Skip to main content

Eurobank: Στο 1% η ύφεση το 2015

Ύφεση της τάξης του 1% αναμένει για την ελληνική οικονομία η Eurobank, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην πορεία του ΑΕΠ θα αποδειχθούν σαφώς ηπιότερες των αναμενομένων.

Σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Eurobank επισημαίνει ότι η πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2015 θα διαμορφωθεί  στο 1% έναντι 2,3% των επίσημων προβλέψεων.

Όσον αφορά στο γ΄ τρίμηνο του 2015, η τράπεζα αναμένει ύφεση 2% έναντι ανάπτυξης 1,6% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με τους κινδύνους της οικονομίας, η ελληνική τράπεζα εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της  αξιολόγησης του νέου προγράμματος, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν – και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα – τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, προσθέτει η Eurobank, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας  με  ευρωπαϊκά κεφάλαια (περίπου €35 δις έως το 2020) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου.

Το εν λόγω φαινόμενο, καταλήγει η τράπεζα, αναμένεται να συνεχισθεί έως και το β΄ τρίμηνο του 2016 καθώς, στο βαθμό που οι εκτιμήσεις μας αποδειχθούν ακριβείς, η μεταφορά (carryover) της ύφεσης του 2015 στο επόμενο έτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.