Skip to main content

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής

Θλίψη προκάλεσε στον θεατρικό κόσμο η είδηση για τον θάνατο του Σταύρου Ντουφεξή, σε ηλικία 91 ετών

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη, έκανε γνωστή ο συνάδελφος του, Γιώργος Λιβανός μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο Σταύρος Ντουφεξής είχε μακρά πορεία στο θέατρο. Είχε συνεργαστεί με κρατικά θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους, είχε διατελέσει διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ και είχε διασκευάσει και μεταφράσει έργα, κυρίως από το χώρο του αρχαίου δράματος.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1933. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, υποκριτική στo Σεμινάριο «Μαξ Ράινχαρντ» της Βιέννης, θεατρολογία και ιστορία της τέχνης στο Βερολίνο. Μαθήτευσε και εργάστηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ του Μπρεχτ (Βερολίνο), καθώς και στην Όπερα Κωμωδίας.

Επίσης, μαθήτευσε κοντά στην Γερμανίδα κορυφαία χορογράφο του μοντερνισμού Μέρι Βίγκμαν και στον Αυστριακό σκηνοθέτη Βάλτερ Φελζενστάιν. Από το 1959, ως έκτακτος ή μόνιμος πρώτος σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε σε κρατικές σκηνές του γερμανόφωνου χώρου περισσότερες από ογδόντα παραστάσεις.

Παράλληλα, διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ. Διασκεύασε και μετέφρασε έργα, κυρίως από το χώρο του αρχαίου δράματος. Η μουσική, ο ρυθμός και η κίνηση υπήρξαν πάντα σημαντικά στοιχεία στη δουλειά του.

Συνεργάστηκε στενά με μουσικούς, χορογράφους και μίμους, σε έργα τομές, όπως στους Ιππείς και τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, το Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Όπως σας αρέσει του Σαίξπηρ, το Καπέλο από ψάθα Ιταλίας του Ευγένιου Λαμπίς και το Ο Λεόντιος και η Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο τα έργα Το ημέρωμα της στρίγγλας του Σαίξπηρ, Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ του Μπρεχτ (1976), Τρωάδες (1983), Βίος του Γαλιλαίου (1998).

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Σταύρο Ντουφεξή

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Σταύρου Ντουφεξή, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη με μακρά και σημαντική πορεία στην Ελλάδα και σε θέατρα της Ευρώπης, ενός εξαιρετικά καλλιεργημένου και ευγενή ανθρώπου, βαθύ γνώστη του Μπρεχτικού θεάτρου και της παγκόσμιας δραματουργίας που προσέφερε πολλά στον πολιτισμό μας αφήνοντας πίσω του πλούσια  παρακαταθήκη. Το ΚΘΒΕ εκφράζει επίσης τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννυ Κολτσιδοπούλου και στους οικείους του.

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε 4 παραστάσεις.

Κ. Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Ο Σταύρος Ντουφεξής υπήρξε βαθύς γνώστης του θεάτρου

Η απώλεια του σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή μας θλίβει όλους. Ένας άνθρωπος με μεγάλη γνώση του μπρεχτικού θεάτρου και του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που σταδιοδρόμησε σκηνοθετικά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έφυγε σήμερα. Η πολιτιστική παρακαταθήκη που μας αφήνει είναι σημαντική. Θα τον θυμόμαστε για την ποιότητα του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο σκηνοθέτη Σταύρο Ντουφεξή ο οποίος, μαζί με άλλες υψηλού επιπέδου σπουδές, μαθήτευσε και εργάστηκε στο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» του Μπ. Μπρέχτ, ενώ υπήρξε και από τους πρώτους «εισηγητές» στην Ελλάδα της μπρεχτικής αντίληψης για το θέατρο με την εμβληματική παράστασή «Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ», το 1976 στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Σταύρος Ντουφεξής ήταν γνώστης του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σκηνοθέτησε περισσότερες από 80 παραστάσεις σε κρατικές σκηνές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, διασκεύασε και μετέφρασε έργα κυρίως από το αρχαίο δράμα. Με το σύνολο του έργου του άφησε σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.