Skip to main content

Με μεγάλη συμμετοχή το Συνέδριο ΕΑΓΜΕ «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο»

Οι Γεωεπιστήμες δίνουν απαντήσεις σε σύγχρονες προκλήσεις

Με μεγάλη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο των Επιστημών, της Πολιτικής και της Επιχειρηματικότητας, διεξήχθη το συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της ΕΑΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό.

Το Συνέδριο της ΕΑΓΜΕ ανέδειξε τη σημασία των Γεωπιστημών στις σύγχρονες προκλήσεις. Από την αξιοποίηση των σπάνιων και κρίσιμων γαιών, τη μεταλλευτική δραστηριότητα, την γεωπολιτική ως τον γεωτουρισμό, από την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση αποβλήτων και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών ως το επίκαιρο θέμα της λειψυδρίας, οι ενδιαφέρουσες θεματικές συνεδρίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων συνέδρων, από την νέα γενιά επιστημόνων και το ευρύ κοινό ως καταξιωμένους και έμπειρους ανθρώπους του πεδίου, καταδεικνύοντας την ευρύτητα και την κρισιμότητα της Επιστήμης της Γεωλογίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου υπό τον τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο» άνοιξαν διαλόγους και προσέφεραν αποτελέσματα, που ενισχύουν τις συνεργασίες μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, δημόσιων φορέων και κοινωνίας, προς μια βιώσιμη και υπεύθυνη αξιοποίηση του γεωλογικού μας πλούτου.

Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στις εργασίες, επεσήμανε ότι το πρώτο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ δίνει το μήνυμα ότι η «γνώση και η αξιοποίηση των γεωεπιστημών μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα»: «Η ΕΑΓΜΕ δεν διαχειρίζεται απλώς δεδομένα και χάρτες. Διαχειρίζεται ευθύνη: να παρακολουθεί, να προστατεύει και να αναδεικνύει τον γεωλογικό πλούτο της χώρας, με επιστημονική ακρίβεια, διαφάνεια και με προσανατολισμό στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Ο υπόγειος πλούτος που μελετούμε μπορεί να δημιουργήθηκε διά μέσω των γεωλογικών αιώνων, αλλά δεν ανήκει στο χθες. Ανήκει στο αύριο και στις επόμενες γενιές. Οφείλουμε ως «προσωρινοί διαχειριστές» να διαφυλάττουμε αυτό που διαχειριζόμαστε, διαμορφώνοντας πολιτικές για την κλιματική ανθεκτικότητα, τη διαχείριση των υδάτων, την ενεργειακή μετάβαση, την πρόληψη φυσικών καταστροφών».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Σάλτας τόνισε ότι: «Το συνέδριό μας αναφέρεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία σε σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Έγινε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για οτιδήποτε σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και το πώς αυτός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη».

Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η σημασία της αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όχι μόνον της οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και, κυρίως, της αντιμετώπισης και της λειψυδρίας, του δημογραφικού και της ερημοποίησης της περιφέρειας, όπως απομακρυσμένων ακριτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Η ΕΑΓΜΕ αναπτύσσει τόσο τον επιστημονικό διάλογο, όσο και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, συνεχίζοντας να επιτελεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την αποστολή της ως εθνικός φορέας γεωεπιστημονικής έρευνας.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου ΕΑΓΜΕ στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=t4FRqMDYmbI

Παρακάτω, ακολουθούν σημεία τοποθετήσεων ομιλητών, ανά ημέρα του συνεδρίου:

Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Στην εναρκτήρια συζήτηση και αμέσως μετά το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την εθνική οικονομία. Οπως παρατήρησε: «Μπορεί να συνδυαστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή», ενώ πρόσθεσε ότι: «Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει να στηρίζει την ΕΑΓΜΕ για να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση των επενδύσεων».

Ακολούθησε πάνελ με θέμα «Εξορυκτικός Κλάδος και Εθνική Οικονομία: Η Αξία της Μεταλλευτικής Ερευνας», το οποίο αποτελείτο από τον Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και τους Διονύσιο Γκούτη (Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ), Κωνσταντίνο Γιαζιτζόγλου (πρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων), Χρήστο Μπαλάσκα (πρόεδρος «Ελληνικός Χρυσός») και Αθανάσιο Κεφάλα (διευθύνων σύμβουλος Imerys Gre»). Εκεί τονίστηκαν η γεωπολιτική αξία της μεταλλευτικής δραστηριότητας, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και οι προοπτικές για αυτονομία, με απαιτούμενο, βέβαια, για όλα τα παραπάνω την κοινωνική συναίνεση.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως θέμα «Αναδεικνύοντας τις Κρίσιμες Πρώτες Υλες: Ανάγκη, Χρήση και Προοπτικές», με το πάνελ να αποτελείται από τους Πέτρο Τζεφέρη (γενικός διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ), Ιωάννη Ζαφειράτο (διευθυντής Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών ΥΠΕΝ), Βασίλειο Μέλφο (καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Στέφανο Κίλια (καθηγητής Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας ΕΚΠΑ) και Μαριάνθη Αναστασάτου (στέλεχος τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος ΕΑΓΜΕ). Στη διάρκεια της συνεδρίας τονίστηκε η σπουδαιότητα των πρώτων υλών, ενώ επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες επιστημόνων και ειδικών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η «one to one» συζήτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ Ηλία Παλιαλέξη, με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος στάθηκε στις μεγάλες αλλαγές στο κλίμα της Γης, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στο θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την πρόληψη καταστάσεων: «Βλέπουμε γεγονότα στον διεθνή χώρο να εκδηλώνονται με τεράστιες επιπτώσεις».

Ακολούθησε η τρίτη συνεδρία με θέμα «Χωροταξία και Φυσικές Καταστροφές», με ομιλητές τον Ευθύμιο Λέκκα και τους Νίκο Νικολάου, πρώην Γενικό Διευθυντή ΙΓΜΕ και τέως διευθυντή Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΑΓΜΕ και Δημήτριο Γαλανάκη, διευθυντή Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων ΕΑΓΜΕ. Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας και της άμεσης αντίδρασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ έγινε ειδική αναφορά και στη χωροθέτηση και στις αποζημιώσεις των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Τέλος, κεντρικό ζητούμενο είναι η ανθεκτικότητα για το πιθανό μετακαταστροφικό στάδιο.

Η τέταρτη συνεδρία είχε ως θέμα: «Η Μεταλλευτική Δραστηριότητα ως Κεντρικός Πυλώνας Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης», με ομιλητές τον πρόεδρο της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνο Σάλτα και τους Χρήστο Καβαλόπουλο (Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων), Κυριάκο Ασημακόπουλο (διευθυντή Λατομείων και Πρώτων Υλών, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ LAFARCE HOLCIM) και Ανθιμο Ξενίδη (καθηγητής Σχολής Μηχ. Μεταλλείων Μεταλλουργών Μετσόβιου Πολυτεχνείου). Οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα επιβάλλεται να παραμείνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, με πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις από το Κράτος.

Ακολούθησε μια συνεδρία σημαντικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος με θέμα «Αυτονομία της Ε.Ε. σε Κρίσιμες Πρώτες Υλες: Προκλήσεις, Προτεραιότητες και η Θέση της Ελλάδας» και με ομιλητές τους Κωνσταντίνο Λασκαρίδη (διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής ΕΑΓΜΕ), Νίκο Χρήστου (διευθύνων σύμβουλος Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.), Λευτέρη Βασιλειάδη (σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ), Γιώργο Αναστασάκη (καθηγητής-διευθυντής Εργαστηρίου Εμπλουτισμού Μετ/των Μετσόβιου Πολυτεχνείου) και Δημήτρη Δημητριάδη (σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει αποθέματα πρώτων υλών και επιστημονική τεχνογνωσία, όμως χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ φορέων, ΕΑΓΜΕ, Πανεπιστημίων, κλπ. Παράλληλα, στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ο καθορισμός στρατηγικών από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, το συνέδριο συνεχίστηκε με την έκτη συνεδρία με θέμα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Έρευνα και Βιώσιμη Εξόρυξη των Κρίσιμων Πρώτων Υλών». Ομιλητές ήταν οι Εμμυ Γαζέα (διευθύντρια Περιβάλλοντος «Ελληνικός Χρυσός»), Χρήστος Κανελλόπουλος (στέλεχος τμήματος Κοιτασματολογικής και Μεταλλευτικής Ερευνας ΕΑΓΜΕ), Ολγα Χαλκιαδάκη (στέλεχος Τμήματος Αναλυτικών Εργαστηρίων ΕΑΓΜΕ) και Βασιλική Αγγελάτου (προϊσταμένη τμήματος Τεχνολογίας Ορυκτών Πρώτων Υλών και Μεταλλουργίας ΕΑΓΜΕ). Τα μέλη του πάνελ συμφώνησαν ότι η βιώσιμη εξόρυξη συγκροτεί ένα τρίπτυχο τεχνολογία-διαφάνεια-συμμετοχή κι αποτελεί βασικό πυλώνα στη μετάβαση της Ευρώπης στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία.

Η επόμενη συνεδρία είχε ως θέμα: «Διαχείριση Αποβλήτων και Πράσινες Υποδομές», με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα προωθεί την ανακύκλωση υλικών εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων για επαναχρησιμοποίηση και αποκατάσταση λατομείων», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «από ουραγός η χώρα σκαρφάλωσε στην 18η θέση στην Ε.Ε. στη διαχείριση αποβλήτων» και ότι «το 2030 θα επιτύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους αξιοποίησης αποβλήτων». Και κατέληξε λέγοντας ότι «έξι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας».

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες συνεδρίες. Η πρώτη είχε ως θέμα: «Γεωθερμική Ενέργεια και Ηλεκτροπαραγωγή: Μια Αναπτυσσόμενη Πραγματικότητα», με ομιλητές τους Απόστολο Αρβανίτη (προϊστάμενος τμήματος Γεωθερμίας και ιαματικών φυσικών πόρων ΕΑΓΜΕ), Γιώργο Τσιφουτίδη (προϊστάμενος Τμήματος Γεωθερμίας ΥΠΕΝ), Ευάγγελο Σπυρίδωνος (project manager έργων γεωθερμίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργων-Κλάδος ΔΕΗ Αδειοδότησης), και Κωνσταντίνο Καρύτσα (διευθυντής τεχνολογιών ΚΑΠΕ). Οι ομιλητές στάθηκαν στη σημασία των γεωθερμικών πηγών στη χώρα μας και, κυρίως, στους τρόπους αξιοποίησής τους.

Η προτελευταία συνεδρία είχε ως θέμα: «Υπόγεια Αποθήκευση CO₂ και Ενέργειας Γεωλογικές Λύσεις για την Κλιματική Ουδετερότητα», με ομιλητές τους Νικόλαο Κούκουζα (διευθυντής Ερευνών Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Σάρδη (country manager και managing director Energean Greece), Βασίλειο Γαγάνη (καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), Νίκο Μπόζο (Greece CCUS Manager, Heracles Group, member of Holcim). Στη διάρκεια του session παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ότι ζητούμενο είναι οι σταθερές χρηματοροές και η συνεχής υποστήριξη της αλυσίδας από την Πολιτεία.

Η τελευταία συνεδρία της πρώτης ημέρας είχες ως θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Γεωχωρικά Δεδομένα», με ομιλητές τους Ασπασία Ζαλαχώρη (προϊσταμένη τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΑΓΜΕ), Στυλιανό Σακαρέτσιο (πρόεδρος ΔΣ Κτηματολογίου), Ταξ. Χαράλαμπο Παράσχου (διευθυντής Γεωγραφικού ΓΕΣ) και Δημήτρη Γιάντση (γενικός διευθυντής Εργων «Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ», ΚτΠ Μ. Α.Ε.). Η συζήτηση περιστράφηκε στους τρόπους με τους οποίους ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση και την καταχώρηση γεωχωρικών δεδομένων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με συζήτηση «one to one» με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρο Βαρελίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της Πολιτεία είναι να μπαίνουν σωστοί όροι που θα εξασφαλίζουν εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι συνεδρίες ξεκίνησαν με πρώτο θέμα συζήτησης το «Γεωπολιτισμός και Τοπική Ταυτότητα: Η Γεωλογική Κληρονομιά ως Πολιτισμικός Πόρος» και ομιλητές τους Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια Γεωγραφίας και Κλιματολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, διευθυντή Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής ΕΑΓΜΕ και Ιωάννα Ντούτση, χημικός Μηχανικός ΕΜΠ). Όπως συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη του πάνελ, η ΕΑΓΜΕ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και σε γωοπολιτιστικές δράσεις, συνδέοντας γεωλογία και πολιτισμό.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως θέμα «Λειψυδρία και Υδατικοί Πόροι: Προκλήσεις και Βιώσιμες Πρακτικές Διαχείρισης», με ομιλητές τους Αθανάσιο Μαρκινό (διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας), Μαρία Τζίμα (πρόεδρος Σύλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων), Κωνσταντίνο Βουδούρη (καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Βασίλειο Ζόραπα (προϊστάμενος Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας ΕΑΓΜΕ) και Κατερίνα Δημητρού (προϊσταμένη Νέων Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Στρατηγικής και Καινοτομίας ΕΥΔΑΠ). Οι ομιλητές στάθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας κι έθεσαν ψηλά στην ατζέντα τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η τρίτη συνεδρία καταπιάστηκε με το θέμα «Ρύπανση Εδάφους και Υδάτων: Επιπτώσεις και Μέτρα Αντιμετώπισης» και ομιλητές τους Αλέξανδρο Λιακόπουλο (προϊστάμενος τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος ΕΑΓΜΕ), Νίκο Ξηρόκωστα (στέλεχος τμήματος Αναλυτικών Εργαστηρίων ΕΑΓΜΕ), Ηρακλή Παναγιωτάκη (διευθυντή ENYDRON), Δημήτρη Δερματά (καθηγητής Ρύπανσης Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) και Χαράλαμπο Συρόπουλο (διπλωματούχος αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, MSc). Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά: «Αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι στον… βατήρα, θα νικήσουμε στη μάχη κατά της ρύπανσης».

Η επόμενη συνεδρία είχε ως θέμα το «Υδατικοί Πόροι και Αγροτική Παραγωγή: Μεταβαίνοντας από την Υπερεκμετάλλευση στη Βιώσιμη Διαχείριση». Ομιλητές ήταν οι Μενέλαος Γαρδικιώτης (πρόεδρος, ΓΕΩΤΕΕ), Ξενοφών Σταυρόπουλος (μελετητής, Ξ. Σταυρόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε. GEOENVIRO), Χρυσούλα Νικολάρου (προϊσταμένη τμήματος Κοστολόγησης και Τιμολόγησης Υπηρεσιών ύδατος Γενικής Δ/νσης Υδάτων), Παναγιώτης Σαμπατακάκης (διευθυντής Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας ΕΑΓΜΕ), Μιλτιάδης Γκουζούρης (διευθύνων Σύμβουλος HVA International). Οι ομιλητές στάθηκαν στην αναγκαία η στροφή που επιβάλλεται να γίνει στην ορθολογική χρήση των υδάτων μέσα από παραδοσιακές τεχνικές.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με session με θέμα «Αντιμετώπιση Γεωκινδύνων στην Ελλάδα: Πολιτικές, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Πρακτικές Εφαρμογές», με ομιλητές τους Ευθύμιο Λέκκα (καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ), Ελευθερία Πογιατζή (διευθύντρια Γενικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΑΓΜΕ) και Ανδρέα Αντωνάκο (τμήμα Φυσικών Καταστροφών Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας). Το πάνελ συμφώνησε ότι η Ελλάδα είναι μια θωρακισμένη αντισεισμικά χώρα, όμως επιβάλλεται να βρισκόμαστε άπαντες σε συνεχή ετοιμότητα.

Η επόμενη συνεδρία είχε σαν θέμα το «Παρακολούθηση και Πρόβλεψη Γεωκινδύνων με Καινοτόμες Τεχνολογίες: Από τα Δεδομένα στη Λήψη Αποφάσεων» με ομιλητές τους Αθανάσιο Γκανά (πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας), Κώστα Παπαζάχο (καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), Ναταλία Σπανού (στέλεχος τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας ΕΑΓΜΕ) και Γεώργιο Βουγιουκαλάκη (τέως προϊστάμενος τμήματος Φυσικών Καταστροφών ΕΑΓΜΕ). Ανάμεσα σε αυτά που συζητήθηκαν ήταν και η ανάγκη τα «έξυπνα» συστήματα πρόβλεψης σεισμών να χρειάζονται κι έξυπνους ανθρώπους για να τα χειριστούν.

Ακολούθησαν «one to one» συζητήσεις με τον πρώην υπουργό, βουλευτή και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κι Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελο Συρίγο με θέμα «Περιβάλλον, Διεθνές Δίκαιο και Διπλωματία» και με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Κωνσταντίνο Ζώμπο με θέμα «Διαχείριση Αποβλήτων και Πράσινες Υποδομές: Από την Ανάγκη στη Δράση».

Ο πρώτος έκανε και γεωπολιτικές αναφορές, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανέφερε: «Μπορεί Ελλάδα και Ισπανία να χαράξουν μόνες τους τα θαλάσσια σύνορά τους; Όχι, γιατί μεσολαβεί η Ιταλία. Αυτό ξέχασε στην περίπτωσή μας η Τουρκία».

Ο δεύτερος εστίασε στην προσπάθεια θωράκισης της χώρας, με καθαρισμό ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, κ.ά.

Η προτελευταία συνεδρία είχε ως θέμα «Γεωθερμία και Μείωση Ενεργειακής Κατανάλωσης: Προοπτικές Εφαρμογής στην Ελλάδα» και ομιλητές ήταν οι Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης (στέλεχος τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, αρμόδιος για θέματα γεωθερμίας), Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης (δήμαρχος Ηράκλειας), Απόστολος Αρβανίτης (προϊστάμενος Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΕΑΓΜΕ) και Ευθύμιος Λειβαδίτης (αντιπρόεδρος των Θερμοκηπίων Θράκης). Τα μέλη του πάνελ έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μέσα από τη συνεργασία φορέων και με την θεσμοθέτηση κινήτρων από την Πολιτεία, η Γεωθερμία θα απογειωθεί.

Η τελευταία συνεδρία του συνεδρίου αφορούσε το θέμα «Ο Γεωτουρισμός και ο Ιαματικός Τουρισμός ως Μοχλοί Βιώσιμης Ανάπτυξης». Ομιλητές ήταν οι Δημήτρης Λουκάς (δήμαρχος Λαυρεωτικής), Νίκος Ζούρος (καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας Γεωμορφολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου), Ειρήνη Ζανανίρι (προϊσταμένη τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων κι Εφαρμογών ΕΑΓΜΕ) και Κωνσταντίνος Αθανασούλης (προϊστάμενος τμήματος Αναλυτικών Εργαστηρίων ΕΑΓΜΕ). Τα μέλη του πάνελ στάθηκαν στο ότι είναι αναγκαίοι και για τον τουρισμό οι φορείς λειτουργίας και ανάδειξης των γεωπάρκων.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΜΟΣ

Ως γενικό συμπέρασμα των διοργανωτών είναι ότι ο στόχος του συνεδρίου επιτεύχθηκε και επιδίωξη, πλέον, των υπευθύνων της ΕΑΓΜΕ είναι να καθιερωθεί το συνέδριο σε ετήσια βάση και να εξελιχθεί σε θεσμό, με τη συμμετοχή κυβερνητικών, ακαδημαϊκών, οικονομικών κι επιχειρηματικών παραγόντων του χώρου των γεωεπιστημών.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Αγγελος Συρίγος (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην υπουργός, βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ): «Συμμετείχα στο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ με την επιστημονική μου ιδιότητα για να συζητήσουμε το τεράστιο θέμα των εξορύξεων και της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Δεν είναι μόνον ότι η χώρα μας έχει πλούσια βουνά και μεγάλες θάλασσες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στο υπέδαφος βρίσκεται ένας τεράστιος πλούτος τον οποίο πρέπει κάποια στιγμή δυναμικά να τον εκμεταλλευτούμε. Σε προηγούμενες δεκαετίες αυτό ήταν πρωταρχικός σκοπός, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει. Εκ των πραγμάτων αυτό ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Δεν πρέπει μόνο να ξέρουμε που είναι ο πλούτος μας, αλλά πρέπει και να τον εκμεταλλευτούμε».

Κωνσταντίνος Zώμπος (αντιπεριφερειάρχης Αττικής): «Συγχαρητήρια στην ΕΑΓΜΕ για το συνέδριο που διοργάνωσε. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σημασία του Οργανισμού, αλλά κυρίως τη συμμετοχή, τη συμβολή και τον ρόλο της στον δημόσιο διάλογο σε θέματα πράσινης ενέργειας, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Για εμάς Περιφέρεια και περιβάλλον είναι δύο έννοιες ταυτόσημες. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση πρασίνου στα τρία μητροπολιτικά πάρκα στην Περιφέρεια Αττικής, στο Αττικό Αλσος, στο Πεδίο του Αρεως και στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Μιλάμε για μια χρηματοδότηση ύψους 27 εκ., με έργα ανάπλασης υποδομών, αθλητικών εγκαταστάσεων, πυρασφάλειας, πυρανίχνευσης, κλπ. Είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπως αυτή της ΕΑΓΜΕ με πόρους και σταθερή συνεργασία».

Πέτρος Βαρελίδης (γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ): «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τον ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΑΓΜΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με τη διερεύνηση των υπόγειων υδάτων και τη διενέργεια νέων γεωτρήσεων. Η ΕΑΓΜΕ μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που διαθέτει η χώρα. Δεν είναι σωστό η Ελλάδα να έχει μόνο μια μονοκαλλιέργεια τουρισμού, αλλά επιβάλλεται να επενδύσει σε ένα εύρος δραστηριοτήτων. Η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που έχει έρθει για να μείνει. Υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε επενδύσεις. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μόνο για την ύδρευση μπορεί να χρειαζόμαστε μέχρι το 2030 πάνω από 10 δις. Αυτό απαιτεί και χρήματα και ιεράρχηση δράσεων, αξιολόγηση και προτεραιοποίηση ώστε να ξέρουμε ότι οι πόροι που έχουμε αξιοποιούνται εκεί που πρέπει».

Μανώλης Γραφάκος (γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ): «Κουβεντιάσαμε για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα και ειδικά των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μεγάλος όγκος αποβλήτων εκεί. Και πρέπει να μπουν σε μονάδες διαχείρισης και πρέπει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν τη διαχείριση, αλλά και πρέπει να έχουμε αποκατάσταση λατομείων στην Αττική. Εχουμε ήδη ανοίξει το πρώτο και το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε άλλα τρία. Φωτίσαμε επαρκώς αυτό το θέμα και δείξαμε ότι αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».

Στέλιος Σακαρέτσιος (πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου): «Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που αναδεικνύει τα ζητήματα χώρου. Μιλήσαμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη ένας εκτεταμένος ψηφιακός μετασχηματισμός. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να παρέχουμε το 100% των υπηρεσιών μας ψηφιακά. Σήμερα έχουμε φτάσει από το 5% που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2023, να παρέχουμε το 92% των υπηρεσιών μας ψηφιακά. Προχωράμε σε σημαντικά έργα όπως είναι το ενιαίο μητρώο ακινήτων, το οποίο θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μια βάση δεδομένων που θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και θα δημιουργήσει τη μια και μοναδική ταυτότητα κτηρίου μέσω της οποίας θα ανταλλάσσονται δεδομένα μέσω του GOV.Gr».

Ευθύμης Λέκκας (καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών): «Συζητήσαμε για τα θέματα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων και ιδιαίτερα των φυσικών καταστροφών που είναι, πλέον, σε ημερησία διάταξη. Η κλιματική κρίση είναι εδώ κι επηρεάζει την εκδήλωση, την έκταση, τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των φαινομένων, τα οποία δημιουργούν ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε. Επιχειρησιακά έχουν γίνει βήματα στο να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επιχειρησιακών φορέων και της Πολιτείας Είμαστε σε καλό επίπεδο και μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά μας».

Κώστας Παπαζάχος (καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ): «Η συζήτηση μας, δεν έχει ως στόχο να παρουσιάσει τι είδε ο κάθε επιστήμονας σε κάθε φαινόμενο. Ο στόχος μας είναι να δούμε το πως οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τις γεωεπιστήμες σε όλα τα επίπεδα και – κυρίως – στο πως αυτά τα αποτελέσματα που παράγονται θα περάσουν στο θεσμικό και στο επιχειρησιακό πλαίσιο. Προσωπικά προσπαθώ να δω το ποτήρι μισογεμάτο. Πάντα υπάρχει μια δυστοκία και μια αδράνεια στο σύστημα στο να αποδεχθεί αλλαγές που υπάρχουν γύρω μας. Υπάρχουν κατάλοιπα από τη μνημονιακή κρίση με τους οικονομικούς πόρους. Οι νέοι επιστήμονες προτιμούν να εργαστούν σε άλλες χώρες. Οι συνθήκες στη χώρα μας είναι αντίξοες. Το Δημόσιο έχει περιορίσει το στελεχιακό δυναμικό κι αυτό επιβάλλεται να το δούμε».

Μαρία Τζίμα (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων): «Το συνέδριο της ΕΑΓΜΕ είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Επιβάλλεται να συναντιόμαστε όλες οι ειδικότητες και να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βρίσκουμε λύσεις. Το συνέδριο συμβάλλει στην εξωστρέφεια της επιστήμης και στο να προωθηθούν τα  αιτήματά μας προς την Πολιτεία. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στη συνεργασία μεταξύ Γεωλόγων και Μηχανικών. Η συμβολή του Υδρογεωλόγου είναι σημαντική στην καταπολέμηση της λειψυδρίας».

Αλέξανδρος Λιακόπουλος (προϊστάμενος τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος ΕΑΓΜΕ): «Είχαμε μια ευκαιρία για το θέμα της ρύπανσης των εδαφών και των νερών και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Ανταλλάξαμε πολλές χρήσιμες απόψεις με όλα τα μέλη του πάνελ. Θίχθηκε το θέμα της οδηγίας της Ε.Ε. που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης. Όταν τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025, θα έχει άμεσες συνέπειες για τη χώρα μας. Τέθηκε το πλαίσιο για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και εμπρός. Επιβάλλεται να πάμε μπροστά για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα. Το θέμα είναι να πάμε γρήγορα και να δίνουμε απτά αποτελέσματα».

Νίκος Ζούρος (καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας Γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από το εθνικό συνέδριο της ΕΑΓΜΕ παρουσιάζονται όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της γεωλογικής μας κληρονομιάς, των τοπίων της Ελλάδας και των γεωλογικών μας σχηματισμών. Όλα αυτά μπορούν να έχουν μια πάρα πολύ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κι εν τέλει στην τόνωση της ελληνικής περιφέρειας με καινούργιες θέσεις εργασίας και νέες δραστηριότητες. Ετσι θα αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο της χώρας όχι ως έναν παράγοντα που περιορίζει την ανάπτυξη, αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως έναν μοχλό τοπικής ανάπτυξης ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένα δημογραφικά προβλήματα, όπως είναι οι ορεινές, οι νησιωτικές και οι απομονωμένες περιοχές της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο 32-33 εκ. τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό τοπίο, αυτήν τη μοναδική ομορφιά».

Αθανάσιος Μαρκινός (διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας): «Δυστυχώς το θέμα της λειψυδρίας εμφανίζεται φέτος στην πιο έντονη μορφή του. Ειδικά στη Θεσσαλία που παραδοσιακά είναι ελλειμματική σε ισοζύγιο νερού, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Όταν φτάνει η βόρεια Ελλάδα να έχει έντονο πρόβλημα, καταλαβαίνει κανείς που βρισκόμαστε. Ο νεοσύστατος φορέας μας, προσπαθεί να συντονίσει όλους τους φορείς που χρησιμοποιούν νερό, κυρίως για την άρδευση. Στη Θεσσαλία το 93% του νερού καταναλώνεται στον αγροτικό τομέα. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος για να ενισχύσουμε τον Πρωτογενή τομέα, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Δημήτρης Δερματάς (καθηγητής Ρύπανσης Γεωπεριβάλλοντος, διευθυντής τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΕΜΠ): «Η ΕΑΓΜΕ, όπως οι αντίστοιχοι φορείς στην Αμερική και τη Γαλλία, είναι πυλώνας. Ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη χώρα μας. Αν δει κανείς την ανάπτυξη της χώρας μας ιστορικά, π.χ. με τον λιγνίτη, θα το διαπιστώσει. Το ΕΑΓΜΕ είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης σε όλα τα επίπεδα κι εργαστηριακά και παντού. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και μόνο καλά λόγια μπορεί να πει κάποιος».

Αντωνία Μοροπούλου (ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ): «Χαίρομαι πολύ που συμμετείχα στο συνέδριο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα του γεωπολιτισμού, δηλαδή της συμβολής των γεωλογικών υλικών στη διαμόρφωση της εικόνας του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης. Η ιστορική συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας με την οποία δουλέψαμε ως Πολυτεχνείο, με την ΕΑΓΜΕ, οδήγησε σε σημαντικές διεθνείς δημοσιεύσεις και σε λειτουργικά αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με την αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας, με την αποκατάσταση του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, κλπ. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΕΑΓΜΕ για την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων, αλλά και για την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών, διαμορφώνοντας δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο οι απομονωμένες περιοχές μας, τα βουνά και τα νησιά μας μπορούν να πάνε στο αύριο».

Κωνσταντίνος Βουδούρης (καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης): «Η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας. Χρειαζόμαστε περισσότερο νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες και βιώνουμε και μια παρατεταμένη ανομβρία. Οι λύσεις περιορίζονται σε τρεις λέξεις και συνοψίζονται επιγραμματικά σε τρεις λέξεις: Εξοικονόμηση. Αποθήκευση ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Και επαναχρησιμοποίηση μέσω της κυκλικής οικονομίας για να καλύψουμε αρδευτικές ανάγκες από τα επεξεργασμένα λύματα. Οι τρεις λύσεις απαιτούν έργα υποδομής, φράγματα, δίκτυα, δεξαμενές, κλπ. Η Πολιτεία πρέπει να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Προτείνω οι νέες οικοδομές που έχουν γκαζόν, να υποχρεούνται να έχουν δεξαμενές για να συλλέγουν το βρόχινο νερό. Χρειαζόμαστε στοχευμένες λύσεις με έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».

Ιωάννα Ντούτση (χημικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της ομάδας «Μπουλούκι»): «Το κομμάτι της γεωλογικής κληρονομίας στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει σημαντικός ορυκτός πλούτος. Από τον γεωτουρισμό και το δίκτυο γεωπάρκαων, μέχρι τη σύνδεση της γεωολογίας με την αρχιτεκτονική, υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα που προωθούν αυτές τις συνδέσεις της κληρονομιάς μας».

Δημήτρης Δημητριάδης (σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η τοποθέτησή μας αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ. Πιστεύουμε ότι έχει πράσινο μέλλον και ότι μπορεί να γίνει μια σωστή επένδυση υδρομεταλλουργίας, ώστε να αναβιώσει ξανά η βιομηχανική δραστηριότητα».

Ευθύμιος Ταρτάρας (επικεφαλής Γεωεπιστημών, ΕΔΕΥΕΠ): «Μιλήσαμε για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που είναι πολύ σημαντική για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο πάνελ ήταν ομιλητές από τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εμείς είμαστε η αρμόδια αρχή για την αποθήκευση διοξειδίου άνθρακα κι αναφερθήκαμε στα βήματα που κάνουμε για να βρούμε πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους».

Κωνσταντίνος Λασκαρίδης (διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής ΕΑΓΜΕ): «Η τοποθέτηση μας ήταν για το πρόγραμμα κρίσιμων πρώτων υλών που έχει καταθέσει η υπηρεσία μας. Είμαστε στη φάση της υλοποίησης. Αναπτύξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως π.χ. το ανθρώπινο δυναμικό, τα κίνητρα που απαιτούνται για εξειδικεύσεις, αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οφείλουμε να συμβάλουμε στο να αλλάξει η κοινωνία την άποψη που έχουμε για τις πρώτες ύλες γενικά. Η ΕΑΓΜΕ συμβάλει και σε αυτό. Πρέπει να δούμε αν η Ευρώπη θέλει να στέκεται μόνη της στα πόδια της, έχοντας μια αυτάρκεια και οικονομία, χωρίς να εξαρτάται από την Κίνα ή από άλλες τρίτες χώρες».

Βασίλειος Ζόραπας (προϊστάμενος τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας της ΕΑΓΜΕ): «Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της ΕΑΓΜΕ να αναδείξει τα ζητήματα που την απασχολούν και κυρίως στο περιβαλλοντικό κι αναπτυξιακό κομμάτι. Θεωρώ ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ένα σύνθετο αντικείμενο. Βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία έχει οξυνθεί το πρόβλημα λόγω της ανομβρίας και των δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Χρειάζεται μια συνολική πολιτική στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους. Κυρίως, όμως, πρέπει να εμπεδωθεί μια κουλτούρα στον καθένα μας. Πιστεύω ότι με σωστά μέτρα οικονομίας και διαχείρισης θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και η χώρα μας θα συντηρήσει τον Πρωτογενή, αλλά και τον τουριστικό τομέα».

Δημήτρης Γιάντσης (γενικός διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Εργων της «Κοινωνία της Πληροφορίας» ΜΑΕ): «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Βλέπουμε να ολοκληρώνεται ένα ακόμη έργο που έχει αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας να ολοκληρώνεται επιτυχώς. Μέσα από αυτό το έργο θα δημοσιοποιηθούν πολλά σημαντικά γεωχωρικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και δεδομένα για μεταλλεύματα, τα οποία θα βοηθήσουν κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα στη λήψη αποφάσεων για το ενεργειακό και το πολεοδομικό κομμάτι, αλλά και την πολιτική προστασία, η οποία αφορά ανθρώπινες ζωές. Θα παραδίδουμε τα έργα που αναλαμβάνουμε στον χρόνο και στην ποιότητα που πρέπει».

Κατερίνα Σάρδη (Managing Director & Country Manager, Energean): «Κουβεντιάσαμε για την πρόοδο που έχει γίνει στην αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να πάρουμε μέχρι το φθινόπωρο όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρώτο κομμάτι της επένδυσης, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό είναι το πλάνο μας το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο 2026 προκειμένου να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη μεγάλης κλίμακας αποθήκη μέχρι το 2029. Το πάνελ συγκροτούσαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την απόλυτη ασφάλεια που έχει ο Πρίνος για να διατηρήσει το διοξείδιο του άνθρακα».

Νικόλαος Κούκουζας (διευθυντής Ερευνών Εθνικού Κέντρου Ερευνας κα Τεχνολογικής Ανάπτυξης): «Είναι ένα εντυπωσιακό συνέδριο, το οποίο έχει μαζέψει όλους τους γεωεπιστήμονες της Ελλάδας κι έχει αναπτύξει διάφορα θέματα, από φυσικές καταστροφές μέχρι CO2, γεωθερμία, κρίσιμες πρώτες ύλες, κ.ά. Είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε εδώ, σε ένα ΕΑΓΜΕ αναβαθμισμένο, με νέες προοπτικές και νέες τεχνολογίες. Το συνέδριο αντικατοπτρίζει πλήρως αυτήν την κατάσταση».

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: HELLAS GOLD, Metlen Energy & Metals

ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: ENEARTH, Nu Aqua A.E.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Naftemporiki