Skip to main content

ΕΑΣΕ: Νέα άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Βελτίωση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2018 ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων (CEO), σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Σύμφωνα με την ΟΑΣΕ η έρευνα αποτύπωσε την αισιοδοξία των CEOs για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση.

Συγκεκριμένα, Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το πρώτο τρίμηνο του 2018 συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες.

Παράλληλα, έξι στους δέκα CEOs υποστηρίζουν ότι μετά το πέρας του μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα επτά στους δέκα πιστεύουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπιστεί μόνο κατά ένα μέρος στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 154 μονάδες έναντι 146 το προηγούμενο τρίμηνο και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε νέα άνοδο στις 166 μονάδες έναντι 160 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.      

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΑΣΕ & Διευθύνων Σύμβουλος XEROX HELLAS, Βασίλης Ραμπάτ: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του πρώτου τριμήνου το 2018, παρουσίασε νέα άνοδο φτάνοντας τις 160 μονάδες και είναι ο υψηλότερος που εμφανίζεται μετά από πολλά τρίμηνα. Οι CEOs δείχνουν πιο αισιόδοξοι και θεωρούν ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες για την οικονομία και την αγορά. Η συνεχιζόμενη απαραίτητη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ανοίγει νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται να βελτιώνουν συνεχώς και σταθερά την οικονομική τους κατάσταση και προσδοκούν σε περαιτέρω βελτίωση στο επόμενο διάστημα .Η διάθεση για επενδύσεις είναι αυξημένη, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το επιθυμητό επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης μεγάλων έργων».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 27/03/2018 έως 15/04/2018, σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων / Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.