Η INTRACOM TELECOM και η ερευνητική ομάδα SMARTECH του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ (ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας διεθνούς τεχνολογικής πρωτοβουλίας με το όνομα OpenOP υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI).
Η συγκρότηση της πλατφόρμας παρόχου OpenOP εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ερευνητικού έργου SUNRISE-6G, το οποίο υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης μέσω του προγράμματος Smart Networks and Services – JU, προετοιμάζει την έλευση της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής επικοινωνίας (6G).
Η αξία του συγκεκριμένου εγχειρήματος έγκειται στο ότι τα καινοτόμα αποτελέσματα του έργου SUNRISE-6G τίθενται για πρώτη φορά προς ανοιχτή διαβούλευση από τους ειδικούς, με στόχο την ανάπτυξη ενός λογισμικό ανοιχτού κώδικα (δηλαδή διαθέσιμο δωρεάν σε όλους) που θα προάγει την ευελιξία του “τηλεπικοινωνιακού νέφους” (TelcoCloud) και την προσβασιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών από ένα διευρυμένο σύνολο χρηστών.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας έγινε ύστερα από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) στο Τορίνο, την 1η και 2 Ιουλίου 2025. Εκεί, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, διαμόρφωσαν κοινό όραμα και στρατηγική για την ανάπτυξη της πλατφόρμας, ενώ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία και ανοιχτή πρόσβαση στους τεχνικούς πόρους του OpenOP.
Σύμφωνα με τα λόγια του Δρ. Βασίλειου Θεοδώρου, προϊσταμένου των ερευνητικών συνεργασιών της INTRACOM TELECOM και προέδρου του OpenOP “δημιουργείται μια ισχυρή βάση συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων από τη βιομηχανία, την έρευνα και τον ανοιχτό κώδικα για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων εναρμονισμένων με διεθνή πρότυπα όπως αυτά του GSMA (Global System for Mobile Communications Association) ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση καινοτόμων δυνατοτήτων των τεχνολογιών επόμενης γενιάς, όπως της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης”. Για τον καθ. Χρήστο Βερυκούκη συνεργαζόμενο μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ΙΝΒΙΣ /ΑΘΗΝΑ αντιπρόεδρο του OpenOP και επιστημονικό συντονιστή του έργου SUNRISE-6G, το OpenOP δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα διαχρονικά βιώσιμο και ανθεκτικό οικοσύστημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα των ασύρματων δικτύων επόμενης γενιάς (B5G/6G) μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ προγραμματιστών ερευνητών και παρόχων κάθετων υπηρεσιών.
Στο OpenOP συμμετέχουν, εκτός από τους προαναφερθέντες εταίρους, και μεγάλες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα από την Ευρώπη, όπως ο Όμιλος ΟΤΕ, η Motorola Mobility (μέλος του ομίλου Lenovo), η Orange, το EURECOM, το Fraunhofer FOKUS και η i2CAT.