Πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης θα οδηγήσουν στην απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Το κλειδί, όπως επισημαίνουν ειδικοί, βρίσκεται στην επανακατάρτιση των εργαζομένων, καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν “τρώνε” μόνο θέσεις, αλλά και δημιουργούν νέες.
Σήμερα ήταν η σειρά του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, να προειδοποιήσει από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Ντουμπάι ότι τα επόμενα χρόνια 150 εκατομμύρια θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο, ενώ ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία και να υπογραμμίσει ότι μόνη θωράκιση απέναντι στην απειλή είναι η εκπαίδευση.
«Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε ο Κιμ.
Όπως είπε «έως το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε μάλιστα ότι 65% όλων των προπτυχιακων φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. «Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης» τόνισε.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη έρευνά της η McKinsey υπολόγιζε ότι έως το 2030 θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη- μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Από την πλευρά της η ερευνητική μονάδα του Economist, ΕΙU, σε μελέτη της προειδοποιούσε ότι η Bρετανία και η Αυστραλία θα ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι, μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, σε περίπτωση μίας επέλασης των ρομπότ στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Με βάση το πλέον “ζοφερό” σενάριο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 420 δισ. δολάρια έως το 2030, ενώ της Αυστραλίας κατά 50 δισ. δολάρια.
Επιπλέον τρανταχτά ονόματα της τεχνολογίας, που επενδύουν μάλιστα στην αυτοματοποίηση, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla, έχουν προτείνει την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής.
naftemporiki.gr