Skip to main content

Talk of the market: Επιδόσεις και διαγωνισμοί στο κάδρο, ανασχηματισμός και ΔΕΘ στο φόντο

Στον κυοφορούμενο ανασχηματισμό και στις εξαγγελίες που προετοιμάζει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ είναι στραμμένο και το ενδιαφέρον της αγοράς.

Εντωμεταξύ, η σταθεροποίηση στις διεθνείς αγορές ευνόησε την περασμένη εβδομάδα το χρηματιστήριο της Αθήνας προκειμένου να αντισταθμίσει ανησυχίες για την έκβαση της πανδημίας και να κλείσει με κέρδη. Ενισχυτικά του κλίματος είναι και τα εταιρικά νέα, μετά από την θερινή περίοδο της “ραστώνης”. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,5% σε εβδομαδιαία βάση, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται συνολικά κατά 3,9% και με τη μέση αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ από τα 35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επιδόσεις της αγοράς εν πολλοίς συνδέονται με την άνοδο των τιμών στις τράπεζες και ειδικότερα με την ενίσχυση των μετοχών Εθνικής (+9% σε εβδομαδιαία βάση) και Alpha Bank (+6,4%). 

Στο επίκεντρο παραμένει αυτή την εβδομάδα η ΔΕΗ εν αναμονή του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, όπου η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου. 

Η αγορά αυτή την εβδομάδα περιμένει επίσης τα αποτελέσματα της Eurobank, της Motor Oil αλλά και του ομίλου Fourlis, για τα οποία οι εισηγμένες εταιρείες έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις αύριο, Τρίτη, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεπερνά πλέον τα 1.500 χλμ., σύμφωνα με ανακοίνωση σε συνέχεια της ανακήρυξης από το ΤΑΙΠΕΔ της ένωσης προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.  (75%) – EGIS PROJECTS S.A. (25%), ως Προτιμητέου Επενδυτή για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών. Σημειώνεται ότι ο όμιλος κατέχει επίσης το 100% της Νέας Οδού, το 100% της Κεντρικής Οδού και το 17% της Ολυμπίας Οδού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Σημαντικά στοιχεία ανακοίνωσε η Ελλ.Στατ., με τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία να εμφανίζεται αυξημένος κατά 13% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο λόγω της απότομης αύξησης (κατά 24,5% ετησίως) στα ενεργειακά αγαθά. Οι τιμές παραγωγού στην εξωτερική αγορά αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων τιμών στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα (+59,7% ετησίως) και στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο (+53,4% ετησίως), ενώ οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 10,3%.

Ισχυρή ώθηση από τις εισροές στο Νότιο Αιγαίο λαμβάνει ο τουριστικός κλάδος. Αυτό καταδεικνύουν οι απευθείας διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με τις διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν ήδη κατά 500.000 τις συνολικές αφίξεις της τουριστικής περιόδου του 2020. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού εξάλλου αναφέρουν ότι με βάση τις εκτιμήσεις, μόνο το επίμαχο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι επισκέπτες της χώρας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατ. επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα της κανονικότητας (2019).  

Παράταση δεκαπέντε ημερών έδωσε η ΡΑΕ στη δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεών της για την αναμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος. Προηγήθηκαν αντιδράσεις προμηθευτών για τις προτάσεις της Αρχής λόγω και του ράλι των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που οδηγούν σε αυξήσεις έως 50% στην αξία του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ και άλλοι προμηθευτές έχουν ενσωματώσει ρήτρα χονδρικής τιμής ρεύματος, κατά τις υποδείξεις της ΡΑΕ από 5 Αυγούστου σε αντικατάσταση της ρήτρας CO2.

Σε γενική συνέλευση καλεί τους μετόχους της η Folli Follie, την άλλη Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της στον Άγιο Στέφανο. Πρόκειται για εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2019 και των πεπραγμένων της εταιρείας. Εντωμεταξύ, στην ημερήσια διάταξη προστέθηκε επιπλέον θέμα κατόπιν αιτήματος του μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: α) Απώλεια των μετοχών της Dufry AG, β) Απόφαση εκκαθάρισης της FFGSOURCING και όλου του υπο-ομίλου Ασίας και γ) Συμφωνία Εξυγίανσης με Ομολογιούχους.

H Αttica Bank, αναφορικά με την τιτλοποίηση “Ωμέγα”, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η πώληση του 69% των μετοχών της Thea Artemis Financial Solutions (TAFS), εκ των οποίων 49% ιδιοκτησίας της εταιρείας DDM AG και 20% της Attica Bank σε εταιρεία της Ellington Solutions S.A. που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών. Από την συναλλαγή, το κέρδος για την τράπεζα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 εκατ. ευρώ. Η επίδραση της συναλλαγής στην χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα της τράπεζας θα αποτυπωθεί στις ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις της 30ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή της Reggeborgh Invest BV στις 23 Αυγούστου ανήλθε στο 29,85%. Επιπλέον, η Ελλάκτωρ ενημέρωσε ότι το επενδυτικό fund Atlasinvest στις 23 Αυγούστου κατείχε ποσοστό 9,8%. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελλάκτωρ είχε ανακοινώσει ότι η GreenHill Investments LTD, που ελέγχεται από τον Δημήτριο Μπάκο και τον Ιωάννη Καϋμενάκη, στις 13 Αυγούστου κατείχε το 29% των μετοχών της εταιρείας. Συνολικά, από τις τελευταίες ενημερώσεις προκύπτει ότι το 68,65% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ελέγχεται από τους τρεις μετόχους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα της OCM Luxemburg Healthcare Greece για squeeze-out επί των μετοχών της εταιρείας “ΙΑΣΩ”, καθώς και το αίτημα της Ankostar Hellas Holdings για squeeze-out και απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της Newsphone Hellas. Οι δύο εταιρείες θα διαγραφούν από το ΧΑ στις 10 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr