθηκαν κατά 62bps στο 7,96% με πτώση στο 2014 46 μονάδων βάσης που είναι η μικρότερη στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η εμπιστοσύνη στην Αθήνα χάθηκε από τους αγοραίους και συνήθως περνάει καιρός ως την ώρα που θα αποκατασταθεί γυρνώντας στα επίπεδα που βρισκότανε αμέσως μετά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας του πρώτου εξαμήνου. Πιθανότατα να τους έχει απασχολήσει η αδυναμία να καταλήξουν οι αρμόδιοι σε συμφωνία με τους ελεγκτές της τρόικας. αφού από το Σεπτέμβριο έγινε σαφές πως εκτός των άλλων οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως αρκετά από τα συμφωνηθέντα παρέμειναν σε εκκρεμότητα που όπως φαίνεται θα έχει διάρκεια πάνω από ένα μήνα. Οι επενδυτές παγκοσμίως είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επέστρεψε αποτελώντας για την ώρα την μόνη σημαντική παράμετρο ανατροπής της επίμονης επενδυτικής ανησυχίας. 

Οι απώλειες που ξεπέρασαν το 7,8% για τον δείκτη των παραγώγων μέτρησαν στη διαμόρφωση των προσδοκιών των επενδυτών στα παράγωγα. Με το δείκτη να κλείνει στις 299,27 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ της σειράς Νοεμβρίου ορίστηκε στις 295,5 με προ-πορεία του υποκείμενου 3,75 μονάδες, ενώ η επόμενη σειρά απέκτησε μεγαλύτερο discount αφού η τιμή εκκαθάρισης ήταν οι 293,00 μονάδες και η απόσταση είναι πάνω από 6. Φυσικά δεν ήταν παράλογο να καταλήξουν σε αυτή την εκτίμηση όταν μέσα στο παγκόσμιο πανηγύρι, για την αύξηση της ένεσης ρευστότητας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι δείκτες του ΧΑ με χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών από τις πτωτικές συνεδρίες «κινδύνευσαν» να περάσουν σε απώλειες και έκλεισαν με κέρδη της τάξης του +1%.

Όπως υποστηρίξαμε στο τέλος της περασμένης βδομάδας οι πιθανότητες εγγραφής διπλού πυθμένα πριν γυρίσει η αγορά σε άνοδο μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα παραμένουν μεγάλες αν και συνήθως τα ρεκόρ στην Νέα Υόρκη λειτουργούν υπέρ αύξησης της διάθεσης για ρίσκο παγκόσμια για μερικές μέρες.

Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (4/11 ΑΛΦΑ, 6/11 ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ , 7/11 ΕΥΡΩΒ) , ενώ τα βλέμματα θα στραφούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στη συνέντευξη τύπου του Ντράγκι (6/11) και στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. Επίσης αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ο Γιούνκερ ενώ έχουμε και Eurogroup στις 6/11.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Με την ίδια συνταγή νέα ρεκόρ υψηλών

Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την Παρασκευή, ωθώντας τους βασικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, διευρύνοντας τα κέρδη τους σε ένα ασταθέστατο μήνα. Η βάση της εκτίναξης προσφέρθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, που εξέπληξε τις αγορές με την ανακοίνωση ενός ακόμα πιο μεγάλου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ο Dow αυξήθηκε σχεδόν 200 μονάδες και έκλεισε σε νέο ρεκόρ των 17.390 μονάδων. Ο S&P 500 χτύπησε επίσης ένα ρεκόρ υψηλών στις 2.018 μονάδες, σκαρφαλώνοντας 23 μονάδες, ή 1,17%, και ο Nasdaq αυξήθηκε 64 μονάδες, ή 1,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε περίπου 5% καθώς η BoJ, Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανέβασε το μέγεθος του ετήσιου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε 80 τρισεκατομμύρια γιεν (περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια). Η απόφαση ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τη Fed της λήξης στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη σε μια επεκτατική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των αγορών περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και δεν έχει αποκλείσει την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι των κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γεν και του ευρώ, ενώ ο χρυσός έπεσε κατακόρυφα πάνω από 2,5%.

Οι αγορές «περιουσιακών στοιχείων» από τις Κεντρικές Τράπεζες για τους αγοραίους σημαίνουν παροχέτευση κεφαλαίων, για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επικριτές της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης θεωρούν πως οι Τράπεζες βάζουν μπροστά τις μηχανές εκτύπωσης ψηφιακού χρήματος, παρέχοντας φθηνή ρευστότητα στην τοπική και την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Το σχόλιό μας την περασμένη εβδομάδα αφιερώθηκε στην παρουσίαση των παρασκηνιακών δράσεων των Κεντρικών Τραπεζών λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η εικόνα των αγορών στις δυο πρώτες βδομάδες του μήνα. Χαρακτηρίσαμε δε τις κινήσεις τους ως προσπάθεια κατευνασμού των επενδυτών με άσφαιρα πυρά. Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου σφραγίστηκε από τις επίσημες κινήσεις τους και αφορούσαν αποφάσεις που εισάγουν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ικανό ποσό ψηφιακού χρήματος. Αυτά συνέβαλλαν στις επιστροφές κερδών, οι οποίες λειτούργησαν υπέρ της επούλωσης πληγών που προκλήθηκαν τον Οκτώβριο, όταν οι αγορές βίωσαν μεγάλη αστάθεια από την γέννηση ανησυχιών για την υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, την απειλή από τον ιό Έμπολα, και το ISIS. Αυτή η εβδομάδα ήταν επίσης σημαντική για τα εταιρικά κέρδη, τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται ισχυρά στο σύνολο.

Οι αριθμοί της εβδομάδας

Ο S&P500 ενισχύθηκε 2,7%, στο 2014 αποδίδει +9,2%, ο Dow κέρδισε +3,5%, στο 2014 αποδίδει +4,9%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +3,0% με επίδοση +5,7% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε 4,9% εμφανίζοντας επιτέλους επίδοση έτους +0,9%. Ο δε Nasdaq100 εκτινάχθηκε +2,9%, σε υψηλό 14 ετών, με άνοδο το 2014 +15,8%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 57 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -15,3% σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε χαμηλό 12 ετών και στο τρέχον έτος χάνει -21%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν 7 μονάδες βάσης στο 2,34% και στο 2014 είναι κάτω 69 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας αυξήθηκαν επίσης, κατά 3bps, στο 3,07%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, εκτινάχθηκαν κατά 62bps στο 7,96% (με πτώση στο 2014 46bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 4bps, στο 3,22% (κάτω 281bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών υποχώρησαν 17 μονάδες και κατέληξαν στο 2,35%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας έχασαν 10 μονάδες βάσης στο 2,08%, ενώ των γερμανικών bund έπεσαν 5 μονάδες βάσης στο 0,84% (το 2014 έπεσαν 109bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν κατά 12, φθάνοντας στο 1,18% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 34bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 2 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,25% και έχουν πέσει 77bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκε +7,3% με ετήσια επίδοση +0,08%. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 3,8%, με απόδοση -2,4% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,3% και φέτος κερδίζει +5,7%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέκτησε +1,5% ενώ για το 2014 εμφάνισε κέρδη 4,3%. Ο ΓΔ του ΧΑ έπεσε -7,62% και στο 2014 χάνει -21,23%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν μια θετικής συνεισφοράς νευρικότητα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +5,2%, με άνοδο το τρέχον έτος 6,1%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε 3,1%, το 2014 αποδίδει +5,4%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε 2,0%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άλμα 3,8% σημειώνοντας ρεκόρ υψηλών βίου, με επίδοση στο 2014 +31,6%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εκτινάχθηκε 5,1% και το 2014 κερδίζει +14,3%. Ο MICEX στη Ρωσία ανέβηκε 7,8% και φέτος αποδίδει -1%.

Όπως έχουμε συχνά υπογραμμίσει, η τρέχουσα ανοδική αγορά προέκυψε σαν μια σειρά από κρίσεις πανικού που ακολουθούνται από μεγάλα ράλι ανακούφισης. Πέρυσι και φέτος, οι κρίσεις πανικού ήταν λιγότερο σοβαρές και μικρότερες από ό, τι στην περίοδο 2009 – 2012. Αυτά ίσχυαν μέχρι τη σοβαρή, αλλά σύντομη, επίθεση πανικού του Οκτωβρίου. Ωστόσο φέτος, η λίστα των γεγονότων που προκαλούσαν άγχος υπήρξε μακριά:

Στις 23 Ιανουαρίου ήρθε η μίνι κρίση στις αναδυόμενες αγορές, στις 28 Φεβρουαρίου είχαμε την εισβολή στην Κριμαία, στις 19 Μαρτίου η πρόεδρος Yellen προκάλεσε τρόμο γύρω από το πότε θα αρχίσει η άνοδος των βασικών επιτοκίων, μετά ήρθε στις 3 Απριλίου η ρευστοποίηση στις μετοχές που ανέβαιναν με βάση την ορμή τους, στις 10 Ιουνίου το ISIS έκανε την εισβολή στο Ιράκ, στις 10 Ιουλίου εμφανίστηκε ο πανικός για μια πορτογαλική τράπεζα, στις 17 Ιουλίου εμφανίστηκε η κρίση από την πτώση – κατάρριψη ενός τζετ της Μαλαισίας, στις 29 Ιουλίου έσκασαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, και στις 30 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον ιό Έμπολα. Και η χρονιά δεν έχει ακόμη τελειώσει ακόμα. Μέχρι στιγμής, το κλειδί για αυτή την μακρόχρονα ανοδική αγορά είναι να αποφευχθεί η κυριαρχία του συναισθήματος πανικού. Οι επενδυτές που δεν έχουν πανικοβληθεί έχουν απολαύσει αξιόλογες αποδόσεις, με τον S&P 500 πάνω κατά 195% από τις 9 Μάρτη του 2009.

ΧΑ

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ανάμεναν οι επενδυτές με μεγάλη προσοχή καθώς ήταν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διαβόητων tress tests των τραπεζών. Ήταν οι μέρες που με γνωστή την εικόνα των αναγκών που θα έφερναν στο φως οι έλεγχοι από την ΕΚΤ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες,  οι θεσμικοί θα αποτύπωναν τις προσδοκίες τους για το μέλλον των εταιριών που οι μετοχές τους, αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της τιμής των ΓΔ και 25άρη. Μετά τη δημοσίευσή τους οι τράπεζες και οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας προέβησαν σε δηλώσεις ικανοποίησης για το αποτέλεσμα των ελέγχων, αλλά οι θεσμικοί αντέδρασαν εντελώς διαφορετικά.

Στην πρώτη συνεδρίαση, που προσέφερε αρχικά σημαντικά κέρδη στους ΓΔ και FTSE25, σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές για τους εν λόγω δείκτες για την εβδομάδα. Αλλά, επειδή επικράτησαν πιέσεις μετά τα πρώτα 20 λεπτά, τα κλεισίματα έγιναν με απώλειες πάνω από -3% όταν ενδοσυνεδριακά αυτές ξεπέρασαν το -5%. Το ξεπούλημα τη Δευτέρα ήταν γενικό και αυτό ανησύχησε τους επενδυτές. Επειδή περίμεναν μερικές πιέσεις από τους κυνηγούς κερδών από κινήσεις βραχυπρόθεσμες στις πλέον κερδισμένες μετοχές της τέταρτης εβδομάδας του μήνα αλλά κύρια σε τράπεζες και εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα. Ωστόσο μεγάλες απώλειες εκτός των Τραπεζών σημείωσαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -6,25%, Πρώτων Υλών -6,22%, Τηλεπικοινωνιών -6,11%, Βιομηχανικών Προϊόντων -5,76%, Κοινής Ωφέλειας -5,02%, Κατασκευές Υλικά -4,91%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,83%, Τραπεζών -3,77%, ενώ ο 25άρης έχασε -3,42% και ο ΓΔ -3,29%.

Ήταν συνεδρίαση μήνυμα για τη συνέχεια, που το έλαβαν υπόψη οι επενδυτές. Καθώς  την μεθεπόμενη μέρα, η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν εμπόδισε στην έκφραση της διάθεσης πάλι, για ρευστοποιήσεις θέσεων. Με τις αγορές στην ευρωζώνη να εμφανίζουν μετά την πρώτη μέρα δυο ανοδικά κλεισίματα στη σειρά. Η βουτιά της Τετάρτης ήταν κατά τι μικρότερη και επιχειρήθηκε φρένο στην πτώση με άνοδο των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +7,41%, Τηλεπικοινωνιών +3,20%, Ασφαλειών +2,90%, Τροφίμων Ποτών +1,65%, και Εμπορίου +1,53%. Αποδείχθηκε δύσκολο να εξισορροπήσουν την πίεση στους δείκτες από τις απώλειες των εταιριών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -6,11%, Κοινής Ωφέλειας -5,78%, Τραπεζών -5,69%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,67%. Έτσι ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,67% μονάδες και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή -2,54%.

Την Πέμπτη πάλι κόντρα στο κλίμα σε ευρωζώνη και ΗΠΑ και με τζίρο πάνω από 180 εκατ. ευρώ, οι πιέσεις πήραν γενικευμένη μορφή και ασκήθηκαν παράλληλα με πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, που εκτίναξαν τις αποδόσεις τους πάνω από το +8%. Οδήγησαν την κάθοδο των δεικτών οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,33%, Τραπεζών -5,06%, Τεχνολογίας -4,90%, Βιομηχανικών Προϊόντων -4,37%, Ταξίδια Αναψυχή -3,53%, FTSEM -3,29%, Κατασκευές Υλικά -3,20%, ο 25άρης -3,05%, Πετρελαίου Αερίου -2,85%, Ακίνητης Περιουσίας -2,82%, και ο ΓΔ -2,80%. Οι εγχώριοι αναλυτές σημείωναν ότι επέδρασε αρνητικά η φήμη πως οι διοικήσεις των τραπεζών, ασχέτως της επιτυχούς ανταπόκρισης στους ελέγχους της ΕΚΤ, θέλοντας να απαλλαχθούν από το ΤΧΣ θα διενεργήσουν ΑΜΚ προς τον σκοπό αυτό. Εκείνο που παρατηρήσαμε από την ανάγνωση των εκθέσεων μεγάλων επενδυτικών οργανισμών δικαιολογεί τη τάση για ρευστοποίηση θέσεων από ξένους θεσμικούς. Μετά από καιρό επανέφεραν τις αναφορές πως τα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης διευρύνονται, καθώς οι πολιτικές ανησυχίες για την Ελλάδα συνέχισαν να αυξάνονται. Παρατηρούν δε ότι μετά από χρόνια σε ένα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα περαιτέρω εξωτερικές αντιξοότητες στο 2015. Παράλληλα, οι εγχώριες μακροοικονομικές βελτιώσεις θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Την Παρασκευή, με τα διεθνή χρηματιστήρια σε ράλι ανόδου που προκλήθηκε από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να τυπώσει και άλλα γιεν εντείνοντας την πολιτική της χαλάρωσης, το ΧΑ έκλεισε με κέρδη της τάξης του +1% σαφώς κατώτερα των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης. Ο τζίρος στην τελευταία συνεδρία του μήνα ήταν χαμηλότερος της βδομάδας που με ένα ανοδικό κλείσιμο σφράγισε το τέλος ενός καθοδικότατου μήνα.

Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ έχασε -7,62% και ο 25άρης -7,82% με τον FTSEM στο -6,76% αλλά πολλά blue chip εμφάνισαν διψήφιες απώλειες και αλφαβητικά ήταν ΑΛΦΑ -14,75% με μεταβολή Οκτωβρίου -15,31%, ΒΙΟ -17,21% στη βδομάδα και -25,9% στο μήνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -15% και -36,25% τον Οκτώβριο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -13,8% και -26,23% τον Οκτώβριο, ΕΤΕ -16,9% και -17,24% τον Οκτώβριο, ΕΧΑΕ -13,9% και -11,24% τον Οκτώβριο, ΙΝΛΟΤ -17,5% και -29,38% τον Οκτώβριο, ΜΕΤΚ -10,2% και -23,3% τον Οκτώβριο, ΜΙΓ -12,1% και -31,05% τον Οκτώβριο, ΜΥΤΙΛ -10,2% και -16,86% τον Οκτώβριο, ΟΛΠ -17,9% και -17,00% τον Οκτώβριο, ΠΕΙΡ -10,8% και -13,34% τον Οκτώβριο και ΤΕΝΕΡΓ -10,2% και -27,1% τον Οκτώβριο. Κοντά και κάτω από τις μεταβολές των βασικών δεικτών οι ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ και ΟΤΕ που έχασαν στη βδομάδα πάνω από -6% και κάτω από -7%. Μόνο η ΕΕΕ είχε εβδομαδιαία άνοδο +2,15% και στο μήνα 0,47% και μικρότερες αρκετά των δεικτών αρνητικές εβδομαδιαίες μεταβολές εμφάνισαν οι ΓΡΙΒ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ.

Τεχνική ανάλυση

Ανίχνευση της καθοδικής ορμής στα blue chip

Ανιχνεύοντας την ορμή των μετοχών μετά τον σκληρό Οκτώβρη, αναζητήσαμε τις μετοχές του δείκτη των παραγώγων που απέκτησαν μεγαλύτερη απόσταση από όσο οι βασικοί δείκτες από τα μέγιστα της περασμένης βδομάδας, που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας στο πρώτο μέρος. Αλφαβητικά με τον 25άρη -11% χαμηλότερα από το μέγιστο εβδομάδας, στα blue chip με απόσταση από -15% και πάνω, συναντάμε τις:

ΑΛΦΑ -19% από το max,

BIO -18,8%,

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -18,7%,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -15,7%,

ΕΤΕ -21%,

ΕΥΡΩΒ -15,3%,

ΕΧΑΕ -16,5%,

ΙΝΛΟΤ -18,7%,

ΜΙΓ -16,9%,

ΟΛΠ -18,5%,

ΠΕΙΡ -16,5% και

ΤΕΝΕΡΓ -16,42%.

Είναι οι μετοχές που έφυγαν με μεγαλύτερη «ταχύτητα» από τα μέγιστα της εβδομάδας.

Αξίζει να διασταυρωθούν αυτοί οι τίτλοι με τις μετοχές που την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη εμφάνισαν πτώση οριακά πάνω από -10% και είναι οι

ΜΕΤΚ -10,2%, ΜΥΤΙΛ -10,2%, ΠΕΙΡ -10,8% και ΤΕΝΕΡΓ με -10,2% επίσης.

Ωστόσο πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ομάδα με ποσοστό πτώσης  πάνω από -12% σε τέσσερις συνεδρίες, ήτοι εμφάνισαν μέση ημερήσια πτώση πάνω από -3%.

Αυτές αλφαβητικά με αναφορά στην εβδομαδιαία πτώση τους είναι οι

ΑΛΦΑ -14,75%,

ΒΙΟ -17,2%,

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -15,0%,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -13,8%,

ΕΤΕ -16,9%,

ΕΧΑΕ -13,9%,

ΙΝΛΟΤ -17,5%,

ΜΙΓ -12,1%, και

ΟΛΠ -17,9%.

Την παρουσίαση των blue chip με αρνητική δυναμική πάνω από τον μέσο όρο θα συμπληρώσουμε με την παράθεση των τίτλων που έχουν πτώση τον Οκτώβριο από -17% και πάνω όταν ο 25άρης έχασε -13,2%. Αυτές αλφαβητικά με αναφορά στην μηνιαία πτώση τους είναι

ΑΛΦΑ -15,3%,

ΒΙΟ -25,9%,

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -36,25%,

ΔΕΗ -35,5%,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -26,2%,

ΕΛΠΕ -20,85%,

ΕΥΔΑΠ -24,6%,

ΙΝΛΟΤ -29,4%,

ΜΕΤΚ -23,3%,

ΜΙΓ -31%,

ΜΥΤΙΛ -16,9%,

ΟΛΠ -17% και

ΤΕΝΕΡΓ -27,1%.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως υπάρχουν μεταξύ των πιο πιεσμένων μετοχών του Οκτωβρίου εκείνες που πιέστηκαν κύρια στις πρώτες εβδομάδες του μήνα ενώ η σύγκριση της μηνιαίας πτώσης με την εβδομαδιαία δείχνει για ποιες μετοχές η πτωτική ορμή έχει σχηματιστεί και ενεργήσει υπέρ καθόδου την τελευταία εβδομάδα.  Οι traders επιμένουν στην απαισιοδοξία τους και η τεχνική ανάλυση δεν αποκλείει να υπάρξουν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αλλά, στον αντίποδα είναι ακόμα άγνωστο πόσο θα επηρεάσει το διεθνές κλίμα αν συνεχιστεί  η διάθεση για ανάληψη ρίσκου. 

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε προς την κορυφή επταετίας έναντι του γεν σήμερα Δευτέρα και σε  ένα υψηλό δύο ετών για το ευρώ, επιβάλλοντας μια τιμωρία στην τάση για τις τιμές στα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως ο χρυσός, το ασήμι και το πετρέλαιο όλα έπεσαν.

Απογοητευτικό ήταν επίσης το αποτέλεσμα από έρευνες γύρω από τη μεταποίηση και τον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας που υπογράμμισε την σχετική υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, και οι αγοραίοι συσσώρευαν την πίεσή τους σε άλλες χώρες για να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική ακόμη περισσότερο.

Το δολάριο έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα 113,00 γιεν στις αρχές της διαπραγμάτευσης, πριν πάρει μια ανάσα στα 112,72. Έχει ανέβει πάνω από 3% από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές, διπλασιάζοντας το ήδη τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας της. Η τολμηρή κίνηση αύξησε τις προσδοκίες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει τελικά να επιμείνει στις προσπάθειές της για την ποσοτική χαλάρωση, ακόμα και αν δεν είναι πιθανό να κάνει κάτι, κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

“Στο περιβάλλον της υποτονικής ανάπτυξης και της μακροχρόνια χαμηλής πληθωριστικής πίεσης, περιμένουμε η ΕΚΤ να ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ από τις αρχές του επόμενου έτους το αργότερο. Δήλωσε ο Apolline Menut, αναλυτής της Barclays.

Αυτή η προοπτική είναι ένας υπολογίσιμος λόγος που το ευρώ υπέκυψε σε νέα διετή χαμηλά των 1,2444 δολαρίων ανά ευρώ και δικαιολογεί γιατί το δολάριο έφθασε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τα μέσα του 2010 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Ενώ τα χρηματιστήρια στο Τόκιο απολάμβαναν τις διακοπές τους μετά από το +4,8% της Παρασκευής, οι μετοχές σε όλη την Ασία εδραίωσαν τα κέρδη τους.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφθασε να υποχωρεί ως -0,5% μετά από ένα υψηλό πέντε εβδομάδων, αλλά οι περισσότερες περιφερειακές αγορές ήταν σε μια απόχρωση πιο σταθερή.

Στην Ευρώπη, οι FTSE, DAX και CAC προβλέπεται να έχουν άνοιγμα με μικρές αλλαγές.

Το κλίμα στην Ασία ήταν κάπως συννεφιασμένο από μια έρευνα που δείχνει ότι οι υπηρεσίες της Κίνας αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ρυθμό μέσα σε εννέα μήνες, επειδή η πτώση στον τομέα των ακινήτων επέδρασε δυσμενώς στη ζήτηση.

Ακολούθησε μια απροσδόκητη βουτιά τον Οκτώβριο στη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας σε ένα χαμηλό πέντε μηνών, υπογραμμίζοντας τις αβέβαιες προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, η προοπτική της περαιτέρω πολιτικής τόνωσης βοήθησε τις μετοχές στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη που κέρδισε 0,5%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός καρφώθηκε κοντά στο χαμηλότερο σημείο από το 2010 στα 1.168 δολάρια η ουγγιά, και του αργύρου. Η τιμή του πετρελαίου Brent γλίστρησε άλλα 23 σεντς στα 85,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού έχασε 36 σεντς, φθάνοντας στα 80,18 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ο Οκτώβριος έκλεισε με μία έντονη πτωτική εβδομάδα και έγινε ο έβδομος συνεχόμενος πτωτικός μήνας με το προηγούμενο ρεκόρ οι οκτώ πτωτικοί ως τον Σεπτέμβριο του 2011. Το θολό τοπίο γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις παραμένει, ενώ και τα υπόλοιπα ζητήματα (αξιολόγηση από την τρόικα, βιωσιμότητα του χρέους, το ποια θα είναι η σχέση με τους εταίρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ο ρόλος του ΔΝΤ) παραμένουν ανοιχτά.

Η θετική έκβαση των “stress tests” δεν είχε αντίκτυπο στις Τραπεζικές μετοχές, αφού νέα ερωτήματα προέκυψαν για το αν οι Τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ή αν θα υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των warrants.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης στην ανοδική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας δεν είχε καταφέρει να διασπάσει καμία σημαντική αντίσταση, ούτε τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 1010 μονάδες, ούτε να βρεθεί πάνω από τις 1050 μονάδες, σημαντικό βήμα για τερματισμό της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης.

Η κατοχύρωση των παραπάνω επιπέδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Δείκτη για να μπορεί να “δει” υψηλότερες τιμές και να τερματιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση. Όσο αυτό δεν συμβαίνει οι τεχνικές αντιδράσεις λειτουργούν σαν “σκαλοπάτι” για χαμηλότερα επίπεδα και το χαμηλό των 852,87 μονάδων δεν θα αποδειχθεί χαμηλό έτους.

Ήδη αρκετές μετοχές κινούνται χαμηλότερα από τα χαμηλά που είχαν “δει” στις 16 Οκτωβρίου όταν ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ως τις 852 μονάδες και όλα αυτά με τις διεθνείς Αγορές να επανέρχονται στα υψηλά τους (Ιαπωνία, Η.Π.Α.).

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec

Ως ιδιαίτερα απογοητευτική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς ο ΓΔ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 30/10 έως και τις 885,65 μονάδες, δηλαδή μόλις 3,84% υψηλότερα από το χαμηλό των τελευταίων 15 μηνών. Απογοητευτική, γιατί αυτό συνέβη μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των “stress tests” για τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως θετικά, με την Αγορά να φαίνεται να έχει λειτουργήσει στην περίπτωσή τους προεξοφλητικά.

Ως αιτίες της πτώσης, πλην βεβαίως της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι όσο θα πλησιάζει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα αυξάνεται (αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό των 471,35 μονάδων σημειώθηκε στις 05/06/12), επίσης αναφέρονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων. Καθώς το “μαξιλάρι” των €11,4 δισ. του ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου. αλλά στην πτώση συνέβαλλαν και οι τροποποιήσεις των προϋπολογισμών των Γαλλίας και Ιταλίας για το 2015. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης στην Κύπρο, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς από την Τουρκία, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του γ΄3μηνου (θα συμβεί στις 14/11 και αναμένεται να είναι θετικό για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα ή 6 χρόνια) και θα γίνει προσπάθεια ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και έξοδος από το Μνημόνιο (ενδεχομένως και μέσω προληπτικής γραμμής στήριξης) πριν το τέλος του έτους από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Είναι λογικό, λοιπόν, η μεταβλητότητα που παρουσιάζει η εγχώρια Αγορά στην τρέχουσα φάση να συνεχισθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχίζουν να υφίστανται οι παραπάνω αιτίες.

Η έλευση του Νοεμβρίου θα στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου, αλλά και στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ιδίως της ΕΚΤ (06/11), μετά και τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης από τη FED στις 29/10.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Ορατότης μηδέν”

Η εσωστρέφεια επανήλθε στην Ελληνική Αγορά πολύ πιο γρήγορα από ότι ίσως θα δικαιολογούσαν τα καλά νέα από τα “τεστ κοπώσεως” των Ελληνικών Τραπεζών. Με σημείο αναφοράς το πολιτικό ρίσκο η μεταβλητότητα ήταν έντονη, οι τζίροι της Αγοράς πολύ αυξημένοι και οι απώλειες σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένες στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ταχύτητα και ο βαθμός στον οποίο η Αγορά υποχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτονομημένη από την διεθνή τάση, δείχνει ότι ο προβληματισμός των επενδυτών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων είναι έντονος και έχει δύο βασικές εστίες: α) την έλλειψη σχεδίου ή αποδεκτού πλάνου εξόδου της Χώρας από τις δανειακές συμβάσεις της τρόικας β) στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την Προεδρική εκλογή, ή τις πρόωρες εκλογές.

Η Αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται την δεύτερη παράμετρο ως φορέα καθυστερήσεων και αναβολών σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι τέσσερις μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην Ελληνική Αγορά. Επιπλέον τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά “άπειρος” χρηματιστηριακός χρόνος, δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από την διεθνή τάση ενόψει του “κλεισίματος των βιβλίων” για το 2014.

Εφόσον κάποιος από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες αποκτήσει μεγαλύτερη “ορατότητα”, τότε η Αγορά θα επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στις αποτιμήσεις και θα αντιμετωπίσει με πιο θετική οπτική τις έντονες στρεβλώσεις που καταγράφονται σε πολλές –πλέον- Δεικτοβαρείς μετοχές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών (852 μονάδες) μετά το “φιλί του αποχαιρετισμού” στην ζώνη των 1.000 μονάδων. Η δομή και η ταχύτητα της υποχώρησης έχει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των χαμηλών έτους, ενώ οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι μετά την ανοδική αντίδραση ως τις 1024 μονάδες.

Σε αυτή την κίνηση ενεργοποιήθηκε σήμα αγορών από τον MACD το οποίο ωστόσο έχει αποδυναμωθεί αισθητά και αρκεί μία οριακή πτωτική συνεδρίαση την Δευτέρα για να γυρίσει σε σήμα πώλησης.

Η μεγάλη εικόνα της Αγοράς δεν εμπνέει ακόμα αισιοδοξία, αφού η πίεση στο τζίρο είναι αισθητή, η μεταβλητότητα έντονη, ενώ ακόμα και στην συνεδρίαση εκτόνωσης της Παρασκευής η ανοδική αντίδραση ήταν πολύ μετριοπαθής για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των πωλητών, καθώς απουσιάζουν οι ενδείξεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις μιας πιο “στιβαρής” ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα θα αναμέναμε την Αγορά να δοκιμάσει εκ νέου τις 850 μονάδες κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η ατζέντα της εβδομάδας έχει αρκετό υλικό από προγραμματισμένες ανακοινώσεις. Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, η πρώτη μετά την ανάληψη της εποπτείας των Ευρωπαϊκών συστημικών Τραπεζών μετά τις 4 Νοεμβρίου.

Από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του εννεαμήνου με πρώτη την Grivalia Properties και την Alpha Bank στις 4 Νοεμβρίου. Ακολουθούν την Πέμπτη το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και της Coca Cola. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει το απόγευμα της ίδια ημέρας (17:30) και αμέσως μετά (18:00) είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Τo πρώτο σετ ανακοινώσεων κλείνει η Eurobank η οποία δημοσιεύει την Παρασκευή μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την Παρασκευή επίσης έχουμε την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, όλες με κεντρικό θέμα την έγκριση μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε αναβαλλόμενο πιστωτικό φόρο. Επίσης την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης του MSCI.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Αρνητική έκπληξη από τον PMI στην Κίνα συρρικνώνει το φρόνημα των επενδυτών

Οι αγορές μετοχών άνοιξαν σε ένα μαλακότερο τόνο στην Ασία, μετά από το ράλι της περασμένης εβδομάδας, που το οδήγησε η έκπληξη από την απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση της BoJ. Η βασική αιτία της επιφυλακτικότητας ήταν η ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση του PMI της Κίνας επί της μεταποίησης, που κυκλοφόρησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενάντια στις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση, η επίσημη μέτρηση υποχώρησε στο 50,8 τον Οκτώβριο από 51,1 το Σεπτέμβριο. Οι  αγορές μετοχών στο Χονγκ Κονγκ και στην Κορέα ήταν κάτω μετά από την είδηση. Η ιαπωνική αγορά είναι κλειστά τη Δευτέρα για διακοπές.

Οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία πανέτοιμες να εκδώσουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στην ΕΚΤ για τυχόν υποδείξεις των μελλοντικών QE, αφού τα οικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. Ενώ καμία δράση δεν αναμένεται, η πρόσφατη τάση για τις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν εκπλήξεις μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η αγορά είχε ένα καλό Σαββατοκύριακο από πλευράς κίνησης, εκπτώσεων, πωλήσεων, σε ήρεμο κλίμα. Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες καταναλωτές», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Τα καταστήματα ήταν ανοικτά χθες, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου. Σε όλες τις περιοχές της χώρας τα μαγαζιά είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά έως τις 20:00.

Συνεχίζεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «συνεχίζεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας “ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ” από την 1η Νοεμβρίου 2014 μέχρι την εισαγωγή όλων των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 46 του ν.3606/2007 όπως ισχύει».

Την πρόταση να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους ακινήτων να συμψηφίζουν στο μέλλον, ολόκληρο ή μέρος του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων τους, διατυπώνει ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξη του. Όπως εξηγεί, «με τον τρόπο αυτόν δεν θίγονται τα σημερινά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχει η δυνατότητα ετεροχρονισμένης αποκατάστασης μέρους της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων». «Θα μπορούσε αυτό το δικαίωμα να είναι μεταβιβάσιμο για τις συγκεκριμένες χρήσεις. Έτσι, μεταξύ των άλλων θα βοηθούσε και στην επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων», αναφέρει.

Τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της Βακάρ Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία από την Autohellas Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της Autohellas. Παράλληλα, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω έκδοσης νέων μετοχών, λόγω συγχώνευσης.

Στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών μεταφέρθηκαν από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ΜIG Real Estate AEEAΠ, δεδομένου ότι το ποσοστό της διασποράς των μετοχών της είναι μικρότερο του 10%. 

Κέρδη προ φόρων ύψους 0,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της Trastor στο εννεάμηνο του 2014, έναντι κερδών 1,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά φορών μειώθηκαν σε 0,25 εκατ. ευρώ από 0,46 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013.

Τα έσοδα του Ομίλου από μισθώματα υποχώρησαν σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. του αντίστοιχου εννιαμήνου του 2013, ενώ τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,0 εκατ. ευρώ λόγω της επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πιο επεκτατική νομισματική πολιτική ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s, Πολ Σερντ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μιας νέας εκδοχής της «ευρωκρίσης». «Υπάρχει ο προφανής κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ο Πολ Σερντ, προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές συνθήκες είναι ανησυχητικές».

Οι Αμερικανοί περιόρισαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, καθώς αγόρασαν λιγότερα αυτοκίνητα και φορτηγά ενώ δαπάνησαν και λιγότερα χρήματα για βενζίνη. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,2%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων για μια αύξηση της τάξεως του 0,1%.

Κατά 150 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Παρασκευή. Επικαλούμενη τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό τη διολίσθηση στο ρούβλι, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε στο 9,5% από 8% προηγουμένως το βασικό της επιτόκιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά μισή μονάδα.

Συνάντηση με την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν «την  μακροπρόθεσμη προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». Ο κ. Ομπάμα συναντούσε περιοδικά τον προκάτοχο της κ. Γέλεν, τον Μπεν Μπερνάνκι, και συνεχίζει αυτή την τάση, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας το αυριανό ραντεβού.

Αυστηρή, δίκαιη και εξονυχιστική για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, χαρακτηρίζει την άσκηση προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, τα γνωστά stress tests που δοκίμασαν τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σε συνέντευξη της στην Καθημερινή της Κυριακής, η κ. Νουί τονίζει ότι σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες «έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης κ.ά.».

Λάθος χαρακτηρίζει την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη. Τώρα όμως η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη, υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επιρρίπτει βαριές ευθύνες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη στον διάδοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1998 έως το 2005. Σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη και αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, o 84χρονος επιρρίπτει στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, που τον διαδέχθηκαν, δυο μεγάλα λάθη, την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ