Skip to main content

Προσφορά Softbank για εξαγορά της Uber

Από την έντυπη έκδοση

Προσφορά για την εξαγορά μετοχών της Uber Technologies υπέβαλε η ιαπωνική Softbank Group, αποτιμώντας την αξία της εταιρείας online υπηρεσιών μίσθωσης ταξί στα 48 δισ. δολάρια. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, η Softbank θα αποκτήσει μετοχές της Uber σε τιμή 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με την πρόσφατη κεφαλαιοποίηση της Uber, που υπολογίζεται στα 68,5 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν στο Reuters έγκυρες πηγές.

Ο ιαπωνικός όμιλος ηγείται κοινοπραξίας επιχειρήσεων που σχεδιάζει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αγοράσει τουλάχιστον το 14% της Uber.

Η επένδυση, η οποία είχε εγκριθεί τον Οκτώβριο από το διοικητικό συμβούλιο της Uber, θα συνοδευτεί με μια σειρά διοικητικών αλλαγών στην Uber που θα περιορίσουν την εξουσία ψήφου των μετόχων, θα διευρύνουν το διοικητικό συμβούλιο από 11 σε 17 μέλη και θα μειώσουν την επιρροή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Τράβις Καλάνικ. Η επένδυση και οι διοικητικές αλλαγές έχουν τη στήριξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ντάρα Χοροουσάχι, ενώ έρχονται στα τέλη μιας χρονιάς με σκάνδαλα, με κορύφωση, την προηγούμενη εβδομάδα, την ανακοίνωση ότι στελέχη της Uber απέκρυψαν μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση το 2016.

Η κοινοπραξία, της οποίας ηγούνται η Softbank και η Dragoneer Investment Group, σχεδιάζει να αποκτήσει μερίδιο τουλάχιστον 14% στην Uber. Με βάση τις πηγές του Reuters, η προσφορά επρόκειτο να ανοίξει χθες και οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο σχεδόν έναν μήνα να ανταποκριθούν.

Η κοινοπραξία θα εξασφαλίσει δύο από τις νέες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μίσθωσης ταξί μέσω Διαδικτύου, με τις υπόλοιπες τέσσερις να πηγαίνουν σε ανεξάρτητα μέλη. Εάν δεν υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι πωλητές, η Softbank μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο ιαπωνικός όμιλος αναμένεται παράλληλα να προβεί σε ξεχωριστή επένδυση ενός δισ. δολαρίων στην Uber, αγοράζοντας νέες, προνομιούχες μετοχές, αλλά με βάση την αποτίμηση κατά την οποία η εταιρεία συγκέντρωσε πέρυσι χρηματοδότηση, δηλαδή στα 68,5 δισ. δολάρια.

Η προσφορά της Softbank προσεγγίζει τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης της Uber το 2015, τότε που οι μετοχές της κυμαίνονταν κάτω από το επίπεδο των 40 δισ. δολαρίων, με συνολική αξία στα 51 δισ. δολάρια, βάσει των στοιχείων της PitchBook. Ακόμη όμως και με μειωμένη τιμή ανά μετοχή, η Uber αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία με χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια (venture capital), μετά την κινεζική επιχείρηση μίσθωσης ταξί Didi Chuxing.